Οι τέσσερις παράγοντες της αποτυχίας μιας σχέσης

Ο καθηγητής ψυχολογίας John Gottman αποκαλύπτει τις τέσσερις συμπεριφορές που οδηγούν τα ζευγάρια με… μαθηματική ακρίβεια στον χωρισμό

couple-1

Ξεκινώντας μια καινούργια σχέση, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εάν το νέο ειδύλλιο στη ζωή του πρόκειται να έχει διάρκεια ή εάν πρόκειται να λήξει άδοξα μετά από λίγες εβδομάδες.

Ωστόσο, ο καθηγητής ψυχολογίας John Gottman, ο οποίος δημοσίευσε μια μελέτη σχετικά με τα πιο συνηθισμένα αίτια του χωρισμού πριν λίγους μήνες, ισχυρίζεται ότι γνωρίζει τις τέσσερις συμπεριφορές που οδηγούν τα ζευγάρια με… μαθηματική ακρίβεια στον χωρισμό.

Ο Gottman, ο οποίος αναλύει ανθρώπινες σχέσεις ως σύμβουλος ζευγαριών εδώ και 40 χρόνια, μελέτησε δεκάδες οικογένειες προσπαθώντας να καταλάβει τους λόγους για τους οποίους δύο άνθρωποι φτάνουν στο διαζύγιο. Σύμφωνα με τον ίδιο, τέσσερις παράγοντες φαίνονται να παίζουν καθοριστικό ρόλο στο άδοξο τέλος μιας σχέσης. Μάλιστα, όπως ισχυρίζεται, εάν ένα ζευγάρι εμφανίζει αυτές τις συμπεριφορές, τότε υπάρχουν πολλές πιθανότητες να μην αντέξει περισσότερο από έξι χρόνια.

Οι τέσσερις αυτοί παράγοντες, σύμφωνα με τον καθηγητή ψυχολογίας είναι οι εξής:

couple-21. Η επικριτική συμπεριφορά

Όλοι μας γκρινιάζουμε για τα ελαττώματα του συντρόφου μας, είτε πρόκειται για μικροπταίσματα είτε για πραγματικά ενοχλητικά κουσούρια. Ωστόσο η επικριτική διάθεση διαβρώνει μια σχέση απίστευτα γρήγορα, τονίζει ο Gottman.

2. Η περιφρόνηση

Η περιφρόνηση του ενός συντρόφου για τον άλλον, η οποία εκφράζεται με σαρκασμό, υποτιμητικές εκφράσεις, κοροϊδευτικές μιμήσεις κ.λπ., είναι μία από τις πιο σίγουρες ενδείξεις ότι η σχέση είναι καταδικασμένη.

3. Αμυντική στάση

Όταν κάποιος αισθάνεται την ανάγκη να βρίσκει συνεχώς δικαιολογίες για τα λάθη του, είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα αντέξει πολύ σε μια σχέση. Η κατάσταση αυτή δεν είναι φυσιολογική και φθείρει μια σχέση.

4. Τα «μούτρα»

Όταν κάποιος διακόπτει κάθε επικοινωνία, θέλοντας να δείξει την ενόχλησή του, εξαλείφει παράλληλα κάθε πιθανότητα να λυθεί αποτελεσματικά μια διένεξη. Τα «μούτρα» μπορεί να είναι καταστροφικά για μία σχέση, ισχυρίζεται ο καθηγητής ψυχολογίας.

Πηγή