Ψάχνοντας την ευτυχία σε όλα τα λάθος μέρη

Τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία. “Εάν αυτό δεν συμβαίνει, τότε τι μπορεί να κάνει τους πλούσιους ανθρώπους ευτυχισμένους;”, είναι το ερώτημα μιας πρόσφατης μελέτης στο κυνήγι της προσωρινής ευτυχίας.

dancing

Τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία αλλά τι είναι αυτό που μπορεί να κάνει τους πλούσιους ανθρώπους ευτυχισμένους; Πολλές έρευνες μέχρι σήμερα, έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που επικεντρώνονται στα υλικά αγαθά, είναι λιγότερο ικανοποιημένοι με το επίπεδο της ζωής τους, τις διαπροσωπικές τους σχέσεις και τον συνολικό χρόνο που ξοδεύουν στην καθημερινότητά τους. Με τα συγκεκριμένα δεδομένα, ομάδα ερευνητών επιχείρησε πρόσφατα να ανακαλύψει εάν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να ισορροπήσει τη σχέση ανάμεσα στην “υλική” και την “προσωπική” ευτυχία.

Η Coco Chanel έλεγε πως “υπάρχουν άνθρωποι που έχουν λεφτά και υπάρχουν άνθρωποι που είναι πλούσιοι”. Ίσως εννοούσε πως η διαφορά των ανθρώπων που έχουν λεφτά και εκείνων που είναι πλούσιοι έγκειται στο γεγονός πως οι δεύτεροι έχουν βρει τα “πλούτη” σε άλλους τομείς της ζωής οι οποίοι δεν σχετίζονται με το χρήμα. Όλοι γνωρίζουμε λοιπόν πως τα λεφτά δεν μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία και αυτή είναι η κεντρική θέση που ώθησε πρόσφατα τους ερευνητές να εντοπίσουν τι είναι αυτό που μπορεί να φέρει τους πλούσιους πιο κοντά στην ευδαιμονία και όχι μόνο στα αποκτήματα τους.

kids“Τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν την αγάπη” , θα σας απαντούσαν οι Beatles

Το κλειδί βάσει των επιστημόνων της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό, The Journal of Positive Psychology, είναι η ευγνωμοσύνη. Όταν εκτιμά κανείς σε υλικό επίπεδο όσα έχει αποκτήσει, έχει περισσότερες πιθανότητες να νιώσει ικανοποιημένος από τη ζωή. Ο επικεφαλής της έρευνας, James A. Roberts του πανεπιστημίου Baylor, θέλησε να ελέγξει τη θεωρία που υποστηρίζει ότι το να νιώθει ένας πλούσιος ευγνώμων για όλα όσα έχει αποκτήσει, είναι ένα θετικό συναίσθημα από το οποίο απορρέει σημαντικό όφελος.

Η συγκεκριμένη θεωρία επιχειρήθηκε να επαληθευτεί από την ανάλυση των αποτελεσμάτων ενός ειδικού ερωτηματολογίου που εστάλη σε 249 φοιτητές πανεπιστημίου. Τα περισσότερα αποτελέσματα ήταν αναμενόμενα, “Οι άνθρωποι που αναζητούν την ευτυχία μέσω των υλικών αγαθών, τείνουν να νιώθουν χειρότερα και αυτό σχετίζεται με τις αρνητικές εκτιμήσεις που κάνουν, όταν ρωτώνται εάν είναι ικανοποιημένοι από τη ζωή”.

Εκείνο το οποίο διαπιστώθηκε παράλληλα, είναι πως η ευγνωμοσύνη γεφυρώνει στην ουσία, το χάσμα ανάμεσα στο χρήμα και την προσωπική ικανοποίηση και ευτυχία. Η ομάδα των επιστημόνων που εξέτασαν τα αποτελέσματα, παρατήρησε πως, “Όσοι ένιωθαν πολλή ευγνωμοσύνη, παρατηρήθηκε πως δεν είχαν επηρεαστεί πολύ αρνητικά από τον υλισμό”. Η αρνητική και η θετική επιρροή του χρήματος αλλά και ο βαθμός ευγνωμοσύνης των πλουσίων για όλα αυτά τα αποκτήματα, φαίνεται πως είναι το “βασικό κλειδί που ξεκλειδώνει και ενώνει το παζλ  στη σχέση ανάμεσα στην υλική υπερκατανάλωση και το ανικανοποίητο αίσθημα από αυτή τη ζωή”.

moneyΤα χρήματα έχουν… μικρή αξία

Η έρευνα με μια συνοπτική πρόταση, δείχνει πως το να είσαι πλούσιος, δεν ανοίγει τον δρόμο προς την ευτυχία.

Για να ευτυχήσεις ή έστω να νιώσεις ικανοποίηση από τον παροντικό τρόπο ζωής, πρέπει να νιώθεις επίσης ευγνωμοσύνη για όλα όσα έχεις αποκτήσει μέχρι σήμερα.

Τα χρήματα λοιπόν δεν είναι ικανά να αγοράσουν ηθικές έννοιες. Έχουν μικρή αξία ακόμη και αν το παραβλέπουμε όταν παρατηρούμε πως δεν χρησιμοποιούνται για την προσωπική ολοκλήρωση ή για κάποιον σκοπό που θα εξυπηρετεί το κοινό καλό.

“Τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν την αγάπη” , θα σας απαντούσαν οι Beatles, όπως και όλες τις παραπλήσιες έννοιες. Για την ακρίβεια, τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν τίποτα που δεν είναι εξαγοράσιμο. Όταν ένας χρήστης του Quora ρώτησε “Ποια πράγματα δεν αγοράζονται με λεφτά”, οι απαντήσεις που πήρε, συνδέονται με πράγματα για τα οποία θα έπρεπε να νιώθουμε ευγνωμοσύνη όταν τα έχουμε.

Τα λεφτά δεν αγοράζουν τον χρόνο που χρειαζόμαστε για να αφιερώνουμε στις οικογένειες μας, δεν συνεπάγονται αληθινό σεβασμό, καλή φήμη, υγεία. “Τα καλύτερα πράγματα στη ζωή δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το χρήμα. Το δυστυχές είναι πως όταν αρχίζουμε να χάνουμε έννοιες όπως η αθωότητα, δεν μπορούμε να τις φέρουμε πίσω όσα χρήματα κι αν έχουμε”.

Κατά πόσο, ένας πλούσιος άνθρωπος θα πειστεί από την παραπάνω μελέτη που κάνει επιτακτική την ανάγκη της ευγνωμοσύνης όταν επιθυμεί να έρθει πιο κοντά στον ευμετάβλητο όρο της ευτυχίας; Τα χρήματα μπορούν πράγματι να αγοράσουν την ευτυχία όταν δίνονται για να βελτιωθεί η ζωή κάποιων ανθρώπων που υποφέρουν ή για να εκπαιδευτεί ένα παιδί σε κάποιο απομακρυσμένο σημείο του πλανήτη ή για οτιδήποτε άλλο μπορείτε να σκεφτείτε. Μέρος αυτού που ορίζουμε ως “ευγνωμοσύνη” είναι και αυτό.

Πηγή