Σίγουροι τρόποι για να κάνεις καλή πρώτη εντύπωση

Τι σκέφτεται ο κόσμος όταν σε γνωρίζει; Σύμφωνα με έρευνες, τείνουμε να αποφασίζουμε αν συμπαθούμε και εμπιστευόμαστε κάποιον μέσα στα λίγα πρώτα δευτερόλεπτα της γνωριμίας μας. Είτε πρόκειται για μια συνέντευξη δουλειάς, ένα ραντεβού ή μια καινούργια φίλη, πώς μπορείς να βεβαιωθείς ότι κάνεις τη καλύτερη δυνατή πρώτη εντύπωση;  Η ερευνήτρια ανθρώπινης συμπεριφοράς και συγγραφέας Vanessa Van Edwardsέχει χρόνια εμπειρίας στη μελέτη της επιστήμης της έλξης, της γλώσσας του σώματος και άλλων ανθρώπινων δεξιοτήτων, και αν υπάρχει κάτι που μπορεί να σε διδάξει, είναι το πώς μπορείς να κάνεις θετική εντύπωση στην πρώτη σου γνωριμία με ένα άτομο.

Πώς θα καταφέρεις να ωφεληθείς ακόμα και από τη νευρικότητα σου

Χρησιμοποίησε τα χέρια σου

Οι ερευνητές Robert Gifford, Cheuk Fan Ng και Margaret Wilkinson ανακάλυψαν πως οι υποψήφιοι εργαζόμενοι που κάνουν χειρονομίες με τα χέρια τους κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεών τους είναι πιο πιθανό να προσληφθούν. Τα χέρια σου κατά κάποιο τρόπο μαρτυρούν τις προθέσεις σου και όταν κάποιος τα βλέπει ενεργά, αισθάνεται πιο άνετα και είναι πιο πιθανό να σε νιώσει κοντά του. Όταν λοιπόν μπεις σε ένα χώρο και περιμένεις να γνωρίσεις κάποιον, βγάλε τα χέρια από τις τσέπες σου και όταν σηκωθείς κάνε μια κίνηση για να γίνει ξεκάθαρο πως πρόκειται να κάνεις χειραψία. Επίσης, προσπάθησε την ώρα που μιλάς να κάνεις χειρονομίες όταν θέλεις να δώσεις έμφαση στα λόγια σου.

Κάνε μια καλή χειραψία

Προσπάθησε να διατηρήσεις τα χέρια σου στεγνά. Αν αισθάνεσαι νευρικότητα και οι παλάμες σου έχουν ιδρώσει, κάνε το κόλπο του «τυλίγματος της χαρτοπετσέτας». Όταν φτάσεις σε κάποιο event, παράγγειλε το ποτό σου από το μπαρ και τύλιξε μια χαρτοπετσέτα γύρω από το ποτήρι. Κράτησε το με το χέρι που κάνεις τις χειραψίες έτσι ώστε η χαρτοπετσέτα να απορροφήσει τον ιδρώτα σου. Επίσης σημαντικό είναι να έχεις το χέρι σου κάθετα, με τον αντίχειρα σου στραμμένο προς τα πάνω όταν κάνεις χειραψία.

«Απλώσου» στο χώρο που βρίσκεσαι

Οι ερευνητές Jessica Tracy και David Matsumoto συνέκριναν ολυμπιακούς αθλητές από όλο τον κόσμο και ανακάλυψαν πως όταν ένας αθλητής βγαίνει πρώτος, «απλώνεται» στο χώρο, ενώ οι ηττημένοι τείνουν να μαζεύονται. Αυτό λοιπόν που μπορείς να κάνεις για να δείξεις πως έχεις αυτοπεποίθηση είναι να διατηρήσεις τα χέρια σου χαλαρά και να τα τοποθετήσεις σε επιφάνειες όπως τραπέζια ή καρέκλες που βρίσκονται κοντά σου. Κράτησε τους ώμους σου κάτω και πίσω και το στήθος σου έξω. Αν είσαι καθισμένη, χρησιμοποιήσε τα μπράτσα της καρέκλας.

Προσποίησου ότι αυτή δεν είναι η πρώτη σας συνάντηση

Οι πρώτες εντυπώσεις είναι ένας μηχανισμός επιβίωσης. Όταν γνωρίζεις κάποιον ή κάποια για πρώτη φορά, πρέπει να αποφασίσεις γρήγορα αν τους θέλεις στη ζωή σου και το αντίστροφο. Όσο αστείο, χαζό ή περίεργο κι αν ακούγεται, προσπάθησε να τους χαιρετήσεις σα να είναι παλιοί φίλοι. Χαιρέτησε τους, πες τους ότι χαίρεσαι που τους βλέπεις και μίλησε μαζί τους με όρεξη και ενδιαφέρον.

Επικεντρώσου στην οπτική επαφή

Η αμοιβαία οπτική επαφή προκαλεί την παραγωγή μιας χημικής ουσίας που λέγεται οξυτοκίνη και δίνει ώθηση στην κοινωνικότητα μας, εντείνοντας παράλληλα την οικειότητα που αισθανόμαστε με το άτομο που έχουμε απέναντι μας. Στην επόμενη σου συνομιλία, προσπάθησε να αξιολογήσεις αντικειμενικά την οπτική επαφή που κάνεις. Ένας τρόπος να το κάνεις με όσο πιο φυσικό τρόπο γίνεται, είναι να παρατηρήσεις το χρώμα των ματιών τους.
Βήμα 6: Μετάτρεψε τη νευρικότητα σε ενθουσιασμό

Είναι απολύτως φυσιολογικό να είσαι νευρική. Αυτό που μπορείς να κάνεις για αλλαγή όμως, είναι να ωφεληθείς από αυτήν. Η νευρικότητα και ο ενθουσιασμός έχουν σχεδόν την ίδια αίσθηση: καρδιά που χτυπάει γρήγορα, πεταλούδες στο στομάχι και μια αγωνία που δε λέει να σε εγκαταλείψει. Αντί να «βυθιστείς» στη σκέψη πως πρέπει οπωσδήποτε να αποβάλλεις την «κακή» νευρικότητα, υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι είναι καλό να είσαι ενθουσιασμένη, γιατί σημαίνει ότι νοιάζεσαι. Όταν λοιπόν αισθανθείς και πάλι πεταλούδες, καλωσόρισε τις και προσπάθησε να σκεφτείς ότι σου δίνουν την απαραίτητη ενέργεια για να κάνεις μια καλή εντύπωση.

Καλή πρώτη εντύπωση από την επαφή πρόσωπο με πρόσωπο

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιου του British Columbia εκτιμούν ότι η πρώτη εντύπωση σχηματίζεται με διαφορετικό τρόπο, όταν πρόκειται για την επαφή πρόσωπο με πρόσωπο και «όχι» για την online συζήτηση μέσω skype. Πάνω από 1.000 εθελοντές έλαβαν μέρος στο πείραμα, αποδεικνύοντας ότι η πρώτη εντύπωση μέσω συνομιλίας σε βίντεο ήταν αρνητική σε συντριπτικό ποσοστό.

Ωστόσο, η εκτίμηση σε θέματα εξωστρέφειας ή «ταιριαστής» προσωπικότητας ήταν παρόμοια σε σύγκριση με την άμεση επαφή των προσώπων. Το ίδιο αρνητική ήταν και η πρώτη εντύπωση που σχηματιζόταν μέσα από τις φωτογραφίες των social media. «Αν θέλετε να κάνετε τέλεια εντύπωση σε έναν άγνωστο, τότε είναι σημαντικό να συστηθείτε από κοντά και να δώσετε μια δυνατή χειραψία. Οι περισσότερες “παθητικές” επαφές στα social media συνοδεύονται από αρνητικά σχόλια», εξηγεί ο Jeremy Biesanz, ψυχολόγος του Πανεπιστημίου British Columbia.

Το «κόλπο» για να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του άλλου

Στη μάχη της αξιοπιστίας και της αυτοπεποίθησης «κερδίζει» η πρώτη, καθώς για να δημιουργήσει ο άλλος καλή εντύπωση για το πρόσωπό σας, πρέπει να του εμπνέετε εμπιστοσύνη. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την κοινωνική ψυχολόγο Amy Cuddy, ένα από τα κόλπα για να κερδίσετε τον άλλο είναι να προχωράτε σε ερωτήσεις, αντί να αρχίσετε ένα μονόλογο χωρίς τελειωμό. «Οι περισσότεροι κάνουν το λάθος, ιδίως στο χώρο των επιχειρήσεων, και μιλούν πρώτοι σε ένα meeting, νομίζοντας ότι έτσι θα διαχειριστούν καλύτερα την κατάσταση. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν δημιουργεί το αίσθημα της “ζεστασιάς” στο συνομιλητή. Μην ξεχνάτε ότι ο καθένας θέλει να γνωρίζει ότι τον καταλαβαίνουν», αναφέρει η κ. Cubby στο Wired.

Πηγή