Πέντε χαρακτηριστικά της προσωπικότητας φέρνουν υγεία, ευτυχία και χρήματα

Πέντε χαρακτηριστικά της προσωπικότητας αποτελούν «διαβατήριο» για καλύτερη υγεία, μεγαλύτερη ευτυχία και περισσότερα χρήματα στη ζωή του, υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (UCL), που με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχολογίας Andrew Steptoe, μελέτησαν πάνω από 8.100 άνδρες και γυναίκες άνω των 52 ετών (μέση ηλικία 67 ετών). Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τεστ προσωπικότητας, ενώ παράλληλα αξιολογήθηκε η σωματική και ψυχική υγεία τους, η οικονομική κατάστασή τους και το δίκτυο κοινωνικών επαφών τους κ.α.

hapinessΤα 5 χαρακτηριστικά: ευσυνειδησία, αυτοέλεγχος, αποφασιστικότητα/επιμονή, συναισθηματική σταθερότητα και αισιοδοξία

Από την ανάλυση των στοιχείων διαπιστώθηκε ότι όσοι άνθρωποι διαθέτουν σε μεγαλύτερο βαθμό ευσυνειδησία, αυτοέλεγχο, αποφασιστικότητα/επιμονή, συναισθηματική σταθερότητα και αισιοδοξία, απολαμβάνουν μια σειρά από οφέλη, όπως μεγαλύτερη οικονομική σταθερότητα, λιγότερη κατάθλιψη, μικρότερη κοινωνική απομόνωση, καλύτερη υγεία και λιγότερες χρόνιες παθήσεις. Έχουν στο αίμα τους χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (δείκτης εσωτερικής φλεγμονής), μικρότερη περίμετρο μέσης και λιγότερο σωματικό λίπος (δείκτες παχυσαρκίας), καθώς επίσης καλύτερο μεταβολισμό.

Η συναισθηματική σταθερότητα αναφέρεται στην ικανότητά σας να μην τα παρατάτε, αλλά να αντιμετωπίζετε τις προκλήσεις της ζωής. Με μια λέξη, διατηρήστε την ηρεμία σας και συνεχίστε.

Η αποφασιστικότητα περιλαμβάνει την επιμονή, δηλαδή να παραμείνετε προσηλωμένοι στον σκοπό σας, παρά τα εμπόδια που βρίσκονται στο δρόμο σας.

Ο έλεγχος του εαυτού μπορεί να φαίνεται αντίθετος σε μια τέτοια προσήλωση στο σκοπό. Παρόλο που δεν μπορούμε να ελέγξουμε όλες τις εξωτερικές συνθήκες, με τον τρόπο αυτό, ο ορισμός του έχει μεγαλύτερη ρευστότητα. Πρόκειται να διεκδικήσετε αυτονομία από το περιβάλλον σας και να καλλιεργήσετε την αίσθηση στο πως αντιδράτε σε διάφορα θέματα.

Η αισιοδοξία, όμως, έχεις κυριαρχήσει. Φαίνεται ότι οι κλασικοί θετικοί τρόποι σκέψης μπορούν να προσθέσουν και ακόμη και να αποτελέσουν πρόβλεψη της επιτυχίας.

Η ευσυνειδησία αναφέρεται στο πόσο αξιόπιστο και οργανωμένο άτομο είστε. Σύμφωνα με τον καθηγητή Steptoe, “άλλοι βλέπουν τους εαυτούς τους ως αξιόπιστους και έτσι ωφελούνται οι κοινωνικές τους σχέσεις”.

«Κανένα από τα πέντε χαρακτηριστικά δεν είναι πιο σημαντικό από τα άλλα. Μάλλον τα οφέλη τους εξαρτώνται από το συνδυασμό τους» εξηγεί ο Δρ Andrew Steptoe.

Μάλιστα, όσα περισσότερα χαρακτηριστικά από τα πέντε συγκεντρώνει ένας άνθρωπος, τόσο πιο ωφελημένος φαίνεται να είναι. Έτσι, ανάμεσα στους ανθρώπους με τέσσερα ή πέντε από αυτά τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μόνο το 3% αναφέρει σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης, έναντι ποσοστού 23% μεταξύ όσων έχουν ένα ή κανένα από τα πέντε. Μεταξύ των πρώτων μοναξιά νιώθει μόνο το 10% έναντι σχεδόν 50% των δεύτερων, ενώ γενικότερη κακή υγεία έχει μόνο το 6% των πρώτων έναντι 37% των δεύτερων.

Εξάλλου, οι άνθρωποι με τέσσερα ή πέντε «προνομιακά» χαρακτηριστικά περπατούν πιο γρήγορα (δείκτης μειωμένης θνησιμότητας), ενώ κάνουν τακτικότερα εθελοντισμό.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα πέντε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά βοηθάνε τους ανθρώπους να ξεπερνάνε καλύτερα τις δυσκολίες και προκλήσεις της ζωής, να αξιοποιούν τις ευκαιρίες που τους παρουσιάζονται και να μην αποκλίνουν από τους στόχους που έχουν θέσει. Αποθαρρύνονται λιγότερο όταν τα πράγματα πάνε στραβά και έχουν πίστη ότι η κατάστασή τους θα βελτιωθεί τελικά.

Και οι ερευνητές τονίζουν ότι είναι σημαντικό οι άνθρωποι της μέσης και της τρίτης ηλικίας να συνεχίζουν να καλλιεργούν στον χαρακτήρα τους αυτές τις ιδιότητες και όχι μόνο όταν είναι νέοι.