Μικρότερες και μορφωμένες γυναίκες για έναν ευτυχισμένο γάμο

Το μυστικό για έναν ευτυχισμένο γάμο δεν είναι ο έρωτας ή η αγάπη αλλά η ηλικία και το μορφωτικό επίπεδο της γυναίκας. Μελέτη του πανεπιστήμιου Bath στην Ελβετία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες που παντρεύονται έξυπνες και κατά τουλάχιστον πέντε χρόνια μικρότερές τους γυναίκες έχουν λιγότερες πιθανότητες να χωρίσουν.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις συνεντεύξεις που είχαν δώσει περισσότερα από 1.500 ζευγάρια που είτε είχαν παντρευτεί είτε βρίσκονταν σε σοβαρή σχέση. Μετά από μια πενταετία, παρακολούθησαν την πορεία του γάμου ή της σχέσης 1.000 ζευγαριών.

 Διαπίστωσαν ότι όταν η γυναίκα ήταν μεγαλύτερη κατά τουλάχιστον πέντε χρόνια από τον άνδρα, οι πιθανότητες χωρισμού ήταν τρεις φορές περισσότερες συγκριτικά με τα ζευγάρια που είχαν την ίδια ηλικία.

Το ακριβώς αντίθετο φάνηκε να συμβαίνει όταν η γυναίκα ήταν μικρότερη από τον άνδρα, καθώς αυτά τα ζευγάρια είχαν περισσότερες πιθανότητητες να έχουν έναν ευτυχισμένο γάμο.

Εκτός από την ηλικία, σημαντικό ρόλο φάνηκε να παίζει και το μορφωτικό επίπεδο της γυναίκας αλλά και τυχόν προηγούμενα διαζύγια του ζευγαριού.

Συγκεκριμένα, όσο καλύτερη μόρφωση είχε η σύζυγος τόσο περισσότερες πιθανότητες υπήρχαν ο γάμος να είναι ευτυχισμένος ενώ εάν ένας από τους συζύγους είχε την εμπειρία διαζυγίου στο παρελθόν ήταν λιγότερο πιθανό να είναι σταθερός στον γάμο συγκριτικά με τα ζευγάρια στα οποία και οι δυο σύζυγοι είχαν χωρίσει από προηγούμενους γάμους.

Ο δρ. Emmanuel Fragnierre και οι συνεργάτες του αναφέρουν ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες επιιλέγουν συζύγους «με βάση την αγάπη, την σωματική έλξη, τη συμπεριφορά, τις αρχές και τις αξίες». Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι όταν υπάρχουν “αντικειμενικοί παράγοντες”, όπως η ηλικία και το μορφωτικό επίπεδο, τότε ενδεχομένως οι πιθανότητες να οδηγηθεί το ζευγάρι σε διαζύγιο είναι λιγότερες.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο European Journal of Operational Research.

BBC