Πώς θα πάρετε τις σωστές αποφάσεις

Πάρ’ τε το απόφαση: το πιο δύσκολο είναι να αποφασίσετε τι θα κάνετε. Από τα ενοχλητικά διλήμματα που απασχολούν το μυαλό σας ως τα… μυστήρια του σύμπαντος, το να πάρετε κάποιες αποφάσεις αλλά και να βρείτε το πως θα πετύχετε τους στόχους σας δεν είναι πάντα εύκολο. Να μερικά μυστικά που μπορεί να βοηθήσουν.

youngwomanthinking

1. “Πώς θα καταφέρω να κόψω μια κακή μου συνήθεια;”

Το να πιστεύετε ότι θα σταματήσετε να τρώτε τα νύχια σας μέσα σε μια μέρα ή θα ξυπνήσετε ένα πρωί και θα έχετε κόψει το τσιγάρο είναι δύσκολο. Αλλά γίνεται.

Καταστρώστε ένα πλάνο: Δώστε έμφαση στα οφέλη π.χ. Αν κόψετε το τσιγάρο θα απαλύνετε τον βήχα που σας ταλαιπωρεί το πρωί.

Έχετε ένα εναλλακτικό σχέδιο: πχ. αν θέλετε να καπνίσετε, φάτε ένα καρότο! Θέστε ένα χρονικό περιορισμό: “μέχρι τον επόμενο μήνα πρέπει να έχω κάνει πρόοδο”.

Ελέγχετε την πρόοδό σας και… κόψτε κλήση στον εαυτό σας! Κάθε φορά που θα υποκύπτετε βάζετε ένα χρηματικό ποσό στον κουμπαρά σας σαν να πληρώνατε κλήση.

decision2. “Δεν έχω καθόλου χρόνο να ξεκινήσω γυμναστήριο. Να παρατήσω την ιδέα;”

Όλοι μας έχουμε πρόβλημα με τον χρόνο αλλά στην ουσία όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων. Ωστόσο κάποια μυστικά μπορούν να σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε περισσότερο χρόνο.

Στο σπίτι αφιερώνετε μόνο 20 λεπτά καθημερινά για κάθε χώρο του σπιτιού. Κάντε ένα πλάνο εργασιών και μοιράστε το στα μέλη της οικογένειάς σας.

Στη δουλειά κάντε έναν ημερήσιο προγραμματισμό, αποφύγετε τις τηλεφωνικές παγίδες- ζητήστε να σας τηλεφωνούν συγκεκριμένες ώρες που θα είστε λιγότερο απασχολημένοι – και τις πολλές αποστολές email ή το διάβασμα των “φιλικών” mails.

Και το κυριότερο: Η προσήλωση στη λεπτομέρεια μπορεί να φανεί χρήσιμη αλλά πολλές φορές είναι αντιπαραγωγική.

3. “Συνεχώς αναβάλλω να κάνω πράγματα. Πως θα μπορέσω να κάνω κάτι;”

Όσοι αναβάλουν συνήθως το κάνουν από φόβο μήπως αποτύχουν, από έλλειψη κινήτρων και προτεραιοτήτων, από αδυναμία οργάνωσης και χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Αναγνωρίστε τους φόβους σας (αναρωτηθείτε: είμαι πραγματικά φοβισμένος/η ή προσπαθώ να βρω μια δικαιολογία για να αποφύγω κάτι) και θέστε προτεραιότητες προκειμένου να μειώσετε την αναβλητικότητά σας.

Στην ερώτηση “γιατί να το κάνω τώρα;” σκεφτείτε τι θα κερδίσετε “αν το τελειώσω τώρα”.

Πηγή