Αυθεντικότητα, ο εσωτερικός πλούτος μέσα μας

Μία αυθεντική συνάντηση αρκεί για να βιώσει κάποιος τη σημασία της. Η αυθεντικότητα είναι στάση, είναι τρόπος ζωής, είναι ο τρόπος που επιλέγουμε να σταθούμε στην κοινωνία, στις σχέσεις μας, μα περισσότερο στον εαυτό μας. Καλλιεργείται μέρα με τη μέρα, κανείς δεν ξύπνησε μία μέρα και σκέφτηκε «από σήμερα θα είμαι αυθεντικός», προϋποθέτει θάρρος, συναισθηματική επίγνωση και καλοσύνη, αυτά είναι τα συστατικά της.

afthentikotita

Είναι απαραίτητο να τη διαχωρίσουμε από την αυθεντία η οποία προμηνύει μία εγωιστική στάση και μία καλά κουκουλωμένη φράση « εγώ ξέρω και μόνο εγώ». Οι αυθεντίες θίγονται εύκολα, δυσκολεύονται να υποστηρίξουν τις απόψεις τους και συχνά πυκνά καταφεύγουν σε χειριστικές συμπεριφορές ενώ παράλληλα αφήνουν το μελάνι τους στα θέματα που έχουν ανοίξει. Φοβούνται να παραδεχτούν το λάθος τους και πολλές φορές μπορεί να εξοργιστούν μόνο και μόνο επειδή τόλμησες να το επισημάνεις. Διακατέχονται από μικροπρέπεια, μειονεξία και έχουν την τάση να αποφεύγουν τον ανοιχτό διάλογο.

boss-fightΑντίθετα ένας αυθεντικός άνθρωπος ακούει το συνομιλητή του και συνδιαλέγεται με διαφάνεια και χαρά. Απολαμβάνει τη συζήτηση γιατί είναι η γέφυρα για ουσιαστική σύνδεση, παραδέχεται με ευκολία το λάθος του και τέλος υπογραμμίζεται από τη διάθεση που έχει να μοιραστεί απενεχοποιημένα τα συναισθήματά του.

Είναι άνθρωποι οριοθετημένοι, άμεσοι, ειλικρινείς και γνωρίζουν πότε δεν είναι αυθεντικοί. Δεν διστάζουν να φανερώσουν την ευαλωτότητα τους στους ανθρώπους που πραγματικά αγαπούν.  

Κανένας δεν είναι αυθεντικός κατά τη διάρκεια όλης της μέρας, χρειάζεται όμως να έχει την επίγνωση πότε είναι και πότε δεν είναι. Η παραδοχή της στιγμής είναι η ειλικρίνεια.

Όταν αρχίζουν και πληθαίνουν οι στιγμές αυτές ο άνθρωπος αρχίζει να φλερτάρει με την αυθεντικότητα. Μπορούμε να την παρομοιάσουμε με την επεξεργασία που περνάει το ορυκτό μέχρι να γίνει διαμάντι. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και στον άνθρωπο, χρειάζεται χρόνος, τριβή και επεξεργασία μέχρι να κατακτήσει την στάση αυτή.

Όλοι μας έχουμε ένα διαμάντι μέσα μας, τόσο σπάνιο και τόσο θαμπό.. όσο το επεξεργαζόμαστε τόσο λάμπει, αρχίζει και έλκει άλλα διαμάντια.

Χρειάζεται να στρέψουμε το βλέμμα προς τα μέσα να δούμε, να εντοπίσουμε αυτόν τον πολύτιμο θησαυρό που έχουμε και να τον ανοίξουμε. Αυτή θα είναι μία αυθεντική συνάντηση.

Τάσος Δαφνομήλης Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Πηγή