Μπορεί να υπάρχει φιλία ανάμεσα σε έναν άνδρα και μια γυναίκα

Ένα φοβερό κλισέ το οποίο πετά κάποιος ελαφρά τη καρδία κάθε φορά που θα πει ένας άντρας για μια κοπέλα “μα αυτή είναι φίλη μου”. Αυτό είναι η άποψη περί φιλίας μεταξύ ανδρών και γυναικών. Ένα κλισέ τόσο βαρετό όσο και η απαρχαιωμένη λογική που το συνοδεύει. Ξέχνα όσα ήξερες. Μπορείς να έχεις φίλες και πολύ καλές μάλιστα.

friends

Εμένα τουλάχιστον αυτό μου έχει δείξει η ζωή μου μέχρι τώρα. Και νιώθω τουλάχιστον τυχερός που πέρα από τις δεκάδες γυναίκες τις οποίες έχω γνωρίσει τόσα χρόνια και μπορώ να τις θεωρώ “φίλες” μου, υπάρχουν 4-5 κορίτσια που τις αγαπώ σαν αδερφές μου.

Όχι επειδή μου το επέβαλε κανένας, όχι επειδή δεν είναι ωραίες γυναίκες (είναι όλες τους σε πληροφορώ και οι δύο είναι και ελεύθερες αν ενδιαφέρεσαι), όχι επειδή έχω εγώ κάτι λοξό αλλά γιατί σε μία γυναίκα μπορείς να βρεις κάποια ποιοτικά στοιχεία στη φιλία που δεν θα τα βρεις σε έναν άνδρα.

Θα τις χρειαστείς τις γυναίκες – φίλες στη ζωή σου. Γυναίκες που δεν θα θέλουν κάτι από εσένα. Που δεν θα σε νταντεύουν γιατί έχουν κάτι να κερδίσουν ή γιατί σε γουστάρουν. Γυναίκες διατεθειμένες να είναι δίπλα σου όταν τις χρειαστείς με την ίδια ανιδιοτελή αγάπη που μπορείς εσύ να αγαπάς τον κολλητό σου.

Μην σκέφτεσαι φορτωμένος με αυτό το κλισέ. Θα σου πω και γιατί. Αφού σου πω την απαραίτητη προϋπόθεση για να είσαι φίλος με μία γυναίκα.

Η σχέση δεν μπορεί να είναι ερωτική

friends2

Αν την γουστάρεις, αν της αρέσεις, αν έχει γίνει το οτιδήποτε μεταξύ σας ή αν κάποιος από τους δύο θα ήθελε να γίνει κάτι κάποτε, δεν γίνεται να είστε πραγματικοί φίλοι. Γιατί το ερωτικό του θέματος είναι ένα μικρόβιο που δύσκολα φεύγει. Και όσο εσύ μπορείς να την κοιτάς αδιάφορα και να της ανοίγεσαι, εκείνη μπορεί να τρέφει ελπίδες να είστε κάποτε μαζί. Και το ανάποδο φυσικά.

Το ερωτικό φέρνει προβλήματα σε μία εν δυνάμει φιλία. Φέρνει ζήλειες, φέρνει αντιπάθειες και φέρνει και δολοπλοκίες από μεριάς εκείνου που είναι καψουρεμένος. Εντάξει να λες ότι είσαι φίλος με μία πρώην σου, με μία που κάποτε είχε γίνει κάποτε, αλλά sorry, κάνεις λάθος.

friends3

Φίλη κάνεις μία γυναίκα η οποία έχεις αποφασίσει ότι θα είναι φίλη σου. Μπορεί να μην σου αρέσει (δεκτό). Μπορεί να είναι η κοπέλα ενός φίλου σου (επίσης δεκτό). Μπορεί εσύ να ήσουν ερωτευμένος την περίοδο που την γνώρισες και να μην την είδες ποτέ ερωτικά (συμβαίνει). Μπορεί απλά να ήθελες να κάνεις μία φίλη (σπανιότερο).

Όπως και να ‘χει αποφάσισες να κάνεις μία φίλη. Για τους παρακάτω λόγους…

Η απαραίτητη γυναικεία οπτική

Άλλοι θα πλήρωναν για μία τέτοια πληροφορία. Ο Μελ Γκίμπσον έπαθε ηλεκτροπληξία για να μπορεί να ακούει τι σκέφτονται οι γυναίκες. Κι υπήρχαν πολλές φορές στο παρελθόν που ήθελα να μάθω τη γυναικεία οπτική για ένα θέμα. Ναι, συνήθως στα προσωπικά ζητήματα είναι που χρειάζεσαι να ακούσεις άλλη μία οπτική πέρα από εκείνη των κολλητών σου.

Εκτός αν διαφωνείς ότι μία γυναίκα μπορείς να σου δώσει μία διαφορετική οπτική. Ξέχνα αυτά που λένε πολλοί φίλοι σου, ότι πρέπει να ακούς μόνο εκείνους. Μία γυναίκα νιώθει, σκέφτεται και αντιλαμβάνεται πολύ διαφορετικά τα πράγματα από εσένα. Και ίσως να είναι καλό να τις ακούς καμιά φορά τις φίλες σου. Γιατί συνήθως ξέρουν καλύτερα πώς να χειριστείς μία γυναίκα.

Τα εφόδια που θα πάρεις από εκείνη

friends4

Αυτή η διαφορετική οπτική, οι διαφορετικές παραστάσεις και η παρέα που κάνεις με μία γυναίκα, ειλικρινά θεωρώ ότι σε βελτιώνει σαν άνθρωπο. Ότι αναπτύσσεσαι πολύ καλύτερα και μαθαίνεις να συμπεριφέρεσαι καλύτερα τόσο στις γυναίκες που θα έχεις δίπλα σου στη ζωή σου όσο και γενικά στους τριγύρω σου.

Θα μάθεις να κοινωνικοποιείσαι καλύτερα, να συμπεριφέρεσαι σωστά σε μεγάλες παρέες, να σκέφτεσαι πράγματα πριν σου τα υποδείξει μία γυναίκα, να έχεις στο μυαλό σου μία γυναικεία ανάγκη πριν προκύψει πρόβλημα. Το βλέπω και στους γνωστούς μου ότι εκείνοι που ήταν σε παρέες με γυναίκες, είτε επειδή επέλεξαν να έχουν φίλες είτε επειδή ζυμώθηκαν σε μία παρέα με γυναίκες λόγω μίας σχέσης τους, είναι πολύ πιο ικανοί στην κοινωνικοποίησή τους.

Χρήστος Χατζηιωάννου Πηγή