Συναισθηματική Νοημοσύνη στην Εργασία

    Η συναισθηματική νοημοσύνη (emotional intelligence) αναφέρεται στην ικανότητα του ατόμου να αναγνωρίζει και να κατανοεί τα συναισθήματα τόσο τα δικά του όσο και των άλλων, να τα χειρίζεται αποτελεσματικά και να δημιουργεί διαρκώς κίνητρα για τον εαυτό του. Σύμφωνα με τον Ντάνιελ Γκόλμαν (Αμερικάνος ψυχολόγος και συγγραφέας πάνω από 10 βιβλίων), ένα άτομο με μέτριο IQ και υψηλό ΕQ μπορεί να είναι περισσότερο πετυχημένο από ένα ιδιαίτερα ευφυές άτομο, αρκεί να καλλιεργήσει τη συναισθηματική του νοημοσύνη!

     

    Τα 5 συστατικά ή δεξιότητες  της Συναισθηματικής Νοημοσύνης

    Οι 5 “συναισθηματικές δεξιότητες” που αποτελούν την πρώτη ύλη της έννοιας της συναισθηματικής νοημοσύνης είναι:

    1. Η Αυτοεπίγνωση (self-awareness): αναφέρεται στην επίγνωση των συναισθημάτων, στην αυτοαξιολόγηση, και την αυτοπεποίθηση

    2. O Αυτοέλεγχος (self-regulation): αναφέρεται στην αυτοπειθαρχία, την αυτορύθμιση, την αξιοπιστία, την ευσυνειδησία, την προσαρμοστικότητα, και την καινοτομία

    3. Τα Κίνητρα συμπεριφοράς (motivation): η τάση προς επίτευξη στόχων, η δέσμευση, η πρωτοβουλία, και η αισιοδοξία

    4. Η Ενσυναίσθηση (empathy): η ικανότητα κατανόησης των άλλων, ο προσανατολισμός στην παροχή υπηρεσιών, η ενίσχυση της ανάπτυξης των άλλων, ο σωστός χειρισμός της διαφορετικότητας

    5. Οι Κοινωνικές δεξιότητες (social skills): πρόκειται για δεξιότητες επιρροής, επικοινωνίας, ηγεσίας, καταλυτικής δράσης όσον αφορά την αλλαγή, χειρισμός διαφωνιών, καλλιέργεια δεσμών, συνεργασία, ομαδικότητα

    Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει χαμηλή “ενσυναίσθηση”, δεν θα είναι σε θέση να καταλάβει τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες των ανθρώπων γύρω του. Δεν θα είναι καλός μάνατζερ, ούτε και καλός ηγέτης. Δεν θα μπορεί να κατανοήσει τις ανάγκες της αγοράς και των πελατών του, και ούτε θα μπορέσει να τους προσφέρει το προϊόν ή υπηρεσία που τους ταιριάζει περισσότερο. Αν πάλι κάποιος έχει χαμηλό επίπεδο “αυτοεπίγνωσης”, δεν θα κατανοεί τις δικές του αδυναμίες, ούτε θα διαθέτει αυτοπεποίθηση.

    Μαθαίνεται η Συναισθηματική Νοημοσύνη;

    Μαθαίνεται η Συναισθηματική Νοημοσύνη, ή απλά είσαι τυχερός και την έχεις ανεπτυγμένη; Σε αντίθεση με τον Δείκτη Νοημοσύνης (IQ), που το “έχεις ή δεν το έχεις”, η Συναισθηματική Νοημοσύνη (EQ), μπορεί να καλλιεργηθεί. Σίγουρα κάποιοι έχουν ανεπτυγμένες μερικές συναισθηματικές δεξιότητες περισσότερο από άλλους, αλλά όπως υποστηρίζει ο Dr. Goleman, το EQ είναι κάτι το οποίο μπορεί να καλλιεργηθεί! Έχουμε τύχη δηλαδή!

    Τι μπορείτε να πετύχετε μέσα από την ανάπτυξη της Συναισθηματικής σας Νοημοσύνης

    Πάμε να δούμε μέσα από την καλλιέργεια και την ανάπτυξη της Συναισθηματικής Νοημοσύνης, ποια είναι τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει κάποιος, και πως μπορούν να τον βοηθήσουν στην εργασία του. Μέσα λοιπόν από την καλλιέργεια της Συναισθηματικής Νοημοσύνης, το άτομο έχει την δυνατότητα να:

  • κατανοεί τα συναισθήματα και τα κίνητρα των άλλων

  • κατανοεί τις ανάγκες και απαιτήσεις των πελατών του

  • θέτει κίνητρα στον εαυτό του

  • μπορεί να ελέγχει τα συναισθήματα του

  • μπορεί να εργάζεται κάτω από πίεση

  • μπορεί να συνεργάζεται με άλλους για την επίτευξη ενός στόχου

  • μπορεί να εμπνέει και να ηγείται

  • παίρνει πρωτοβουλίες

  • αποκτάει επίγνωση του ρίσκου, αλλά δεν φοβάται να ρισκάρει

  • αποκτάει πίστη στις ικανότητες του και αισιοδοξία

  • κάνει σωστή ιεράρχηση στόχων και αναγκών

  • γνωρίζει να διαχειρίζεται τις διαφωνίες

  • αποκτάει ικανότητα πειθούς και επικοινωνίας

    O Dr. Goleman μέσα από συνεχής έρευνες, έχει αποδείξει ότι το 80% της αποτελεσματικότητας των διοικητικών στελεχών οφείλεται στην ικανότητα συναισθηματικής νοημοσύνης που διαθέτουν. Με άλλα λόγια το επίπεδο του IQ συνεισφέρει όχι περισσότερο από 20% στην ικανότητα του ατόμου να λειτουργεί αποτελεσματικά και επιτυχημένα στο πλαίσιο της επιχείρησης.

    Ο έξυπνος βλάκας

    Δανείστηκα τον τίτλο από ένα κεφάλαιο του βιβλίου του Dr. Goleman, όπου παραθέτει την ιστορία κάποιου ανθρώπου, πανέξυπνου με πολύ υψηλό IQ, αλλά με την μια αποτυχία να διαδέχεται την άλλη. Αυτός ο άνθρωπος δεν μπόρεσε ποτέ να χρησιμοποιήσει την εξυπνάδα του ώστε να έχει μια καλή ζωή. Δεν το κατάφερε γιατί του λείπανε άλλα πράγματα, πέρα από το μυαλό. Όλα αυτά τα “άλλα” αποτελούν την συναισθηματική νοημοσύνη! Σας προτρέπω να μάθετε περισσότερα πράγματα για την Συναισθηματική Νοημοσύνη και πως μπορείτε να την αναπτύξετε προς όφελος της καθημερινής σας ζωής. Το βιβλίο του Dr. Daniel Goleman, είναι μια πολύ καλή αρχή. Θα το ζητήσετε με τον τίτλο “Συναισθηματική Νοημοσύνη”, από τις εκδόσεις “ελληνικά γράμματα”. Καλό διάβασμα!

Βασίλης Παππάς. Business & Marketing Consultant  Πηγή