Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου η 23η Απριλίου

Στις 23 Απριλίου 1616 έφυγαν από τη ζωή δύο μεγάλα ονόματα των γραμμάτων: ο ισπανός συγγραφέας του Δον Κιχώτη Μιγκέλ Ντε Θερβάντες και ο άγγλος δραματουργός Γουίλιαμ Σέξπιρ. Με αφορμή το διπλό αυτό γεγονός, η UNESCO έχει καθιερώσει την 23η Απριλίου ως την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου.

books-giorti

Από τις λίθινες πλάκες, στα νεότερα και σύγχρονα συγγράμματα και από τα κόμικς ως τα βιβλία τυφλών, από τα πάρκα και τα μνημεία έως τις βιβλιοθήκες και τους κινηματογράφους, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού δίνει τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να γιορτάσουν το βιβλίο.

Με επίκεντρο την 23η Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από δράσεις, με τις οποίες στήνεται μια γιορτή αφιερωμένη στη λογοτεχνία.

Ξεκινώντας από την Αθήνα και το Επιγραφικό Μουσείο, που είναι η απαρχή του βιβλίου, με ξεναγήσεις και συζητήσεις με τους αναγνωρισμένους συγγραφείς της νέας γενιάς, περνώντας από την ήδη διαδεδομένη δράση του Αρχαιολογικού Μουσείου πάνω στις Κυριακάτικες ακροάσεις των ραψωδιών της Οδύσσειας, φτάνουμε στη Βιβλιοθήκη του Αδριανού, στη Ρωμαϊκή Αγορά, όπου από το απόγευμα της Κυριακής μέχρι τη δύση του ήλιου, το Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο Τέχνης αναλαμβάνουν να παρουσιάσουν μελοποιημένα ποιήματα Ελλήνων συγγραφέων, καθώς και λογοτεχνικά αποσπάσματα που θα διαβαστούν τόσο από ηθοποιούς, όσο και από τους συγγραφείς τους ίδιους.

Στην Καταλονία, την ημέρα αυτή εορτάζεται η Μέρα των Βιβλίων και των Ρόδων, μία τοπική παραλλαγή της Γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου, που συνδυάζεται με την εορτή του προστάτη της περιοχής, Αγίου Γεωργίου. Με το σύνθημα «Ένα τριαντάφυλλο για την αγάπη, ένα βιβλίο για πάντα», ο άνδρας θα χαρίσει στην αγαπημένη του ένα τριαντάφυλλο κι αυτή θα του το ανταποδώσει με ένα βιβλίο.

Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων, ο περίφημος δρόμος της Βαρκελώνης «Λα Ράμπλα», η πιο ζωντανή γωνιά της πόλης, «ο μόνος δρόμος, που δεν ήθελα να τελείωνε ποτέ», όπως είχε πει κάποτε ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Εκτιμάται ότι μόνο την ημέρα αυτή διακινούνται στην Βαρκελώνη 500.000 βιβλία και 4 εκατομμύρια τριαντάφυλλα.