Μόνος, αλλά όχι μοναχικός

Μόλις μια γενιά πριν, πολλοί θεωρούσαν πως οι άνθρωποι που προτιμούν να ζουν μόνοι και όχι με κάποιον άλλο, ήταν παράξενοι, απομονωμένοι και κινδύνευαν να διάγουν έναν αρρωστημένο τρόπο ζωής. Σήμερα όμως ο αριθμός αυτών που επιλέγουν να ζουν μόνοι αυξάνεται σταθερά στον δυτικό κόσμο.

Σύμφωνα με διεθνείς στατιστικές, η πλειονότητα των ανθρώπων που ζουν μόνοι τους είναι γυναίκες. Οι γυναίκες υπερτερούν επίσης σε αριθμό και στην τρίτη ηλικία, γιατί το 57% αυτών είναι από 75 χρόνων και πάνω. Αυτό εν μέρει εξηγείται από τη μακροζωία του γυναικείου φύλου σε αντίθεση με το αντρικό, γιατί σε πολλά απ’ αυτά τα σπίτια κατοικούν χήρες.

● Nα ‘ναι άραγε οι μοναχικοί δυστυχισμένοι; Όχι, απαντούν οι ψυχολόγοι. Γιατί οι ολοένα και περισσότερες κατοικίες με μοναχικούς ενοίκους δεν είναι – όπως θέλουν να πιστεύουν ορισμένοι – μια θλιβερή αντανάκλαση της φθοράς της σύγχρονης ζωής.

● Όλο και περισσότεροι            άνθρωποι διδάσκονται την αξία της ανεξαρτησίας τους, μαθαίνουν να βασίζονται στους δικούς τους πόρους καινά είναι κύριοι του εαυτού τους.

Επιλογή ή εξαναγκάστηκαν από τις περιστάσεις;

● Πολλοί απ’ αυτούς που ζουν μόνοι το έχουν επιλέξει οι ίδιοι. Γιατί έτσι είναι πιο ευτυχισμένοι απ’ όσο θα ήταν αν είχαν έναν μόνιμο σύντροφο, καθώς ανακαλύπτουν πως υπάρχουν πράγματα στη ζωή που μπορούν να εκτιμήσουν μόνον όταν είναι μόνοι.

● Μερικοί ζουν μόνοι επειδή είναι αδύνατο γι’ αυτούς να συνεργαστούν στενά με άλλους. Για παράδειγμα, ζωγράφοι, μουσικοί και συγγραφείς βρίσκουν ότι η δημιουργική μοναξιά μπορεί να αξιοποιηθεί με εποικοδομητικό τρόπο.

● Άλλοι, πάλι, μένουν μόνοι όχι από επιλογή, αλλά εξαιτίας ενός διαζυγίου ή ενός θανάτου. Στις περιπτώσεις αυτές, η μοναξιά μπορεί ν’ αποβεί ένα πραγματικό πρόβλημα για κάποιον που έχασε το πρόσωπο στο οποίο είχε προσφέρει όλη του την αγάπη, την εμπιστοσύνη και την πίστη του.

H εποικοδομητική μοναξιά διασφαλίζει την ηρεμία της ψυχής μας και βοηθά την καλύτερη αποδοτικότητα μας, τόσο στην εργασία όσο και
στις ερωτικές μας σχέσεις, υποστηρίζουν Αμερικανοί ψυχολόγοι

Πιθανές παγίδες της μοναξιάς

●  Ηρεμιστικά: Παρόλο που ο κίνδυνος να εθιστούν οι μοναχικοί στα ηρεμιστικά έχει πλέον αναγνωριστεί και οι περισσότεροι γιατροί είναι απρόθυμοι να τα προτείνουν για μακροχρόνια λήψη, η ενημέρωση που έχει γίνει για το παρανοημένο χαπάκι «ευτυχίας» είναι πολύ μικρή.

●  Προβλήματα φαγητού:       H μοναξιά και η απόγνωση οδηγούν πολλούς σε παράξενους και αυτοκαταστροφικούς τρόπους για να παρηγορήσουν τον εαυτό τους. Το αποτέλεσμα; Να καταφεύγουν στο φαγητό ή να μη διατρέφονται σωστά.

●  Σεξουαλική λιμοκτονία: Μια από τις ριζικές αιτίες που προξενούν δυστυχία σε κάποιους ανθρώπους που ζουν μόνοι, είναι η έλλειψη σεξουαλικού συντρόφου. Αν και δεν το παραδέχονται συχνά, ωστόσο το καλύπτουν με ρομαντικούς όρους ή υπαινιγμούς του τύπου «θα ήθελα να έχω έναν σύντροφο, κάποιον ν* αγαπώ…».

Ψυχολογικά προβλήματα:        Συχνά οι μοναχικοί υποδαυλίζουν μικρές παραξενιές, που πιθανόν να μην τους οδηγήσουν ποτέ στον γιατρό, αλλά που μπορούν να περιορίσουν τη ζωή τους και τελικά να τους προξενήσουν μοναξιά. Αυτό είναι συνήθως αποτέλεσμα της έλλειψης προοπτικών στη ζωή και εξωτερικών ενδιαφερόντων.

●  Υποχονδρία: Κάθε πόνος, κάθε ενόχληση, κάθε «βαθιά ανάσα» του μοναχικού γίνεται πρόξενος ανησυχίας που μπορεί να μετατραπεί σε καθήλωση αν δεν εξωτερικευτεί. O σοβαρότερος τύπος υποχονδριακού είναι εκείνος που δεν πηγαίνει στον γιατρό, αλλά μένει σπίτι και… περιθάλπει τις ανησυχίες του, μερικές φορές μέχρι ν’ αρρωστήσει πραγματικά.

Ανεξάρτητα απ’ τον λόγο για τον οποίο εξαναγκάστηκαν ή θέλησαν κάποιοι να μείνουν μόνοι, το σημαντικό είναι ν’ αντιληφθούν ότι η μοναχική ζωή σίγουρα έχει και επωφελή αποτελέσματα. Δεν έτυχε σε όλους να ζευγαρώνουν και η μοναχική ζωή δεν είναι μια καταδίκη σε απομόνωση και στέρηση.

Ας σκεφθούμε πως η μοναξιά για κάποιο διάστημα πιθανόν να μας βοηθήσει να κάνουμε τη ζωή μας πιο ξεκάθαρη και να βάλουμε σε σειρά τις προτεραιότητες μας. Βεβαίως πολλοί βρίσκουν ότι δεν είναι ουσιώδες γι’ αυτούς να ζουν τη ζωή μέσω κάποιου άλλου ή να βασίζονται ολοκληρωτικά σ’ έναν σύντροφο για ν’ αποκτήσουν αίσθηση της ταυτότητας τους. O καθένας μπορεί να είναι ανεξάρτητος, αν είναι προετοιμασμένος να εξετάσει με ειλικρίνεια τι είναι εκείνο που ζητά από τη ζωή κι αν γνωρίζει πως ίσως χρειαστεί να δουλέψει σκληρά για να το αποκτήσει.

Κατανικήστε τη μοναξιά

Οικοδομήστε την αυτοπεποίθηση σας με:

Φιλία: εφόσον το να κάνετε φίλους είναι σαν να έχετε μια ακόμα διάσταση στη ζωή.

Οικογενειακές σχέσεις: καθώς η ικανοποιητική διατήρηση τους βοηθά πολύ τους ανθρώπους που ζουν μόνοι να είναι ευτυχισμένοι.

Εργασία: αφού οι πολιτικές για πετυχημένη μοναχική ζωή κυμαίνονται από το να έχετε ένα ευχάριστο σπίτι μέχρι το να διατηρείτε απασχολημένο τον νου και το σώμα σας.

Ταξίδια και διασκέδαση: εφόσον έτσι θα προσθέσετε αλατοπίπερο στη ζωή σας και ενθουσιασμό στην ύπαρξη σας.

Κοινωνικά δίκτυα:  Με τα δίκτυα ορισμένοι ψάχνουν να επιλύσουν το πρόβλημα της μοναχικότητας, με συμμετοχή σε ομάδες, γκρουπ, φόρουμ κλπ. Ας μην ξεχνάμε ότι το δίκτυο περιέχει τα πάντα: ερωτική διέγερση, γνώση, πληροφορίες, γνωριμίες, ακόμα και δικτυακό σεξ.