Πως θα αποτελέσετε πρότυπο για το παιδί σας


Είναι δεδομένο ότι τα παιδιά επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τους γονείς τους, με αποτέλεσμα να οικειοποιούνται πολλές δικές τους συμπεριφορές, νοοτροπίες και αντιλήψεις. Άραγε με ποιους τρόπους μπορείτε να αποτελέσετε θετικό πρότυπο για εκείνα;

  • Ξεκινώντας με τα απλά, όσο πιο διαχυτικοί και εξωστρεφείς είσαστε στην εκδήλωση της αγάπης σας προς το πρόσωπό του, τόσο πιο πιθανό είναι να γίνει κι αυτό με τη σειρά του συναισθηματικό απέναντι σε δικούς του ανθρώπους στο μέλλον.
  • Φροντίστε να λύνετε τις διαφορές σας με το σύντροφό σας και να διαχειρίζεστε τις εντάσεις με τα παιδιά σας μέσω του διαλόγου και σε κάθε περίπτωση με ορθολογικές μεθόδους. Οι φωνές, οι προσβολές και οι τιμωρίες δεν οδηγούν κάπου και δε δίνουν καλό παράδειγμα προς μίμηση στα παιδιά.
  • Μάθετε να ζητάτε συγγνώμη όποτε κάνετε κάποιο λάθος και μη διεκδικείτε με τη στάση σας το αλάθητο. Το παιδί εκτιμά μια τέτοια στάση και αυξάνονται ταυτόχρονα οι πιθανότητες να κάνει το ίδιο όταν κι εκείνο παραφέρεται.
  • Δείξτε στο παιδί ότι μετά από ένα μίνι καυγά με το σύντροφό σας, όλα επανέρχονται στην πρότερη καλή μεταξύ σας κατάσταση και δεν επικρατεί…ψυχροπολεμικό κλίμα. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβει ότι οι άνθρωποι μπορεί μεν να διαφωνούν, όμως καλούνται άμεσα να τα ξαναβρούν αν θέλουν να λένε ότι υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση-αν όχι αγάπη.
  • Διδάξτε το παιδί να νοιάζεται εμπράκτως για το συνάνθρωπό του και ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που θεωρεί ξεχωριστούς στη ζωή του. Μπορεί τώρα που είναι μικρό και εγωκεντρικό (λόγω ηλικίας) να μην είναι το πιο απλό πράγμα στον κόσμο, όμως μακροπρόθεσμα μπορείτε να το καταφέρετε.

Πηγή