Συμβουλές για τη στάση του σώματος σε μια συνέντευξη για δουλειά

Στην συνέντευξη για δουλειά, παίζουν ρόλο πολλά πράγματα. Το πρώτο βήμα είναι το βιογραφικό σου. Πρέπει να είναι βαρβάτο, καλοφτιαγμένο και να δίνει όλες τις πληροφορίες που θέλεις να δώσεις. Μετά, είναι και η συμπεριφορά σου, και η προετοιμασία σου. Πώς θα απαντήσεις στις ερωτήσεις που θα κάνεις, και πώς θα παρουσιάσεις τον εαυτό σου; Υπάρχει, όμως, και η γλώσσα του σώματος, δεν πρέπει να την ξεχνάμε. Ορίστε, λοιπόν, μερικά έξυπνα κόλπα για να την βγάλεις καθαρή και να κάνεις πολύ καλή εντύπωση.

body-language

Χειραψία

Στην χειραψία, έχεις την ευκαιρία να δείξεις τι τύπος ατόμου είσαι—σύμφωνα με πολλές μελέτες που έχουν γίνει πάνω στο θέμα. Οι χειραψίες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στις πρώτες εντυπώσεις, και πρέπει να είναι σφιχτές (αλλά όχι και να τσακίζουν), και όσο συμβαίνουν, πρέπει να χαμογελάς και να κοιτάς τον συνομιλητή σου στα μάτια.

Η στάση του σώματος

Μην καμπουριάζεις. Κράτα την πλάτη σου ίσια, και όταν θες να δείξεις ενδιαφέρον, γείρε ελαφρώς προς τα εμπρός. Μην αράξεις στην καρέκλα ή στην πολυθρόνα όσο μιλάς, θα δώσεις την εντύπωση ότι βαριέσαι ή ότι δεν είσαι παρών στην κουβέντα. Και, όπως και να το κάνουμε, δεν είναι δείγμα καλών τρόπων.

bodylanguage-outΤα χέρια

Μην σταυρώνεις τα χέρια σου, επειδή αυτό δείχνει αμυντική στάση, νευρικότητα. Στην συνέντευξη υποτίθεται ότι πας με τον αέρα του νικητή. Ξέρεις ότι σου αξίζει αυτή η θέση, και σκοπεύεις να το αποδείξεις—και αυτό συνεπάγεται κινήσεις των χεριών.

Τα πόδια

Μην σταυρώνεις, όμως, ούτε τα πόδια σου. Κυρίως για πρακτικούς λόγους, επειδή μπορεί το πόδι σου να μουδιάσει, και να χρειαστεί να του αλλάξεις θέση. Στα μάτια του πιθανού εργοδότη σου αυτό μπορεί να φανεί σαν νευρικότητα.

Προσοχή στις νευρικές κινήσεις

Όλοι τις έχουμε. Άλλοι παίζουμε με τα μαλλιά μας, άλλοι δαγκώνουμε τα νύχια μας. Καλό θα ήταν αυτά να μην συμβούν στην συνέντευξη για δουλειά. Φαίνονται αντι-επαγγελματικά, και δείχνουν πως είσαι εντελώς αμήχανος και αβέβαιος για το πώς θα πάει η συνέντευξη. Άσε που θεωρούνται και αγένεια από πολλούς.

Χέρια, vol. 2

Κινήσεις, που είπαμε. Αφού, λοιπόν, σιγουρεύτηκες ότι η στάση του σώματός σου είναι εντάξει και ότι ελέγχεις την παρόρμηση να δαγκώσεις τα νύχια σου, ξεκίνα να χρησιμοποιείς τα χέρια σου. Πρόσεξε να μην φαίνονται οι κινήσεις σου τόσο ενθουσιώδεις, που να αποσπούν την προσοχή από αυτά που έχεις να πεις.

Κοίτα με στα μάτια

Είναι πολύ σημαντικό να κοιτάς τους συνομιλητές σου στα μάτια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να πάρεις τα μάτια σου από τα δικά τους. Χαλάρωσε. Λένε πως η παρατεταμένη οπτική επαφή σημαίνει είτε πρόθεση για σεξ, είτε για φόνο. Και καλό θα ήταν το μελλοντικό σου αφεντικό να γνωρίζει ότι δεν σκοπεύεις να του κάνεις κάποιο από αυτά τα δύο.

Επίσης , πρόσεξε μην κάνεις τα παρακάτω μεγάλα λάθη

  • Μιλάς άσχημα στη συνέντευξη για τις προηγούμενες σου δουλειές
  • Χάνεις ευκαιρίες να εντυπωσιάσεις.
    Πρέπει να δίνεις παραδείγματα, μετά να γίνεσαι πιο συγκεκριμένος, και να μιλάς για τα αποτελέσματα που είχε η προηγούμενή σου δουλειά. Γενικά, προσπάθησε να μην απαντάς στις ερωτήσεις λακωνικά, και χωρίς να δίνεις έστω μια μικρή ιδέα του πόσο σημαντικό έργο έχεις παράγει μέχρι σήμερα.
  • Δεν έχεις καλές συστατικές επιστολές  από τα αφεντικά σου όταν τους αποχαιρετάς.
  • Δεν δημοσιεύεις σωστά γεγονότα στα social media
  • Φέρνεις μαζί το παιδί σου.
    Γιατί σκοπός σου είναι να δείξεις ότι μπορείς να τις διαχειριστείς, άσχετα από το τι συμβαίνει στο σπίτι.

Πηγή