20 Μαρτίου: Η Διεθνής Ημέρα της Ευτυχίας βρίσκει την Ελλάδα στην 87η θέση

Η Διεθνής Ημέρα Ευτυχίας καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ στις 28 Ιουνίου 2012 και στην απόφαση του επισημαίνεται ότι «το κυνήγι της ευτυχίας είναι βασικός ανθρώπινος σκοπός. Αναγνωρίζεται δε η ανάγκη για πιο δίκαιη και ισορροπημένη ανάπτυξη, που θα καταπολεμήσει τη φτώχεια και θα συμβάλλει στην ευτυχία και την ευημερία όλων των εθνών».

Happy-peopleΤα στοιχεία που κάνουν ευτυχισμένους τους ανθρώπους είναι κατά σειρά: η κοινωνική πρόνοια, η ελευθερία, η γενναιοδωρία, η τιμιότητα, η υγεία, το εισόδημα και η καλή κυβέρνηση

Ο παράγων της ευτυχίας στην ετήσια κατάταξη του ΟΗΕ στηρίζεται σε έξι στοιχεία: κατά κεφαλήν εισόδημα, προσδόκιμο υγιούς ζωής, ελευθερία, γενναιοδωρία, κοινωνική υποστήριξη, απουσία διαφθοράς στην κυβέρνηση, απουσία διαφθοράς στις επιχειρήσεις.

Φέτος λοιπόν, την πρώτη θέση για τα έτη 2014-16, κατέλαβε η Νορβηγία. Στον πίνακα της ευτυχίας την ακολουθούν κατά σειρά η Δανία (που πέρσι ήταν πρώτη), η Ισλανδία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Ολλανδία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία και η Σουηδία.

Σε αυτές τις χώρες τα στοιχεία που κάνουν ευτυχισμένους τους ανθρώπους είναι κατά σειρά: η κοινωνική πρόνοια, η ελευθερία, η γενναιοδωρία, η τιμιότητα, η υγεία, το εισόδημα και η καλή κυβέρνηση. Τα δε ποσοστά αυτών των χωρών είναι πολύ κοντά μεταξύ τους και αλλάζουν ελάχιστα από χρόνο σε χρόνο.

Αυτό που κάνει ευτυχισμένους τους Νορβηγούς είναι το γεγονός πως η χώρα τους παράγει το πετρέλαιό της αργά και ότι επενδύει τα έσοδα από αυτό για το μέλλον. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύεται από το φαινόμενο της γρήγορης ανόδου και της συνακόλουθης πτώσης το οποίο παρατηρείται σε πλείστες πλουτοπαραγωγικές χώρες που επενδύουν τα κέρδη τους στο παρόν.

Φυσικά η Ελλάδα πόρρω απέχει απ΄όλα αυτά. Η Ελλάδα φέτος βρίσκεται στην 87η θέση. Πολύ απλά. Βεβαίως δεν προκαλεί και τόση απορία αυτό το γεγονός. Ποιος αισθάνεται ευτυχισμένος στην καθημερινότητά του; Ποιος βλέπει ότι θα αισθάνεται ευτυχισμένος στο μέλλον; Τα έξι κριτήρια ευτυχίας, στην πανέμορφη αυτή χώρα, ούτε πληρούνται, ούτε ο λαός αισθάνεται ότι πληρούνται.

Πηγή