Θέλετε ευτυχία; Αγοράστε βιώματα και ταξίδια όχι πράγματα

Η ευτυχία μπορεί να σημαίνει πολύ διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικούς ανθρώπους.Πώς να το επιτύχουμε είναι ένα δια βίου ζήτημα για τους περισσότερους από εμάς. Οι θρησκείες και οι πολιτικοί μας προσφέρουν τις δικές τους συνταγές. Αλλά τι έχει να μας πει η επιστήμη για αυτό;

Par7620019

Ο καθηγητής ψυχολογίας Thomas Gilovich στο Πανεπιστήμιο Cornell έχει κάνει τέσσερις μελέτες για το θέμα αυτό, εδώ και δεκαετίες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ευτυχία προέρχεται από την εμπειρία, και αυτή προέρχεται και από τα ταξίδια, δεν έχει σχέση με τα πράγματα. Γιατί η κάθε εμπειρία που θα αποκομίσουμε κουβαλάει μαζί της συναισθήματα, μαθήματα και αλλαγές.

– Έτσι οι βιωματικές εμπειρίες, σαν τα ταξίδια, ενισχύουν τις κοινωνικές σχέσεις πιο εύκολα και αποτελεσματικά από ότι τα υλικά αγαθά

Οι βιωματική εμπειρίες αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της ταυτότητας ενός ατόμου

Οι βιωματικές εμπειρίες αξιολογούνται περισσότερο για τους δικούς τους όρους και προκαλούν λιγότερες κοινωνικές συγκρίσεις από ό,τι τα υλικά αγαθά. 

Ειδικότερα, ο Gilovich επικεντρώθηκε στις αγορές που κάνουν οι άνθρωποι, συγκρίνοντας πώς αισθάνθηκαν ξοδεύοντας χρήματα για υλικά αντικείμενα, έναντι βιωματικών αγορών. Βρήκε λοιπόν ότι οι άνθρωποι ήταν τελικά πολύ πιο ευτυχισμένοι ως αποτέλεσμα των εμπειριών που αποκτούσαν. Όπως λέει το πρόβλημα με τα πράγματα είναι ότι η ευτυχία που παρέχουν εξασθενεί γρήγορα.

proxora-ase-kosmo-leei-1-750x400

Στην πραγματικότητα, η αναμονή μιας μελλοντικής εμπειρίας μπορεί να είναι πολύ πιο ευχάριστη από ό, τι περιμένουν για την απόκτηση ενός αγαθού. Μπορείτε να είστε ενθουσιασμένοι για να πάρετε ένα νέο αυτοκίνητο, αλλά θα είστε πιο ενθουσιασμένοι για τα μέρη που μπορείτε να πάτε με αυτό το αυτοκίνητο, παρά με τον τρόπο που οι άνθρωποι θα σας αντιμετωπίζουν μέσα σε αυτό το αυτοκίνητο.

Αν με τα ίδια χρήματα αγοράσεις ένα ταξίδι, θα αποκομίσεις πολλά περισσότερα. Εμπειρίες, μοναδικές στιγμές, μαθήματα ζωής, νέους φίλους, αναμνήσεις και τόσα ακόμη. Ένα ταξίδι δεν σου χαρίζει μόνο μια ακόμη χώρα στο ενεργητικό σου, αλλά μια βαθύτερη βουτιά στον βυθό του εαυτού σου. Επενδύοντας χρήματα στα ταξίδια καταφέρνεις να γίνεσαι καλύτερος και να εκτιμάς περισσότερο τα πράγματα που ήδη έχεις.

Όταν εργάζεστε σκληρά κάθε μέρα, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι όλα σας τα χρήματα έχουν ξοδευτεί σωστά. Γι αυτό ξοδέψτε τα περιορισμένα κεφάλαιά σας σε αυτό που λέει η επιστήμη ότι θα σας κάνει ευτυχισμένους.

Par7607926Υπάρχουν τρεις κρίσιμοι λόγοι για αυτό:

Συνηθίζουμε με τα νέα περιουσιακά στοιχεία. Αυτό που φαινόταν κάποτε μυθιστόρημα και συναρπαστικό γίνεται γρήγορα ο κανόνας.

Αυξάνονται συνεχώς τα πρότυπα ποιότητας στη ζωή μας. Από τη στιγμή που η τεχνολογία συνεχώς βελτιώνεται αυξάνονται όλο και περισσότερο οι απαιτήσεις μας για νέα πράγματα.  Οι νέες αγορές οδηγούν σε νέες προσδοκίες. Μόλις συνηθίσουμε σε ένα νέο πράγμα, ψάχνουμε για μια ακόμα καλύτερο.

Αγοράζουμε ένα καινούργιο αυτοκίνητο και είμαστε ενθουσιασμένοι με αυτό μέχρι ότου ένας φίλος αγοράσει ένα καλύτερο – και πάντα υπάρχει κάποιος με έναν καλύτερο.

Ένας από τους εχθρούς της ευτυχίας είναι η προσαρμογή“, δηλώνει ο καθηγητής Gilovich. “Αγοράζουμε πράγματα για να μας κάνουν ευτυχισμένους και το πετυχαίνουμε αλλά μόνο για λίγο. Νέα πράγματα γίνονται συναρπαστικά για μας, αλλά στη συνέχεια προσαρμοζόμαστε σε αυτά. “

Το παράδοξο των περιουσιακών στοιχείων είναι ότι υποθέτουμε ότι η ευτυχία που θα έχουμε από την αγορά τους θα διαρκέσει όσο το ίδιο το πράγμα. Φαίνεται διαισθητικό ότι η επένδυση σε κάτι που μπορούμε να δούμε, να ακούσουμε και να αγγίξουμε σε μόνιμη βάση αποδίδει την καλύτερη αξία. Αλλά αυτό είναι λάθος.

Δεν είναι τυχαίο που οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι «επενδύουν» τα χρήματά τους σε ταξίδια. Η ζωή δεν περιμένει, ούτε και το αεροπλάνο που θα σε πάει στον προορισμό της καρδιάς σου. Φτιάξε βαλίτσα και ξεκίνα για το ταξίδι της ζωής σου! Τώρα!

Πηγή