Η κατανόηση μας φέρνει πιο κοντά

Όσο καλύτερα κάποιος πιστεύει ότι καταλαβαίνει τα συναισθήματα του άλλου, τόσο μεγαλύτερη έλξη νιώθει γι’ αυτό το πρόσωπο – το οποίο θα μπορούσε να είναι από ρομαντικός σύντροφος μέχρι συνεταίρος σε επιχείρηση ή άγνωστος πρόσφυγας. Η έλξη, αυτό το μεγάλο κεφάλαιο αναλύεται σε μια νέα επιστημονική έρευνα. Τα συμπεράσματα;

n-LA-LA-LAND-628x314

Όσο καλύτερα κάποιος πιστεύει ότι καταλαβαίνει τα συναισθήματα του άλλου, τόσο μεγαλύτερη έλξη νιώθει γι’ αυτό το πρόσωπο – το οποίο θα μπορούσε να είναι από ρομαντικός σύντροφος μέχρι συνεταίρος σε επιχείρηση ή άγνωστος πρόσφυγας. Με άλλα λόγια, η κατανόηση -ακόμη περισσότερο αν είναι αμοιβαία- αποτελεί κατά βάθος μια απολαυστική εμπειρία που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά.

Αυτό διαπίστωσε η έρευνα, σύμφωνα με την οποία αυτή η συσχέτιση ανάμεσα στην κατανόηση και στην έλξη στις διαπροσωπικές επαφές αντανακλάται στα νευρωνικά κυκλώματα και ιδίως στο κέντρο ανταμοιβής-απόλαυσης του εγκεφάλου.

Ουσιαστικά, η νέα έρευνα αποκαλύπτει ένα νευροβιολογικό υπόβαθρο σε μια διαδικασία (γνωστή εδώ και καιρό στην κοινωνική ψυχολογία) που παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία και στην επιτυχία των ανθρωπίνων κοινωνικών σχέσεων. Οι άνθρωποι, ερχόμενοι σε επαφή με άλλους, έλκονται από αυτούς περισσότερο, όταν είναι σε θέση -ή έτσι έστω πιστεύουν- να κατανοήσουν τα κίνητρα, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά τους, πράγμα που τους δίνει μια εσωτερική ευχαρίστηση.

Οι ερευνητές πειραματίσθηκαν με 92 άνδρες και γυναίκες εθελοντές. Η μελέτη περιλάμβανε τόσο συμπεριφορικά πειράματα, όσο και ανάλυση του εγκεφάλου με λειτουργική μαγνητική απεικόνιση (fMRI).

Σύμφωνα με τους γερμανούς επιστήμονες, φαίνεται πως ο εγκέφαλος διαθέτει ένα νευροβιολογικό μηχανισμό που ωθεί τους ανθρώπους να επιλέγουν συντρόφους και συνεργάτες, των οποίων τις προθέσεις και τα συναισθήματα μπορούν εύκολα να διακρίνουν και να καταλάβουν.

ΑΠΕ