Nat King Cole: ο βασιλιάς της τζαζ

Ο Νατ Κινγκ Κόουλ γεννήθηκε σαν σήμερα στις 17 Μαρτίου 1919 στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα. Ήταν Αμερικανός τραγουδιστής, ο οποίος εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο προσκήνιο ως κορυφαίος πιανίστας της τζαζ.  Αναδείχτηκε ένας από τους καλύτερους πιανίστες της εποχής του σουίνγκ και επέδρασε θετικά στη διαμόρφωσή του.

nat1

H επιτυχία του άρχισε το 1943. Έγινε γνωστός από την μαλακή φωνή του βαρύτονου, με την οποία ερμήνευε τζαζ μελωδίες. Το 1947 ηχογράφησε το Nature Boy, το οποίο έφτασε στην κορυφή του μουσικού chart του Billboard πουλώντας περισσότερα από 1 εκ. αντίτυπα και στην πορεία επανακτελέστηκε από τον Φρανκ Σινάτρα και τη Σάρα Βων.

Το 1956, ο Νατ Κινγκ Κόουλ προπηλακίστηκε από μέλη της ρατσιστικής οργάνωσης White Citizen’s Council κατά τη διάρκεια συναυλίας του στο Μπέρμιγχαμ (Αλαμπάμα).

Ο Νατ Κινγκ Κόουλ ήταν ένας από τους πρώτους αφροαμερικανούς καλλιτέχνες που άγγιξαν το μεγάλο ακροατήριο διεθνώς και θεωρείται ένας από τους δημοφιλέστερους μαύρους τραγουδιστές όλων των εποχών και από τους πιο παρεξηγημένους μουσικούς του 20ού αιώνα. Επίσης, ήταν ένας από τους πρώτους μαύρους της Αμερικής που απέκτησαν δική τους τηλεοπτική εκπομπή με ποικίλο πρόγραμμα.

Για πολλούς μουσικοκριτικούς τότε και σήμερα ο Κόουλ ήταν ισάξιος του Φρανκ Σινάτρα, που μόνο οι φυλετικές διακρίσεις της εποχής δεν του επέτρεψαν να κάνει ολοκληρωμένη καριέρα στο χώρο του θεάματος και ακροάματος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις Βρετανών μουσικολόγων, στη μελωδία του Νατ Κινγκ Κόουλ Answer Me φαίνεται ότι βασίζεται η γνωστή και πολυαγαπημένη μπαλάντα του Πωλ Μακ Κάρτνεϋ Yesterday. Οι ίδιοι, ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι ο Μακ Κάρτνεϋ δεν έκλεψε τη μουσική, αλλά προχώρησε στη σύνθεση του Yesterday, έχοντας στο υποσυνείδητό του τη μελωδία του Νατ Κινγκ Κόουλ. Ο μουσικολόγος Σπένσερ Λι λέει πως είναι απίθανο ο ΜακΚάρτνεϊ να «έκλεψε» τη μουσική. «Πιστεύω ότι θα είχε ακούσει το κομμάτι του Νατ Κινγκ Κόουλ σε ηλικία δέκα ή 11 ετών» επισήμανε.

Ίσως το τραγούδι θρύλος να είναι το When I Fall In Love. Ακούγοντάς το, νομίζεις, πως δεν πρόκειται για ανθρώπινη φωνή, αλλά για κάποια ουράνια συναυλία, από νότες απαλές και άπιαστες, σα χάδια από φτερά αγγέλων.

nat2

Ο Νατ Κινγκ Κόουλ πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα στις 15 Φεβρουαρίου του 1965, σε ηλικία 46 ετών. Τέσσερις μήνες μετά το θάνατό του έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους η ταινία Η Λησταρχίνα, στην οποία έπαιξε δίπλα στην Τζέιν Φόντα και τον Λι Μάρβιν. Ο τάφος του βρίσκεται στο ιστορικό νεκροταφείο Forest Lawn του Λος Άντζελες όπου αναπαύονται πολλοί σταρ του Χόλυγουντ, όπως ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και ο Έρολ Φλιν, ενώ εκεί κηδεύτηκε και ο Μάικλ Τζάκσον.

When I Fall In Love

When I fall in love (It will be forever) Or I’ll never fall in love In a restless world Like this is Love is ended Before it’s begun And too many Moonlight kisses (Seem to cool) In the warmth of the sun When I give my heart (It will be completely) Or I’ll never give my heart And the moment I can feel -that (You feel that way too) is when I fall in love with you

Όταν ερωτεύομαι (αυτό για πάντα θα ’ναι)- Αλλιώς ποτέ δεν ερωτεύομαι Σ’ ένα κόσμο ανήσυχο Όπως είναι αυτός Η αγάπη τελειώνει Πριν καν (να) ξεκινήσει Και τα πάρα πολλά Φεγγαράδας φιλιά (Να μοιάζουν ψυχρά) Στου ήλιου την κάψα Την καρδιά μου όταν δίνω (Εξ ολοκλήρου θα είναι) Αλλιώς ποτέ την καρδιά μου δεν δίνω Τη στιγμή που μπορώ (Να αισθανθώ πως αισθάνεσαι ίδια κι εσύ) είναι όταν σε ερωτεύομαι…