Γιατί μία γυναίκα ζητά διαζύγιο ξαφνικά

Αν περάσουν τα χρόνια και μία γυναίκα που προσπαθεί επίμονα να φτιάξει τη σχέση της δεν τα καταφέρει, αρχίζει να πιστεύει ότι τα πράγματα δεν επιδέχονται αλλαγής. Κι αν κοιτάξει κάποιος τα στατιστικά για τα διαζύγια θα δει ότι η πλειονότητά τους ζητείται από γυναίκες.  Έρευνες υποστηρίζουν ότι περίπου τρία στα τέσσερα διαζύγια βγαίνουν έπειτα από γυναικεία πρωτοβουλία.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να κάνουν μια γυναίκα να θέλει να εγκαταλείψει το γάμο της, αλλά σήμερα δεν θα ασχοληθούμε με κανέναν από αυτούς.

Σήμερα θα ασχοληθούμε με το εξής παράδοξο που έχω παρατηρήσει να συμβαίνει στην πλειοψηφία των ζευγαριών που έρχεται να με συμβουλευτεί ενώ βρίσκεται σε διαδικασία διαζυγίου. Το εν λόγω παράδοξο είναι το εξής: Στις (ομολογουμένως σπάνιες) περιπτώσεις που είναι ο άνδρας αυτός που ζητά το διαζύγιο, ο λόγος που το ζητά (όποιος και αν είναι αυτός) συνήθως είναι ξεκάθαρος και στους δύο. Στις περιπτώσεις όμως που η διαδικασία του διαζυγίου έχει κινηθεί από τη γυναίκα οι λόγοι φαίνεται να είναι ασαφείς, ιδιαίτερα στον άνδρα!

Το αίτημα των ανδρών σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να «συνετίσω» τη γυναίκα τους που «τρελάθηκε» και ζητά «ξαφνικά» διαζύγιο. Υποστηρίζουν ότι η σχέση τους «είναι μια χαρά», καταλήγουν να αναρωτιούνται  μήπως η γυναίκα τους έχει βρει άλλον και γεμάτοι θυμό τη ρωτούν ξανά και ξανά: «Μα καλά τι έπαθες ξαφνικά; Μύγα σε τσίμπησε; Ποιο είναι το πρόβλημά σου;».

Θα ήταν πολύ εύκολο και βολικό να επιρρίψουμε την ευθύνη του διαζυγίου σε μια «τρελαμένη» γυναίκα που βαρέθηκε, αγανάκτησε, ξύπνησε στραβά και θέλει ξαφνικά «να τα τινάξει όλα στον αέρα» αλλά θα ήταν σίγουρα πιο χρήσιμο να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε αυτή της τη συμπεριφορά. Ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι παρακολουθώντας το χρονικό της «τρέλας της».

Στην αρχή του γάμου, οι γυναίκες είναι αυτές που συνήθως αναλαμβάνουν την «ευθύνη» της σχέσης. Οι γυναίκες είναι αυτές που φροντίζουν να μην χάνεται η επικοινωνία και να διατηρείται η εγγύτητα στο ζευγάρι. Σε περίπτωση που κάτι πάει να χαλάσει στη σχέση, η γυναίκα είναι αυτή που θα τρέξει να φτιάξει τα πράγματα. Αυτό συμβαίνει γιατί η γυναίκα είναι έτσι προγραμματισμένη ώστε να νιώθει ότι φέρει την ευθύνη της σχέσης. Αν όμως ο σύντροφός της δεν ανταποκριθεί σε αυτές της τις προσπάθειες, τότε η γυναίκα αρχίζει να παραπονιέται για τα πάντα. Για τις υποχρεώσεις του σπιτιού, για τις υποχρεώσεις απέναντι στα παιδιά, για το πόσο χρόνο περνάνε μαζί σαν ζευγάρι. Δυστυχώς, όσο περισσότερο γκρινιάζει  η γυναίκα, τόσο περισσότερο ο άντρας της απομακρύνεται. Και όσο περισσότερο ο άντρας απομακρύνεται, τόσο περισσότερο γκρινιάζει η γυναίκα, μπλέκοντας έτσι σε ένα φαύλο κύκλο χωρίς τελειωμό.

Αφού περάσουν μερικά χρόνια όπου η γυναίκα προσπαθεί επίμονα αλλά ανεπιτυχώς να φτιάξει τη σχέση, τελικά αρχίζει να πιστεύει ότι τα πράγματα δεν επιδέχονται αλλαγής και υποχωρεί. Καταλήγει να πιστεύει ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως λύση, αφού έχει δοκιμάσει τα πάντα χωρίς ποτέ να καταφέρει τίποτα. Τότε είναι που αρχίζει να σκέφτεται ότι η μόνη λύση είναι το διαζύγιο και ξεκινά να σχεδιάζει προσεκτικά τις λεπτομέρειες.

Όσο καιρό σχεδιάζει μια γυναίκα τη διαφυγή της, σταματάει να προσπαθεί να διορθώσει τη σχέση και το σύζυγο της και απορροφάται από τις πρακτικές λεπτομέρειες της δικής της ζωής. Στρέφει το φακό στον εαυτό της και προσπαθεί να φτιάξει τον εαυτό της και τις περιστάσεις ώστε να γίνουν τόσο ευνοϊκές που ένα διαζύγιο να είναι δυνατό. Όλη αυτή η στροφή της ενέργειας στον εαυτό της συνοδεύεται από μια φαινομενικά ευχάριστη αλλαγή: Η γυναίκα σταματάει τη γκρίνια.

Δυστυχώς ο άντρας εκλαμβάνει αυτή τη σιωπή ως ένα μήνυμα ότι «όλα είναι καλά». Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που όταν τελικά η γυναίκα νιώσει έτοιμη και προχωρήσει στο να ζητήσει διαζύγιο, ο άντρας πέφτει από τα σύννεφα.

Το ότι μια γυναίκα γκρινιάζει και παραπονιέται είναι συνήθως δείγμα ότι ακόμα ενδιαφέρεται για το σύντροφό της και την σχέση της και ότι προσπαθεί να κάνει τη σχέση τους πιο δυνατή. Αν διαβάζετε αυτό το άρθρο και είστε γυναίκα που γκρινιάζει, προσπαθήστε να βρείτε πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να εκφράσετε τη δυσαρέσκειά σας. Αν είστε άντρας και η γυναίκα σας γκρινιάζει διαρκώς, προσπαθήστε να διακρίνετε πίσω από τα παράπονά και τις απειλές της, την βαθιά της ανάγκη να παραμείνετε μαζί!

Ζωή Στραβοπόδη-Τζιάνο Ψυχοθεραπεύτρια – Οικογενειακή Σύμβουλος

Πηγή