Οι ευφυείς άνθρωποι προτιμούν τη μοναξιά Πόσο σχετίζεται η εξυπνάδα ενός ανθρώπου με τις σχέσεις;

Επιχειρώντας να χαρτογραφήσει τη σύνδεση της ευφυΐας και των συναισθημάτων με το βαθμό κοινωνικοποίησης, μια νέα μελέτη συμπεραίνει πως οι έξυπνοι άνθρωποι τείνουν να είναι πιο μοναχικοί. Η έρευνα, στην οποία πραγματοποιήθηκε ανάλυση δεδομένων 15.000 ενηλίκων ηλικίας 18 έως 28, ενώ δείχνει πως οι άνθρωποι που βλέπουν τους φίλους τους πιο τακτικά είναι πιο ικανοποιημένοι με τη ζωή, οι πολύ έξυπνοι άνθρωποι αισθάνονται ακριβώς το αντίθετο, καθώς η επικοινωνία με τους φίλους φαίνεται πως παράγει αρνητικά συναισθήματα.

Intelligent People Tend To Be Loners

Οι μελετητές οδηγήθηκαν, έπειτα από μακρά ανάλυση, πως οι ευφυείς άνθρωποι βρίσκουν ευκολότερη τη ζωή με το να κοινωνικοποιούνται λιγότερο και να ζούνε σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Χρησιμοποιώντας την εξελικτική ψυχολογία, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου στην Σιγκαπούρη, υποστηρίζουν θεωρητικά πως τα πράγματα που είχαν θετική επίδραση στους προγόνους μας είναι αυτά που κάνουν ευτυχισμένους τους περισσότερους από τους ανθρώπους και σήμερα, όπως οι φιλίες ή οι σχέσεις συνεργασίας.

Εντούτοις, επισημαίνεται πως τα τεχνολογικά επιτεύγματα μπορεί να έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αλληλοεπιδρούμε με τα περιβάλλοντά μας.

Η ερευνήτρια του Brookings Institution Κάρολ Γκράχαμ φαίνεται να έχει διαφορετική άποψη για την έρευνα, υπογραμμίζοντας πως η μελέτη δείχνει πραγματικά κάτι άλλο.

«Τα ευρήματα εδώ δείχνουν, και δεν είναι έκπληξη, πως αυτοί που διαθέτουν μεγαλύτερη ευφυΐα και την ικανότητα να τη χρησιμοποιούν, προτιμούν να ξοδεύουν λιγότερο χρόνο για την κοινωνικοποίησή τους γιατί είναι αφοσιωμένοι σε κάποιο άλλο, μεγαλύτερο, σκοπό».

Πηγή