Το μυστικό του δυνατού γονέα

Μια μητέρα πήγε το παιδί της στον Γκάντι και του ζήτησε το εξής:

«Θα μπορούσατε να πείτε στο παιδί μου να μην τρώει ζάχαρη;».

Και ο Γκάντι της απάντησε:

«Έλα πάλι σε τρεις ημέρες».

mother-kid

Μετά από τρεις ημέρες η μητέρα ξαναπήγε με το παιδί της στον Γκάντι και του ζήτησε το ίδιο πράγμα. «Μπορείτε να πείτε στο παιδί μου να μην τρώει ζάχαρη;».

Και ο Γκάντι λέει: «Mην τρως ζάχαρη».

Παραξενευμένη η γυναίκα ρωτάει τον Γκάντι. Γιατί μου είπατε να φύγω και να έρθω πάλι σε τρεις ημέρες; Δεν μπορούσατε να του το πείτε αυτό τρεις μέρες πριν;»

Και ο Γκάντι απάντησε:

«Δεν θα μπορούσα να το κάνω αυτό, γιατί πριν τρεις ημέρες έτρωγα ζάχαρη. Τώρα που σταμάτησα τη ζάχαρη, μπορώ να του το ζητήσω».

_____________________________________________________________________

Η σοφία του Γκάντι μας δείχνει, μέσα από απλά λόγια, ότι τα παιδιά μας δεν κάνουν αυτό που τους λέμε…

Κάνουν αυτό που κάνουμε.

Οι πράξεις και η συμπεριφορά μας προγραμματίζει, σε υποσυνείδητο επίπεδο, τις πράξεις και την συμπεριφορά των παιδιών μας. Συνεπώς…

Η δική μας ισορροπία θα  οδηγήσει στη δική τους ισορροπία.

Και το αντίθετο.

deq2b9CU

Η δική μας ισορροπία θα  οδηγήσει στη δική τους ισορροπία

Από τα παραπάνω προκύπτει το πόσο απαραίτητο είναι να φροντίζουμε την καλή ισορροπία μας, από αγάπη για την οικογένειά μας. Το πώς φερόμαστε εμείς στον εαυτό μας «προγραμματίζει» τα παιδιά μας να κάνουν το ίδιο στον εαυτό τους. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο,  η δική μας καλή κατάσταση δεν μπορεί να έρχεται τελευταία στη λίστα των προτεραιοτήτων, και τελικά να είναι ένα από τα πράγματα που δεν προλαβαίνουμε ποτέ να κάνουμε.

Ικανός και δυνατός γονιός δεν είναι εκείνος που τα κάνει όλα μόνος του. Είναι εκείνος που μπορεί να διαχειριστεί την ενέργειά του, κάνει μέχρι εκεί που μπορεί ώστε να είναι ισορροπημένος και στη συνέχεια έχει τη δύναμη να πει Όχι, και να συνεχίσει να διατηρεί την εσωτερική γαλήνη του.

Πρακτική συμβουλή:

Κάντε μια λίστα από πέντε ανθρώπους οι οποίοι θα μπορούσαν να αναλάβουν κάποια από εκείνα που κάνετε μέχρι τώρα μόνες σας. Συγγενείς, φίλοι, εξωτερικοί επαγγελματίες, μια υπηρεσία; Μοιράστε τις υποχρεώσεις σας ώστε να δημιουργήσετε περισσότερο χώρο για τις σημαντικότερες προτεραιότητές σας: Τη φροντίδα του εαυτού σας, τη διαφύλαξη των σχέσεων με τους αγαπημένους σας ανθρώπους, τους φίλους και την οικογένειά σας.

Είναι απαραίτητο να θυμόμαστε ότι το καλύτερο δώρο που έχουμε να κάνουμε στην οικογένειά μας είναι ο θετικός, ισορροπημένος, ενεργοποιημένος εαυτός μας.

Eλίνα Γιαχαλή, NLP Life & Business Coac  Πηγή