Οι βασικές συναισθηματικές ανάγκες της γυναίκας

Τόσο ο άντρας όσο και η γυναίκα έχουν βασικές συναισθηματικές ανάγκες. Για τον άνδρα είναι σημαντικό να τον αγαπούν, να τον εκτιμούν, να τον δέχονται και να τον εμπιστεύονται. Η γυναίκα έχει ανάγκη να την αγαπούν, να τη φροντίζουν, να τη σέβονται και να την καταλαβαίνουν.

emotionalhealth

Οι περισσότερες συγκρούσεις στις σχέσεις των δύο φύλων οφείλονται στην ανικανότητα ικανοποίησης των βασικών αναγκών. ‘Όταν δεν ικανοποιούνται οι ανάγκες μας, νιώθουμε συναισθηματικά πληγωμένοι και εύκολα χρεώνουμε το σύντροφό μας γι’ αυτό.

Τι σημαίνει αγάπη;

Η αγάπη είναι μία έννοια αλλά και ένα συναίσθημα. Ο τρόπος που την ορίζουμε αλλά και ότι προσδοκούμε απ’ αυτή έχουν σημαντικό ρόλο στην επιλογή του συντρόφου μας αλλά και στο επίπεδο ικανοποίησης που αντλούμε απ’ αυτόν. Κάθε άνθρωπος έχει έναν δικό του τρόπο ν’ αντιλαμβάνεται την αγάπη. Συχνά το πρότυπό μας για την αγάπη δείχνει τον τρόπο συμπεριφοράς των γονιών μας προς εμάς ή ακόμη και τη συμπεριφορά μεταξύ τους. Η αγάπη είναι συναίσθημα αλλά είναι ταυτόχρονα και συμπεριφορά. Όταν κρίνουμε την αγάπη μας προς τους άλλους, το κριτήριό μας είναι τα συναισθήματά μας. Όταν όμως κρίνουμε την αγάπη του άλλου προς εμάς, βασιζόμαστε στον τρόπο που μας φέρεται εφόσον δεν μπορούμε να ξέρουμε την κάθε στιγμή τι νιώθει για μας.

Τι σημαίνει ανάγκη για αγάπη;

Δίνοντας και παίρνοντας αγάπη, άντρες και γυναίκες αγαπούν περισσότερο τον εαυτό τους, αισθάνονται ολοκληρωμένοι και πλήρεις. Η αγάπη υποστηρίζει, φροντίζει, επιβεβαιώνει, ανακουφίζει, προβάλει μία ανιδιοτελής επιθυμία να προσπαθήσουμε για το καλό του ανθρώπου που αγαπάμε. Όταν μας αγαπούν βιώνουμε την πραγματικότητα της ύπαρξής μας, νιώθουμε ότι αξίζουμε. Βέβαια η αγάπη του άλλου μπορεί πράγματι να κάνει θαύματα…Δε θα πετύχει όμως αν πρώτα δεν αγαπήσουμε οι ίδιοι τον εαυτό μας.

«Ο σεβασμός είναι αγάπη στην απλή της μορφή «
Φράνκι Μπερν

Πώς ορίζεται η ανάγκη της γυναίκας για σεβασμό;

Ο σεβασμός στη σύντροφο σημαίνει αποδοχή και εκτίμηση γι’ αυτό που είναι. Τη βοηθάει να παραμείνει ο εαυτός της και να διατηρήσει τα δικαιώματά της.

Όσο περισσότερο είναι δεμένη συναισθηματικά με το σύντροφό της μία γυναίκα, τόσο πιο ευαίσθητη είναι στο επίπεδο του σεβασμού. Αν ένας άνδρας δεν σέβεται τις ανάγκες, τα συναισθήματα, τα δικαιώματα και τις επιθυμίες της συντρόφου του, εκείνη τελικά θα αναγκαστεί να «παγώσει» τα συναισθήματα αγάπης που έχει γι’ αυτόν, προκειμένου να ξαναβρεί τον εαυτό της. Είναι συχνό φαινόμενο να χάνεται και η σεξουαλική της επιθυμία σ’ αυτό το στάδιο, εφόσον στη σεξουαλική επαφή για μία γυναίκα είναι μεγάλη ανάγκη της ο σεβασμός του συντρόφου της.

Τα κορίτσια επηρεάζονται ιδιαίτερα από τον τρόπο που ο πατέρας σέβεται τη μητέρα τους αλλά και από το πόσο η μητέρα σέβεται τον εαυτό της.

Ο άντρας όταν δεν τον σέβονται γίνεται εγωιστής, πολλές φορές και επιθετικός. Αντίθετα, στη γυναίκα συνήθως η πρώτη αντίδραση είναι η υποταγή, ιδίως όταν έχει σχέση με κάποιον που αγαπάει. Ωστόσο είναι πολύ πιθανό να γίνει περισσότερο κυριαρχική και απαιτητική όταν αρχίσει να νιώθει κακία για το σύντροφο που δεν τη σέβεται ενώ δεν είναι απίθανο τότε να δούμε τον άντρα να γίνεται παθητικός και εξαρτώμενος.- Αλλάζουν οι ρόλοι δηλαδή.

Ωστόσο, μόνο όταν δούμε τον εαυτό μας σαν αξιόλογο άτομο, που αξίζει να το αγαπούν και να του φέρονται με εκτίμηση, μπορούμε να περιμένουμε σεβασμό από τους άλλους.

Τι σημαίνει γυναικεία ανάγκη για φροντίδα;

Η κάθε σχέση είναι μία διαρκής διαδικασία αλληλοπροσφοράς και μοιράσματος. Είναι σημαντικό ο σύντροφος να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας αλλά και να νοιάζεται γι’ αυτές. Μ’ αυτό τον τρόπο νιώθεις σημαντικός για τον σύντροφό σου.

Όταν μία γυναίκα παίρνει στοργή από έναν άνδρα νιώθει πως οι ανάγκες της είναι βασικές και όχι εγωιστικές. Στην αντίθετη περίπτωση, όταν βρίσκεται σε ένα αδιάφορο περιβάλλον, της είναι δύσκολο να επιβάλει τις ανάγκες της, χωρίς να νιώσει αδυναμία, ενοχή , ή να νομίσει ότι είναι εγωίστρια.

Όταν μία γυναίκα φροντίζει υπερβολικά έναν άντρα, είναι πολύ πιθανό εκείνη σιγά σιγά να πάρει το ρόλο της μητέρας του και αυτός να καταλήξει αδύναμος και εξαρτημένος, με συμπεριφορά ενός κακομαθημένου και απαιτητικού παιδιού. Επειδή οι γυναίκες έχουν έντονα την ανάγκη για φροντίδα και περιποίηση, τους είναι πιο εύκολο να περιποιούνται και να φροντίζουν.

Πόσο σημαντική ανάγκη είναι για την γυναίκα η κατανόηση;

Κατανόηση σημαίνει να μοιράζεσαι και να σέβεσαι την άποψη του άλλου, να έχεις τη διάθεση να ανακαλύψεις και να βιώσεις την πραγματικότητα με τον τρόπο που αυτός τη βλέπει χωρίς να του επιβάλεις έναν άλλο τρόπο.

Για τη γυναίκα είναι πρωταρχική και ουσιώδης η ανάγκη για κατανόηση. Όταν ο σύντροφος δεν αφιερώνει χρόνο και προσοχή ώστε να καταλάβει τα συναισθήματα και τις ανάγκες της, είναι πολύ εύκολο εκείνη να πάθει σύγχυση και να αντιδράσει υπερβολικά. Όταν εκείνη μοιράζεται τον εαυτό της και ο σύντροφος ακούει παθητικά ή είναι αδιάφορος, την επηρεάζει τόσο ώστε να αυξάνεται η σύγχυση ή ο εκνευρισμός της. Όταν μία γυναίκα είναι εκνευρισμένη κι ο άντρας κρίνει ότι είναι ανόητη ή τρελή , είναι εύκολο η γυναίκα ν’ αρχίσει να αμφιβάλει για την ψυχική της υγεία.

Και για τους δύο συντρόφους η ιδανική τοποθέτηση για να πάρουν μία απόφαση είναι η εξισορρόπηση σκέψης και συναισθημάτων. Είναι αναγκαίο ο άντρας να «ακούει για να καταλάβει», ενώ η γυναίκα να βρει κατανόηση όταν μοιράζεται τα προβλήματά της. Αυτό μπορεί να γίνει και να φέρει και ισορροπία στη σχέση μόνο όταν ο ένας προσπαθήσει να μπει για λίγο στη θέση του άλλου.

Ντόρα Μίνου M.A. Κλινικής Ψυχολογίας Ψυχοθεραπεύτρια