Η νοσταλγία αντίβαρο στην ανία

Όποιος νοσταλγεί το παρελθόν οι γιατροί πιστεύουν ότι πάσχει από κατάθλιψη και γι’ αυτό θέλουν να «ζουν» στο παρελθόν. Η νοσταλγία θεωρείται διαταραχή ήδη από τον 17ο αιώνα, όταν Ελβετός ιατρός χρησιμοποίησε τον όρο και απέδωσε τα σωματικά και ψυχικά συμπτώματα στρατιωτών στην επιθυμία να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

woman_sea

Όμως πολλοί που νοσταλγούν δεν επιθυμούν να “επιστρέψουν σπίτι τους” και δεν νιώθουν άσχημα. Θέλουν να ζήσουν τη ζωή τους, αλλά κάποιες στιγμές “σκέπτονται το παρελθόν και νιώθουν καλά. Η νοσταλγία τους κάνει να νιώθουν ότι η ζωή τους είχε ρίζες και συνέχεια. Ένιωθαν καλά για τον εαυτό τους και τις σχέσεις τους, που τους γέμιζαν δύναμη να προχωρήσουν”.

Πρόσφατα γεννήθηκε η Κλίμακα Νοσταλγίας Σαουθάμπτον, ένα επιστημονικό εργαλείο που χρησιμοποιείται ευρύτατα. Η νοσταλγία -επισημαίνουν οι επιστήμονες- αποτελεί αντίβαρο στη μοναξιά, την ανία και το άγχος. Μας κάνει πιο γενναιόδωρους στους ξένους και πιο ανεκτικούς και τελικά φέρνει τα ζευγάρια πιο κοντά αφού μπορούν να μοιραστούν τις αναμνήσεις τους.

nostalgia (1) Συνήθως αρχίζουμε να νοσταλγούμε το παρελθόν όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με κάποιο αρνητικό γεγονός, όταν νιώθουμε μοναξιά. Παρ’ όλα αυτά η νοσταλγία μάς κάνει να νιώθουμε καλύτερα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρόκειται για μέθοδο που μας επιτρέπει να αποκτήσουμε καλύτερη διάθεση, που στοχεύει απλά και μόνο στο να μας φτιάξει το κέφι. Δεν είναι όλες οι αναμνήσεις ευτυχισμένες και ακόμα και πιο χαρούμενες στιγμές φωτίζονται από το μελαγχολικό φως της απώλειας, του ότι έχουν χαθεί στον χρόνο. Όμως, τα θετικά της νοσταλγίας είναι πολύ περισσότερα από τα αρνητικά.Όλα αρχίζουν με κάποιο πρόβλημα, αλλά το τέλος είναι θετικό χάρη στη βοήθεια από κάποιον πλησίον σο. Νιώθεις ότι ανήκεις στην ομάδα και γίνεσαι περισσότερο γενναιόδωρος.

Η μουσική

Ολλανδοί ερευνητές επισημαίνουν ότι συναισθήματα νοσταλγίας πυροδοτεί η μουσική, ενώ σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου Σαν Γιατ Σεν της Νότιας Κίνας, νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία τις ψυχρότερες ημέρες και αυτό μας κάνει να νιώθουμε θέρμη.

nostalgyΣίγουρα, όμως, κάποιες αναμνήσεις μπορούν να προκαλέσουν αρνητικά συναισθήματα και θλίψη. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε ύστερα από πειράματα που πραγματοποιήθηκαν από ψυχολόγους του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Βόρειας Ντακότα, «ο περίπατος στους δρόμους της μνήμης» μάς κάνει να νιώθουμε ότι η ζωή έχει αξία.

Τέλος, από τη νοσταλγία -ακόμα και υπό τη μορφή ασκήσεων- δεν είναι δυνατόν να επωφεληθούν οι νευρωτικοί, που τείνουν να υπερβάλλουν και σε αυτό, όπως όσοι αποφεύγουν με κάθε τρόπο τις στενές προσωπικές σχέσεις. Εάν δεν ανήκετε σε κάποια από τις δύο κατηγορίες, τότε νοσταλγείτε ελευθέρως το παρελθόν έως τρεις φορές εβδομαδιαίως.

Η έρευνα

Βρετανική επιστημονική έρευνα διαπίστωσε ότι τα νοσταλγικά αισθήματα δεν ζεσταίνουν μόνο την καρδιά μεταφορικά, αλλά και το σώμα κυριολεκτικά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ψυχολόγο Τιμ Γουάιλντσατ του πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Emotion», πραγματοποίησαν μια σειρά πειράματα με εθελοντές για να μελετήσουν επίδραση της νοσταλγίας πάνω στη θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος.

Οι ερευνητές συμπέραναν, ότι η γλυκιά νοσταλγία δεν καταπολεμά μόνο τη μοναξιά και άλλα αρνητικά συναισθήματα, αλλά επιπλέον μπορεί αρκετά αποτελεσματικά να δημιουργήσει ένα πολύ σωματικό αίσθημα θερμότητας σε κάποιον.

Πηγή: άρθρο της Καθημερινής