Oι αισιόδοξες γυναίκες ίσως ζουν περισσότερο

Οι γυναίκες που κοιτούν πάντοτε την φωτεινή πλευρά της ζωής μπορεί να μειώνουν τις πιθανότητές τους να εκδηλώσουν σοβαρά νοσήματα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Στα νοσήματα αυτά συμπεριλαμβάνονται ο προχωρημένος καρκίνος, η σοβαρή καρδιοπάθεια, οι πνευμονοπάθειες και τα εγκεφαλικά.

Για να αυξήσετε την αισιοδοξία σας ο επικεφαλής ερευνητής δρ Eric Kim συνιστά τα εξής:

* Να γράφετε καθημερινά τρία πράγματα για τα οποία νιώθετε ευγνωμοσύνη. Έπειτα από μία εβδομάδα, αναλογιστείτε πως αισθάνεστε.

* Κρατήστε ένα ημερολόγιο για δύο εβδομάδες με οτιδήποτε κάνετε για άλλα άτομα, δίχως να αποκομίζετε όφελος, ώστε να νιώσετε καλά με τον εαυτό σας.

* Να σκέφτεστε συνεχώς πόσο καλά θα νιώθετε μόλις πετύχετε κάθε μικρό ή μεγάλο στόχο που βάζετε.

Αν και μέρος της προστατευτικής δράσης της αισιοδοξίας θα μπορούσε να εξηγηθεί με έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αισιοδοξία αποτελεί από μόνη της έναν πανίσχυρο προστατευτικό παράγοντα.

Ακόμα, δε, κι αν κάποιος είναι φύσει απαισιόδοξος, μπορεί να μάθει να βλέπει το ποτήρι της ζωής μισογεμάτο, λένε.

Όπως γράφουν η μελέτη τους βασίσθηκε σε στοιχεία από 70.021 εθελόντριες, από τις οποίες είχε ζητηθεί να βαθμολογήσουν την αισιοδοξία τους σε μία κλίμακα από 0 έως 24.

5-mythoi-1Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, όσες ήταν πιο αισιόδοξες απ’ όλες διέτρεχαν κατά 29% λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους στη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης από τα νοσήματα που προαναφέρθηκαν, καθώς και από λοιμώξεις.

Το εύρημα αυτό δεν άλλαξε όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν άλλους παράγοντες που δρουν προστατευτικά στην υγεία, όπως η οικογενειακή κατάσταση (οι παντρεμένες κινδυνεύουν λιγότερο), η κοινωνικο-οικονομική κατάσταση ή το ιστορικό διαβήτη, υπέρτασης, αυξημένης χοληστερόλης ή κατάθλιψης.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ πιστεύουν ότι η αισιοδοξία ασκεί ευνοϊκές βιολογικές επιδράσεις στον οργανισμό, όπως η μείωση της χρόνιας φλεγμονής που αποτελεί γενεσιουργό αιτία της καρδιοπάθειας, του καρκίνου και άλλων δεινών.

«Μελέτες σε διδύμους έχουν δείξει ότι η αισιοδοξία είναι μόνο κατά 25% γενετικά καθορισμένη, επομένως κατά 75% μπορεί κανείς να την καλλιεργήσει», είπε ο ερευνητής Eric Kim.

Πηγή