Η ευτυχία είναι το άθροισμα πολλών μικρών πραγμάτων. Είκοσι τέτοια παραδείγματα.

Μπορεί ο καθένας μας να θεωρεί ότι η ευτυχία δεν είναι εύκολη υπόθεση, όμως κάποιες στιγμές, γεγονότα, πράγματα μας βοηθούν να νιώσουμε καλύτερα. Άλλωστε το επιβεβαιώνουν και πολλοί επιστήμονες. Σύμφωνα με τον Μάρτιν Σέλιγκμαν, πατέρα της θετικής ψυχολογίας, το 60% της ευτυχίας εξαρτάται από τα γονίδια μας και τις συνθήκες όπου μεγαλώνουμε ενώ το υπόλοιπο 40% είναι στο χέρι μας. Όπως μας λέει ο ίδιος, οι χαρούμενοι άνθρωποι έχουν κάποιες συνήθειες που τους οδηγούν στην ευτυχία! Υιοθέτησέ τις και γίνε κι εσύ ευτυχισμένη! Να θυμάσαι βέβαια πως θέλει εξάσκηση και πείσμα για να την κατακτήσεις! Γι αυτό μεταξύ άλλων προτείνουν:166066062

  1. Αρκούν 7-10 λεπτά γυμναστικής ή χορού για να νιώσουμε καλύτερα. Το σώμα μας εκκρίνει τότε ενδορφίνη – τις ορμόνες της ευτυχίας, Η άσκηση βοηθάει στην κατάθλιψη, ενώ σύμφωνα με έρευνες, ακόμα και αν δε βλέπουμε ορατή διαφορά στο σώμα μας, και πάλι νιώθουμε καλύτερα.

  2. Χορταίνουμε ύπνο, γιατί ο έστω και λίγος ύπνος παραπάνω μας κάνει όχι μόνο λιγότερο ευάλωτους στα αρνητικά συναισθήματα, αλλά και πυροδοτεί τον εγκέφαλο μας για να νιώθουμε πιο θετικά. Ξέχωρα που αν δεν έχουμε χορτάσει ύπνο, η απόδοσή μας είναι μειωμένη.

  3. Αν μένουμε κοντά στη δουλειά μας, έχουμε την δυνατότητα να περπατάμε ή να κάνουμε ποδήλατο. Μια άσκηση που βοηθάει την έκκριση ενδορφίνης. Αλλιώς, φροντίζουμε να περπατάμε το απόγευμα ή το βράδυ.

  4. Να περνάμε όσο μπορούμε κοντά στους αγαπημένους μας. Με την οικογένεια μας, τους λίγους καλούς φίλους ή τους συντρόφους μας. sleep

  5. Βγαίνουμε έξω όσο μπορούμε. Έστω κι ένας 20λεπτος ηλιόλουστος περίπατος στο πάρκο, δίπλα στη θάλασσα, στο δάσος όχι μόνο ενισχύει την καλή διάθεση, αλλά και διευρύνει τη σκέψη και βελτιώνει τη μνήμη.

  6. Ξοδεύουμε χρόνο (βοηθώντας) έστω και λίγα λεπτά κάθε μέρα. Έτσι γεμίζει η ψυχή μας με χαρά, άρα και ευτυχία. Επίσης, ξοδεύουμε και χρήμα αγοράζοντας κάτι που ευχαριστεί τους δικούς μας ανθρώπους. Και μάλιστα αυτό μας ευχαριστεί περισσότερο από όταν ξοδεύουμε για τον εαυτό μας.

  7. Φυσικά χαμογελάμε περισσότερο, κάνοντας θετικές σκέψεις. Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι ακόμη και ένα χαμόγελο – αν δεν αισθανόμαστε καλά – είναι αρκετό για να μας ανεβάσει, έστω και λίγο. Βεβαίως να ακούτε μουσική: μπορεί να σας ανεβάσει. Η δύναμη της μουσικής είναι αναμφισβήτητη. Είναι τόσο ισχυρή που μπορεί να διώξει το στρες και να σας φτιάξει τη διάθεση. Κάθε φορά που κατσουφιάζεις, ψάξε στα cd σου και βάλε να ακούσετε το αγαπημένο σας «ανεβαστικό» κομμάτι. Ακούστε το ξανά και ξανά και δείτε τη θετική πλευρά των πραγμάτων.

  8. Κάνουμε σχέδια και πάλι σχέδια για ταξίδια, έστω και να τελικά δεν τα πραγματοποιήσουμε. Διότι σύμφωνα με έρευνες η μεγαλύτερη χαρά των διακοπών είναι όχι κατά τη διάρκειά τους ή μετά από αυτές, αλλά στη φάση του σχεδιασμού τους.

  9. Ο διαλογισμός βοηθάει την ηρεμία και την αυτοβελτίωση. Γιατί όσοι διαλογίζονται  τα τμήματα του εγκεφάλου τους που σχετίζονται με τη συμπόνια και την αυτογνωσία μεγάλωσαν, ενώ τα μέρη που συνδέονται με το στρες συρρικνώθηκαν. bicycle

  10. Σκεφτόμαστε με ευγνωμοσύνη τα όσα έχουμε και όχι όσα δεν μπορέσαμε να αποκτήσουμε. Έτσι, θα έχουμε σαφώς βελτιωμένη διάθεση.

  11. Μειώνουμε τις ανάγκες μας που πολλές φορές μας επιβάλουν τα media και οι διαφημίσεις. Αναλάβετε τις ευθύνες σας. Αν καθίσετε και σημειώσετε όλες τις ευθύνες σας και όλες τις ανάγκες σας και αν διαπιστώσετε ότι οι ανάγκες σας είναι περισσότερες από τις ευθύνες σας, τότε η ζωή θα σας οδηγήσει στην δυστυχία. Αλλά εάν αναλάβετε μεγαλύτερε ευθύνες και έχετε λιγότερες ανάγκες, τότε θα είστε ευτυχείς. Αυτό είναι το μυστικό. Όταν παίρνετε περισσότερες ευθύνες και οι ανάγκες σας είναι λιγότερες, τότε όλα έρχονται απλά σε εσάς – ενθουσιασμός, ευτυχία, δημιουργικότητα, κλπ.

  12. Κοιτάξτε τους ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερα προβλήματα από εσάς.  Το μάθημα εδώ είναι ότι αν οι δικές σας δυσκολίες σας φαίνονται να είναι πολύ μεγάλες, τότε σηκώστε τα μάτια γύρω σας, επειδή εστιάζεστε μόνο στον εαυτό σας.   Αν σηκώσετε τα μάτια σας και κοιτάξετε εκείνους που βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση από εσάς, θα αισθανθείτε ξαφνικά ότι το βάρος σας δεν είναι τόσο κακό όσο νομίζατε ότι ήταν. Εάν νομίζετε ότι έχετε κάποιο μεγάλο πρόβλημα, κοιτάξτε τους ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα. Ξαφνικά, θα έχετε εμπιστοσύνη ότι το πρόβλημα σας είναι πολύ μικρότερο και μπορείτε να το διαχειριστείτε. Για να είστε ευτυχείς δείτε αυτούς που έχουν μεγαλύτερα προβλήματα, τότε τα προβλήματά θα σας φαίνονται μικρότερα. Τη στιγμή που τα προβλήματά σας φαίνονται μικρότερα, θα έχετε την ενέργεια και την εμπιστοσύνη να τα αντιμετωπίσετε ή να τα λύσετε.
    Με απλά λόγια, βοηθείστε εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.be reason smile

  13. Δεν χρειάζεται να είστε συνέχεια γελαστοί και χαρούμενοι, εκφράστε την δυσαρέσκεια σας έστω και για λίγο. Ασφαλώς, τότε αυτό γίνεται αιτία να μειώσετε την λύπη σας.

  14. Χαρείτε κάθε στιγμή. Να θυμάστε δε ότι η φύση του μυαλού είναι τέτοια που αφήνει όλες τις ευχάριστες αναμνήσεις και αγκυλώνεται στα λίγα δυσάρεστα γεγονότα. Γι αυτό αν χαίρεστε κάθε στιγμή, το παρελθόν δεν θα σας βασανίζει και το μέλλον θα είναι καλύτερο.  εαυτό σας. Να βλέπεις λοιπόν τη θετική πλευρά, ακόμη και μετά από μια αποτυχία γιατί είναι βασικό συστατικό για την κατάκτηση της ευτυχίας.

  15. Να ξέρετε  ότι όλα είναι προσωρινά. Κανένα από τα γεγονότα δεν είναι μόνιμα. Ευχάριστο ή δυσάρεστο, όλα περνούν και απομακρύνονται. Όταν συνειδητοποιήσετε ότι όλα είναι προσωρινά και όλα εξαφανίζονται, τότε μπορείτε να είστε συνεχώς ευτυχισμένοι.  Όσες φορές κι αν “πέσεις” σήκω και στάσου στο ύψος σου! Και να θυμάσαι: Πίσω από κάθε αποτυχία βρίσκεται μια ευκαιρία, αρκεί να τη δεις και να την… αρπάξεις.

  16. Αφιερώστε τη ζωή σε έναν μεγαλύτερο στόχο. Το κλειδί για την ευτυχία στη ζωή είναι να μην μείνετε κολλημένοι στο “Εγώ, εγώ, & ο εαυτός μου”. Αφιερώστε τη ζωή σας σε κάποιο μεγαλύτερο στόχο ή στην υπηρεσία των άλλων γύρω σας, τότε θα διαπιστώσετε ότι μόνο η ευτυχία ρέει μέσα από τη ζωή σας.

  17. Πάρτε την απόφαση λέγοντας ότι «δεν θα επιτρέψω σε καμία κατάσταση να υποτάξει την ευτυχία μου». Πρέπει να λάβετε αυτήν την απόφαση, κανείς άλλος δεν μπορεί να την πάρει για εσάς. Να είστε ευτυχισμένοι, κρατώντας το περιβάλλον γύρω σας ευτυχισμένο, και να μην χάσετε το χαμόγελό σας, αυτό είναι το πραγματικό σημάδι της φώτισης. Μην διστάζεις να ανοίξεις κουβέντα για ζητήματα που σε προβληματίζουν. Το να εκφράζεις τα συναισθήματά σου είναι μια από τα πρώτα που πρέπει να κάνεις για να είσαι ευτυχισμένος. Μην «καταπίνεις» λοιπόν τα πάντα και μίλα ανοιχτά για όλα όσα σε προβληματίζουν και σε ενοχλούν.

  18. Στην καθημερινή σας ζωή, πολλοί άνθρωποι σας ποτίζουν με κάποια αρνητικότητα και αυτό σας γεμίζει με δυσαρέσκεια. Μην αφήσετε να σας συμβεί αυτό. Τοποθετήστε ένα φίλτρο στα αυτιά σας και απλά χαμογελάστε μέσα από αυτό. Έτσι είναι ο κόσμος. Υπάρχουν μερικά ευχάριστα και κάποια δυσάρεστα πράγματα. Το πώς τα διαχειριζόμαστε και διατηρούμε την ηρεμία μας, αυτό είναι το πιο σημαντικό. Γι αυτό να περιβάλλεσαι από θετικούς ανθρώπους. Η χαρά είναι μεταδοτική. Όσοι περιβάλλονται από χαρούμενους και θετικούς ανθρώπους έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν πιο ευτυχισμένοι στο μέλλον. Αυτό είναι ένα καλό κίνητρο για να υιοθετήσεις μια πιο θετική στάση ζωής και να φέρεις στη ζωή σου ανθρώπους θετικούς κι όχι μοιρολάτρες.

  19. Έχετε εμπιστοσύνη στους δικούς σας ανθρώπους γιατί αυτή από μόνη της μπορεί να σας κάνει αρκετά ευτυχείς. Αυτό που πρέπει να θυμάστε ανά πάσα στιγμή είναι ότι ο καθένας μας πρέπει να σκέφτεται: «Υπάρχει κάποιος που με αγαπά πολύ και φροντίζει για μένα ανά πάσα στιγμή. Δεν μπορεί να είναι χωρίς εμένα και είναι ικανός να απομακρύνει κάθε έλλειψη που έχω».  Γνωρίζοντας αυτό θα φέρετε τη χαρά στη ζωή κάποιου.

  20. Μοιραστείτε την ευτυχία σας με τους άλλους και αυτή θα μεγαλώσει. Όταν είστε ικανοποιημένοι, όταν είστε ευτυχείς, θέλετε να το μοιραστείτε. Η φύση της χαράς είναι να την μοιραστείτε με άλλους. Η χαρά έχει την τάση να εξαπλώνεται και όποτε ένας άνθρωπος είναι πραγματικά ευτυχισμένος και χαρούμενος από μέσα του, θέλει απλά να το μοιραστεί με ολόκληρο τον κόσμο.