Πώς να συνυπάρξεις αρμονικά με ανθρώπους άλλης κουλτούρας

Η κουλτούρα, γλωσσικό δάνειο που προέκυψε ως αντιστοίχηση του γερμανικού kultur, σημαίνει την καλλιέργεια του πνεύματος, την παιδεία αλλά και το σύνολο της πνευματικής παράδοσης και δημιουργίας ενός κοινωνικού συνόλου ως λανθασμένο συνώνυμο της λέξης πολιτισμός, όρου του οποίου η κουλτούρα είναι υποσύνολο. Η διαφορετική κουλτούρα δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά διαφορετική εθνικότητα και διαφορετική θρησκεία. Άτομα κοινής εθνικότητας, θρησκείας, προερχόμενα ακόμη και από το ίδιο οικογενειακό περιβάλλον μπορεί να διαφέρουν από άποψη κουλτούρας.

pos_na_sunuparkseis_armonika_me_anthropous_allis_koultouras_1

Γενικά, οι άνθρωποι έχουν την τάση να απορρίπτουν το διαφορετικό είτε από φόβο είτε λόγω αδυναμίας να το καταλάβουν και κατ’ επέκταση να νιώθουν άβολα και, ίσως, μειονεκτικά. Τι συμβαίνει, όμως, όταν γνωρίζουμε προσωπικά και ερχόμαστε σε τακτική επαφή και επικοινωνία με ανθρώπους διαφορετικής κουλτούρας;

Τα κλειδιά της αρμονικής συνύπαρξης

Σε κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο είναι πιο εύκολο να ταιριάξουμε με ανθρώπους άλλης κουλτούρας και αυτό συμβαίνει διότι πολύ απλά δεν χρειάζεται να έχουμε προσωπική εμπλοκή. Χρειάζεται, όμως, οπωσδήποτε να υπάρχει διάθεση για κατανόηση της διαφορετική νοοτροπίας του άλλου και φυσικά σεβασμός της κουλτούρας της οποίας ασπάζεται, όσο και εάν διαφωνούμε ή το βρίσκουμε αστείο. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ σημαντικό όταν συνομιλούμε να είμαστε πιο προσεκτικοί με το χιούμορ μας καθώς μπορεί να αποβεί προσβλητικό και αιτία έντονης σύγκρουσης.

Ωστόσο, σε προσωπικό επίπεδο τα πράγματα δυσκολεύουν όταν το ζευγάρι είναι διαφορετικής κουλτούρας. Διότι μπορεί να λένε ότι «ο έρωτας όλα τα νικά» ή ότι «ο έρωτας δεν κάνει διακρίσεις» και διάφορα άλλα τέτοιου τύπου, αλλά όπως γνωρίζουμε όλοι ο έρωτας σε μία σχέση δεν διαρκεί περισσότερο από έναν χρόνο. Και τότε τα άτομα έρχονται αντιμέτωπα με τις  διαφορετικές τους νοοτροπίες.  Εάν οι διαφορές του έγκειται σε θέματα ενδιαφερόντων/χόμπι, εκπαίδευσης,  ακόμη και εθνικότητας, τότε με μεγάλη δόση διαλλαγής και διάθεση για κατανόηση, σεβασμό και υποχώρηση είναι δυνατόν το ζευγάρι να μπορέσει να διατηρήσει μία υγιής σχέση.

pos_na_sunuparkseis_armonika_me_anthropous_allis_koultouras_2Εάν όμως η κουλτούρα του διαφοροποιείται σε θέματα μόρφωσης, θρησκείας ή διαφυλικών σχέσεων, τότε το ζευγάρι θα έρθει αντιμέτωπο με σοβαρές δυσκολίες. Πιο συγκεκριμένα, είναι πολύ δύσκολο για δύο ανθρώπους να συνεχίζουν να ζουν αρμονικά όταν μεταξύ τους υπάρχει μορφωτική διαφορά (κυρίως εάν το μορφωτικό επίπεδο της γυναίκας υπερέχει του ανδρός) ή εάν η πίστη τους σε διαφορετικές θρησκείες είναι τόσο έντονη που να έρχονται σε σύγκρουση σε σημαντικά θέματα όπως θρησκευτικά τελετουργικά, ανατροφή παιδιών κά., τα οποία μπορούν να αποβούν μοιραία για τη σχέση. Όταν, μάλιστα, η κουλτούρα του ζευγαριού διαφέρει όσον αφορά τους ρόλους άνδρας – γυναίκας, οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες. Θα πρέπει το ζευγάρι να είναι από κοινού ανοιχτόμυαλοκαι διατεθειμένο να κάνει υποχωρήσεις και να δεχθεί τη διαφορετικότητα.

Σε μια εκσυγχρονισμένη εποχή της τεχνολογίας και της άμεση ενημέρωσης μέσω διαδικτύου, όπου είμαστε πλέον πολίτες του κόσμου, είναι σημαντικό να αποδεχθούμε ότι υπάρχουν άνθρωποι διαφορετικής κουλτούρας που όχι μόνο δεν είναι “επιβλαβείς” αλλά μπορούμε να “κερδίσουμε” από την επαφή μαζί τους.

Να θυμάστε ότι: «Το μυαλό είναι σαν το αλεξίπτωτο. Δουλεύει μονάχα όταν είναι ανοιχτό».

.flowmagazine.gr – Εύη Τσικρικού, Ψυχολόγος