Σεβασμός και εμπιστοσύνη: αυτά που σκέφτονται όλοι μόλις σε γνωρίζουν

Από μία καινούργια παρέα, μέχρι ένα νέο φλερτ ή ένα άλλο εργασιακό περιβάλλον, οι σκέψεις που θα κάνουμε μετά την πρώτη γνωριμία με κάποιο σημαντικό πρόσωπο είναι πάνω κάτω οι ίδιες.  Άραγε έκανα καλή εντύπωση, ήμουν ευγενική, μήπως μιλούσα πολύ και εν τέλει… πως τους φάνηκα;

gnorimia0Ένα ζεστό και έμπιστο άτομο είναι ικανό να προκαλέσει θαυμασμό στους άλλους

Και μπορεί να λες στον εαυτό σου πως στην πραγματικότητα δεν σε νοιάζει, μιας και εσύ ήσουν ο εαυτός σου και αυτό μετράει, αλλά αν είχες υπερδυνάμεις και μπορούσες να διαβάσεις τις σκέψεις τους, σίγουρα θα το έκανες…

Απάντηση στο ερώτημα έρχεται να δώσει μία ψυχολόγος Amy Cuddy από το Χάρβαρντ, η οποία έχει μελετήσει τα τελευταία 15 χρόνια τις αντιδράσεις- σκέψεις των ατόμων, όταν γνωρίζουν κάποιον για πρώτη φορά.

Στο βιβλίο της, λοιπόν, η ίδια αναφέρει πως όταν γνωρίσεις κάποιον για πρώτη φορά στη ζωή σου, κρίνεσαι από εκείνον για δύο πράγματα (τα οποία ισχύουν περισσότερο όσον αφορά τα επαγγελματικά).

Η Amy Cuddy αναφέρει στο βιβλίο της «Φέρνοντας τον τολμηρό εαυτό σου σε μεγαλύτερες προκλήσεις», πως δύο είναι οι ερωτήσεις που αυτόματα κάνουμε στον εαυτό μας όταν γνωρίζουμε κάποιον: «Μπορώ να τον εμπιστευθώ;» και «Μπορώ να το σεβαστώ αυτό το άτομο;». Αυτά τα ερωτήματα προκύπτουν, σύμφωνα με την ψυχολόγο, ανάλογα με τη «ζεστασιά» που βγάζει ο άλλος και το πόσο ικανός φαίνεται να είναι, αντίστοιχα.

gnorimia2

Και ενώ οι περισσότεροι θα έλεγαν πως το να δείχνεις πίστη στον εαυτό σου, ώστε να γίνεις σεβαστός από το άτομο που έχεις απέναντί σου είναι και το σημαντικότερο, η Cuddy επισημαίνει πως το να κάνεις κάποιον να νιώσει βολικά στην πρώτη γνωριμία είναι αυτό που μετράει.

Έτσι, λοιπόν, οι περισσότεροι άνθρωποι (σε μία φυσιολογική γνωριμία) θέλουν πρώτα να σας εμπιστευθούν και μετά σκέφτονται αν τους βγάζετε σεβασμό.

Κάτι τέτοιο συμβαίνει και στην δουλειά σου. Με το να επιδεικνύεις συνεχώς τις ικανότητες σου στη δουλειά (ή την θέση σου), με το να μην ζητάς ποτέ την βοήθεια των άλλων (επειδή το βλέπεις ως αδυναμία) ή με το να είσαι αντικοινωνικός θα κάνεις τους συναδέλφους σου να σε πάρουν με κακό μάτι από την πρώτη στιγμή.

Αν, λοιπόν, υπάρχει ένα άτομο στο γραφείο το οποίο προσπαθείτε να επηρεάσετε και να του κάνετε καλή εντύπωση, τότε δεν θα τα καταφέρετε ποτέ αν δεν σας εμπιστεύεται. Ίσα ίσα το πιο πιθανό είναι να μπείτε στο… στόχαστρο», επισημαίνει η Cuddy και συμπληρώνει: «Ένα ζεστό και έμπιστο άτομο είναι ικανό να προκαλέσει θαυμασμό στους άλλους. Έτσι, ουσιαστικά το δυνατό σου σημείο γίνεται «δώρο» και όχι «απειλή».

Πηγή