Αν κάνεις αυτά τα πράγματα, θα καταλήξεις μόνος

Ας το παραδεχτούμε: στις περισσότερες σχέσεις μας, είμαστε ο χειρότερος εχθρός του εαυτού μας. Κανείς δεν πρόκειται να μας κρίνει πιο σκληρά από εμάς τους ίδιους, και η ανασφάλειά μας βρίσκει πάντα τρόπο να βγαίνει στην επιφάνεια. Υπάρχουν, όμως, μερικές σκέψεις που είναι ιδιαίτερα τοξικές για κάθε σχέση. Ποιες είναι αυτές, και πώς θα τις σταματήσουμε από το να καταστρέψουν όλες τις σχέσεις μας;

Δεν είμαι αρκετά καλός

Όλοι οι άνθρωποι περνάμε από φάσεις που δεν νιώθουμε ότι είμαστε αρκετά καλοί, αρκετά έξυπνοι, αρκετά πετυχημένοι. Κι αυτό είναι φυσιολογικό, καθώς μπορεί να μας δώσει κίνητρο για να γίνουμε ακόμα καλύτεροι. Αν όμως προβάλλουμε αυτή την ανασφάλεια στην σχέση μας, τότε μένουμε στάσιμοι, εγκλωβιζόμαστε σε έναν φαύλο κύκλο αμφιβολίας—και τραβάμε μέσα σε όλο αυτό το χάος και τον/ην σύντροφό μας.

Βιαζόμαστε, ενώ δεν είμαστε έτοιμοι

Όταν νιώθουμε πως έχουμε αρχίσει να ερωτευόμαστε, θέλουμε να ζήσουμε τα συναισθήματά μας στο έπακρο. Το πρόβλημα είναι ότι δεν κινούνται όλοι οι άνθρωποι στον ίδιο ρυθμό. Ακόμα πιο σημαντικό, μια πετυχημένη σχέση χρειάζεται χρόνο για να δοκιμαστεί. Αν, λοιπόν, αποφασίσουμε – απλά και μόνο για να ικανοποιήσουμε κάποιον άλλο – να ξεκινήσουμε κάτι σοβαρό χωρίς να είμαστε έτοιμοι, η κατάληξη ποτέ δεν θα είναι καλή.

Λέμε Ναι, εννοούμε Όχι

Ναι, είναι πολύ ωραίο να περνάμε χρόνο μαζί, σαν ζευγάρι, αλλά ο προσωπικός χρόνος είναι πολύ σημαντικός, και πρέπει να τον εκτιμούμε. Το να λέμε Ναι σε ό,τι κι αν προτείνει ο/η σύντροφός μας, επειδή κατά βάθος φοβόμαστε ότι η παραμικρή διαφωνία θα σημαίνει και το τέλος της σχέσης, μπορεί να κάνει ακόμα μεγαλύτερο κακό. Το να ξέρουμε πότε πρέπει να αρνηθούμε κάτι είναι αναγκαίο για να επιβιώσει μια σχέση.

Δεν είμαστε αρκετά ευαίσθητοι

Το να μην εκφράζουμε αυτά που νιώθουμε – είτε επειδή φοβόμαστε, είτε επειδή δεν μάθαμε ποτέ να το κάνουμε – είναι από τους πιο επικίνδυνους και αργούς δολοφόνους μιας σχέσης. Αν δεν επικοινωνούμε σωστά, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να ζητήσουμε αυτό που θέλουμε. Και ίσως αυτό να είναι το μυστικό για μια καλή σχέση: η άνεση να ζητήσουμε αυτό που χρειαζόμαστε, το να μην ντρεπόμαστε να μοιραστούμε τις επιθυμίες και τα όνειρά μας με ένα άτομο…

Πηγή