Πως θα χτίσετε μια υπέροχη σχέση

Θέλετε μια υπέροχη σχέση; Επιθυμείτε να αισθανθείτε το α’ πληθυντικό στο 100% του να σας πλημμυρίζει; Ονειρεύεστε μέσα από αυτήν να ελευθερωθείτε και εσείς όπως και το άλλο σας μισό; Αν σε όλες αυτές τις ερωτήσεις χαμογελάσατε και απαντήσατε με ένα καταφατικότατο, θετικό «ΝΑΙ!», τότε είναι σημαντικό να γνωρίζετε κάποια βασικά πράγματα.

happy-couple2

Σε κάθε σχέση, χρειάζεται «βοήθεια». Χρειάζεται να βοηθήσετε ο ένας τον άλλο να «αναπτυχθεί», να εξελιχθεί και να κάνει το επόμενο βήμα. Μόνο έτσι μπορεί να επιτευχθεί πληρότητα, όχι μόνο στο μοίρασμα και το δόσιμο, αλλά και στη λήψη αγάπης. Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως ο κάθε σύντροφος «οφείλει» να δεσμευτεί στο 100% του. Όταν συνδέεσαι 100% επί δύο, η σχέση λειτουργεί στο 100%. Όταν συνδέεσαι 50%, για σκέψου…

Όταν οι άνθρωποι αποφασίζουν να έρθουν σε μένα για βοήθεια, γνωρίζω ότι κατά πάσα πιθανότατα είναι πρόθυμοι να δοκιμάσουν τις τεχνικές και τις ιδέες που παρουσιάζω. Όπως συμβαίνει με κάθε πρόβλημα, ξεκινώ με την παραδοχή ότι νομίζουμε ότι έχουμε πάντα τον έλεγχο, όχι όμως σε ασυνείδητο επίπεδο. Δώστε προσοχή σε αυτό που μόλις αναφέρθηκε. «Νομίζουμε» ότι έχουμε πάντα τον έλεγχο. Από αυτή την άποψη, διερευνάται το πώς κάποιος προσελκύει συντρόφους που δεν του ταιριάζουν!

Happy couple embracing and laughing

Ένα βασικό μέρος της στρατηγικής μου, είναι να αποκαλύψω καταστροφικές κρυμμένες σκέψεις ή και πεποιθήσεις που έχει το άτομο για τον εαυτό του, τον κόσμο, ή άλλους που επηρεάζουν καλώς, ή κακώς τη συμπεριφορά του. Αξίζει εδώ να αναφερθεί η περίπτωση της Μαρίας (Μαρία θα την πούμε) 52 χρονών, που ήρθε να με συναντήσει, επειδή ήθελε να προχωρήσει, έχοντας μία σταθερή και διαρκή σχέση.

Είπε: «Σκέφτομαι το παρελθόν. Το συγκρίνω με μία προηγούμενη σχέση και σκέφτομαι πράγματα που έχουν πάει στραβά. Πάντα έχω μία αμφιλεγόμενη αμφιβολία, ότι είναι «πολύ καλό για να είναι αλήθεια» και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ψάχνω για προβλήματα, όταν πιθανότατα να μην υπάρχουν, αλλά πρέπει να είμαι σίγουρη μέσα στο μυαλό μου, για να προχωρήσω». Μου είπε επίσης, ότι «δεν μπορώ να μιλήσω για πράγματα, αισθάνομαι πως το μυαλό μου είναι κενό». Αυτό με βοήθησε να προχωρήσω στην ανακάλυψη τριών σημαντικών πεποιθήσεων της :

1. Δεν μπορώ να έχω την ιδανική σχέση

2. Δεν γνωρίζω πώς να το κάνω

3. Δυσκολεύομαι να πω τι θέλω

Όλες αυτές οι διαπιστώσεις δημιουργούσαν μια «καλή συνταγή» για τη Μαρία, προκειμένου να δημιουργεί σχέσεις που δεν ήταν ιδανικές για αυτήν, δεν ήταν σίγουρη για αυτές και τέλος δεν επικοινωνούσε μέσα σε αυτές! Χρησιμοποιώντας την Time Line Therapy (τεχνική NLP – Neuro Linguistic Programming), αναστρέψαμε τις τρεις περιοριστικές πεποιθήσεις της Μαρίας και στη συνέχεια η ίδια κατάφερε να εστιάσει το μυαλό της στο πώς μοιάζει μια ιδανική σχέση για εκείνη και πώς θα συμπεριφερόταν μέσα σε αυτήν. Μετά από μερικά ραντεβού, μου ανακοίνωσε χαμογελώντας φαρδιά πλατιά: «Είμαι έτοιμη να προχωρήσω!» και ήταν απόλυτα βέβαιη για τη δημιουργία μίας διαρκούς και ικανοποιητικής σχέσης.

Μια διαφορετική περίπτωση που αξίζει να σας αναφέρω, ήταν ο Μάριος (όχι πραγματικό όνομα), ένας νέος λογιστής. Στη συζήτηση για τη σταδιοδρομία του, ανακαλύψαμε την ανάγκη του «να πετύχει στον εργασιακό τομέα και να παντρευτεί», κάτι που μοιάζει καλό όταν το λες. Ωστόσο, πίσω από αυτό που ζητούσε, υπήρχε μια πρωταρχική ανησυχία: «δεν πρέπει να είμαι μόνος».

Προσοχή! Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως όπου κι αν εστιάσετε το μυαλό σας, αυτό θα έχει πάντα την τάση να δημιουργεί τη ζωή σας. Έτσι, το θέμα που προκύπτει είναι το εξής: Εάν εστιάσετε σε κάτι που δεν θέλετε, για παράδειγμα τη μοναξιά, τότε το μυαλό θα δημιουργεί, μαντέψτε… σκέψεις για το πώς να την αποφύγετε. Άρα εγκλωβίζεστε!

Υπάρχει επίσης και ένα δεύτερο πρόβλημα. Μόλις καταφέρετε να αποφύγετε την κατάσταση που δεν θέλετε, και στη συγκεκριμένη περίπτωση την μοναξιά στο παράδειγμά μας, τότε τα κίνητρά σας καταρρέουν και δεν είστε σε θέση να δώσετε την πλήρη προσοχή σας στην ανάπτυξη μιας καλής σχέσης. Το αποτέλεσμα ήταν ο Μάριος να ξεκινήσει μία σχέση, η οποία στη συνέχεια άρχισε να διαλύεται.

Αυτός προσπαθούσε να μην αφήσει τη σχέση να διαλυθεί μάταια και χωρίς επιτυχία και αυτή η διαδικασία επαναλαμβανόταν για τρίτη φορά. Ένα βασικό βήμα για τη δημιουργία καλών σχέσεων για τον Μάριο, ήταν να αντιστραφεί η περιοριστική πεποίθηση ότι δεν μπορεί να είναι μόνος.

Η σκέψη ότι θα μείνει ξανά μόνος, του δημιουργούσε προβλήματα και έντονο στρες, κάτι το οποίο με τη σειρά του, του δημιουργούσε ημικρανία από την αϋπνία και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Αφού λοιπόν απέκλεισε οποιαδήποτε παθολογική αιτία για τα σωματικά του συμπτώματα, ξεκινήσαμε να δουλεύουμε με το περιοριστικό του πιστεύω, ότι δηλαδή δε μπορεί μόνος του.

Μέσα σε δυο μόνο ραντεβού ηρέμησε και σταμάτησε να προσπαθεί τόσο έντονα να ξαναφτιάξει τη σχέση του. Η ηρεμία αυτή τη φορά και η όχι ανάγκη του, έγιναν αντιληπτές από την σύντροφό του, η οποία και του έδωσε μία δεύτερη ευκαιρία. Δύο μόνο ακόμα ραντεβού χρειάστηκαν προκειμένου ο Μάριος να αποκτήσει εργαλεία που βελτίωσαν σημαντικά τις ικανότητες του ως σύντροφος.

Ένας πρόσφατος πελάτης μου, είπε για την δουλειά που κάναμε: «Αν σε είχα γνωρίσει εκ των προτέρων και ήξερα ότι μπορούσα να αισθανθώ έτσι, θα είχα πληρώσει οτιδήποτε. Είναι ανεκτίμητο!». Αυτή δεν είναι μια άτυπη παρατήρηση. Το NLP έχει τεχνικές και εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν να βελτιώσετε την ζωή σας σε κάθε τομέα, ειδικά στις διαπροσωπικές σχέσεις.

Χαράλαμπος Σολέας Πηγή