Πώς μπορείτε να ξεπεράσετε τη μοναξιά

Στην Ελλάδα 4 στους 10 ανθρώπους αισθάνονται μοναξιά. Τα άτομα αυτά νιώθουν μόνα τους και πιστεύουν πως οι άλλοι τους αντιπαθούν. Αν το σκεφτείτε είναι ένα τρομακτικό νούμερο. Η μοναξιά βλάπτει τον ελληνικό πληθυσμό περισσότερο από κάποια σωματική ασθένεια. Ακόμα χειρότερα, η μοναξιά σε κάνει να αισθάνεσαι και σωματικά άρρωστος. Οι άνθρωποι που πάσχουν από μοναξιά την ίδια στιγμή φαίνεται να παρουσιάζουν και υψηλά ποσοστά σε φυσικές ασθένειες.

rain-solitair

Γιατί υπάρχει σήμερα τόση μοναξιά; Γιατί έχει αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που υποφέρουν από μοναξιά τόσο πολύ;

Σε μια σύγχρονη εποχή στην οποία μπορούμε γρήγορα να έρθουμε σε επαφή με άλλους, μέσω ίντερνετ ή τηλεφώνου γιατί να υπάρχει τόση μοναξιά γύρω μας; Η μοναξιά δεν σημαίνει μόνο ότι είσαι μόνος σου κυριολεκτικά αλλά σημαίνει πως αισθάνεσαι μόνος ακόμη και όταν περιστοιχίζεσαι από πολλούς. Υπάρχουν στιγμές στη ζωή μας που μπορεί να αισθανόμαστε μοναξιά, ακόμη και αν βρισκόμαστε μαζί με την οικογένεια μας. Από την άλλη πλευρά, πολλές φορές επιδιώκουμε την μοναχικότητα και την απόσυρση ορισμένες στιγμές απλά για να ξεκουραστούμε και να χαλαρώσουμε.

Η στάση που έχει το άτομο προς την μοναξιά είναι ζωτικής σημασίας. Μπορεί για ένα άτομο η μοναξιά να θεωρηθεί ως τιμωρία και από ένα άλλο άτομο να θεωρηθεί ως ευκαιρία να μείνει και λίγο μόνος. Πολλοί άνθρωποι δηλώνουν πως αισθάνονται μόνοι ακόμη και αν βρίσκονται ανάμεσα σε ανθρώπους που τους αγαπάνε.

noir-womanΠολλές φορές μια αλλαγή στην ζωή του ατόμου κάνει το άτομο να αισθάνεται μοναξιά. Είτε πρόκειται για μετάβαση σε μια άλλη πόλη, είτε για ένα νέο ξεκίνημα σε μια δουλειά, είτε γιατί τα παιδιά φεύγουν από το σπίτι για σπουδές. Όλα αυτά είναι αρκετά πιθανό να συμβούν σε κάποιον άνθρωπο και να τον κάνουν να αισθανθεί μοναξιά. Κυρίως βέβαια πρόκειται για σύντομη και παροδική μοναξιά. Αυτή η παροδική μοναξιά είναι συχνά μια απάντηση σε ένα εξωτερικό ερέθισμα. Έτσι σε αυτές τις περιπτώσεις η μοναξιά είναι καλή και σημαντική για εμάς, διότι μας βοηθά να προσαρμοστούμε στις μεταβολές της ζωής μας.

Μερικοί άνθρωποι λοιπόν καθηλώνονται στην φάση της μοναξιάς. Χάνουν το ενδιαφέρον τους για ότι συμβαίνει γύρω τους και ξεχνούν πια να επικοινωνούν με τους γύρω τους. Έτσι το άτομο μπαίνει σε ένα φαύλο κύκλο και δημιουργεί μια «πραγματική» μοναξιά. Αποσύρεται από όλους και όλα και αισθάνεται μίσος για τον κόσμο γύρω του. Τα άτομα αυτά αισθάνονται πως δεν είναι σε θέση να έρθουν σε επαφή με άλλο κόσμο και περνούν την ζωή τους σαν να είναι απολιθωμένοι. Έτσι σύντομα θα χαθούν από όλους και θα βυθιστούν σε πλήρη απομόνωση.

Η μοναξιά μπορεί να αντιταχθεί. Το πρώτο βήμα για να γίνει αυτό, είναι γνωστό πως είναι και το πιο δύσκολο. Αλλά η στιγμή που θα έχετε καταφέρει να ξεπεράσετε την εσωτερική «σκύλα» της μοναξιάς το βήμα αυτό θα γίνει πιο εύκολο.

Το πρώτο βήμα είναι να ανοίξετε την πόρτα, να βγείτε από το σπίτι σας και να δημιουργήσετε νέες επαφές. Ασχοληθείτε με πράγματα που αγαπάτε και σας εκφράζουν. Οι δραστηριότητες στις οποίες δημιουργούνται πιο εύκολα επαφές είναι η ενασχόληση με τα σπορ και το χορό.

Η συμμετοχή σας σε κάποιο ομαδικό άθλημα ή σε ομάδες ποδηλασίας ή ακόμη και η απλή γυμναστική σε ένα γυμναστήριο και η εγγραφή σας σε κάποια σχολή χορού θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε νέα άτομα.

LONELY_MANΗ επικοινωνία είναι ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο. Μιλήστε και δείξτε διάθεση να επικοινωνήσετε. Μια απλή συνομιλία με έναν γείτονα μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε πολύ καλά. Θα δείτε ότι πολύ σύντομα θα αισθανθείτε ζωντανός και πάλι, και θα νιώσετε πως η χαρά ήρθε ξανά στην ζωή σας. Αν η στάση απέναντι στους άλλους γίνει πιο θετική θα νιώσετε ανανεωμένοι και χαρούμενοι.

Η μοναξιά είναι μια ατομική εμπειρία. Από τη μια πλευρά, μας δείχνει ότι το να είσαι με τους άλλους είναι κάτι ασύγκριτα όμορφο και νιώθεις δυστυχισμένος όταν είσαι μόνος. Παρ’ όλα αυτά και η μοναξιά κρύβει θετικές πλευρές αφού μας δίνει την ευκαιρία να ξεκουραστούμε και να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας. Πρέπει να μάθουμε να αγαπούμε κάθε πλευρά του εαυτού μας και να κρατάμε μια ισορροπία ανάμεσα στις στιγμές που κρατάμε για τον εαυτό μας και τις στιγμές που μοιραζόμαστε με τους άλλους.

H συζήτηση πλουτίζει τις γνώσεις μας, αλλά η μοναξιά είναι το σχολείο της μεγαλοφυΐας.
Edward Gibbon

Το Κλειδί της Σκέψης – www.tokleidi.com

Βιβλιογραφία: Για την μοναξιά, Φρανσουάζ Ντολτό, Εκδ Σμίλη
Πείτε όχι στην μοναξιά, Xandria Williams, Εκδ Φυτράκης

Πηγή