Αυτοί είναι οι παράγοντες στην παιδική ηλικία που προβλέπουν την επιτυχία αργότερα στη ζωή

Τα τελευταία 70 χρόνια επιστήμονες μελετούν χιλιάδες παιδιά στη ζωή τους για να μάθουν γιατί κάποιοι καταλήγουν ευτυχισμένοι και υγιείς ενώ άλλοι αγωνίζονται. Το Life Project είναι η πιο μακροχρόνια μελέτη της ανθρώπινης εξέλιξης στον κόσμο και παράγονται μερικοί από τους ανθρώπους που έχουν μελετηθεί καλύτερα στον πλανήτη αλλάζοντας τον τρόπο που ζούμε, μαθαίνουμε και γονείς. Στην ομιλία αυτή στο TED η επιστημονική δημοσιογράφος Helen Pearson μοιράζεται μερικά σημαντικά ευρήματα και απλές αλήθειες για τη ζωή και την καλή γονική μέριμνα.

Έχω τρία αγόρια. είναι τρία, εννέα και δώδεκα. Και όπως και εσύ, όπως και οι περισσότεροι γονείς, η ειλικρινής αλήθεια είναι ότι δεν έχω σχεδόν καμία ιδέα τι κάνω. Θέλω να είναι ευτυχισμένοι και υγιείς στη ζωή τους, αλλά δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω για να βεβαιωθώ ότι είναι ευτυχισμένοι και υγιείς.Υπάρχουν τόσα πολλά βιβλία που προσφέρουν κάθε είδους συμβουλές σε σύγκρουση, μπορεί να είναι πραγματικά συντριπτική. Έτσι λοιπόν έχω περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους απλά φτιάχνοντας το όταν πηγαίνω μαζί μου. Ωστόσο, κάτι με άλλαξε πριν από μερικά χρόνια, όταν βρήκα ένα μικρό μυστικό που έχουμε στη Βρετανία. Με βοήθησε να γίνω πιο σίγουρος για το πώς φέρω τα δικά μου παιδιά και αποκάλυψε πολλά για το πώς εμείς ως κοινωνία μπορούμε να βοηθήσουμε όλα τα παιδιά. Θέλω να μοιραστώ το μυστικό μαζί σου σήμερα.

Τα τελευταία 70 χρόνια, οι επιστήμονες στη Βρετανία παρακολουθούν χιλιάδες παιδιά μέσω της ζωής τους ως μέρος μιας απίστευτης επιστημονικής μελέτης. Δεν υπάρχει τίποτα σαν αυτό οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Η συλλογή πληροφοριών σχετικά με χιλιάδες παιδιά είναι ένα πραγματικά ισχυρό πράγμα που μπορεί να γίνει, διότι σημαίνει ότι μπορούμε να συγκρίνουμε αυτούς που λένε, να πάνε καλά στο σχολείο ή να καταλήξουν υγιείς ή ευτυχείς ή πλούσιοι ως ενήλικοι και αυτοί που αγωνίζονται πολύ περισσότερο και στη συνέχεια μπορούμε να διαλέξουμε όλες τις πληροφορίες που συλλέξαμε και να προσπαθήσουμε να διερευνήσουμε γιατί η ζωή τους αποδείχθηκε διαφορετική.

Αυτή η βρετανική μελέτη – είναι στην πραγματικότητα ένα είδος τρελός ιστορίας. Έτσι όλα ξεκινούν το 1946, λίγους μόνο μήνες μετά το τέλος του πολέμου, όταν οι επιστήμονες ήθελαν να μάθουν ποια ήταν η κατάσταση μιας γυναίκας να έχει ένα μωρό την εποχή εκείνη. Πραγματοποίησαν αυτή την τεράστια έρευνα των μητέρων και κατέληξαν να καταγράφουν τη γέννηση σχεδόν κάθε μωρού που γεννήθηκε στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία σε μία εβδομάδα. Αυτό ήταν σχεδόν 14.000 μωρά. Οι ερωτήσεις που ζήτησαν αυτές οι γυναίκες είναι πολύ διαφορετικές από αυτές που μπορούμε να ζητήσουμε σήμερα. Ακούγονται πραγματικά παλιομοδίτικα τώρα. Τους ρώτησαν πράγματα όπως:“Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πήρατε το πλήρες έξτρα σιτηρέσιο σας με μια πίντα γάλακτος την ημέρα;” “Πόσα ξοδέψατε για κασκέτες, κορσέδες, νυχτικά, μαχαιροπίρουνα και σουτιέν;” Και αυτό είναι το αγαπημένο μου: “Ποιος φρόντισε τον σύζυγό σας ενώ βρισκόσασταν στο κρεβάτι με αυτό το μωρό;”

Τώρα, αυτή η μελέτη του πολέμου τελικά κατέληξε να είναι τόσο επιτυχής που οι επιστήμονες το έκαναν και πάλι. και terabytes αξίας υπολογιστών.Καταγράφηκαν οι γεννήσεις χιλιάδων μωρών που γεννήθηκαν το 1958 και χιλιάδες ακόμη το 1970. Το έκαναν και πάλι στις αρχές της δεκαετίας του 1990και πάλι στη στροφή της χιλιετίας. Συνολικά, περισσότερα από 70.000 παιδιά έχουν συμμετάσχει στις μελέτες αυτές σε αυτές τις πέντε γενιές. Ονομάζονται βρετανικές κοορτές γεννήσεων και οι επιστήμονες έχουν επιστρέψει και έχουν καταγράψει περισσότερες πληροφορίες για όλους αυτούς τους ανθρώπους κάθε λίγα χρόνια από τότε. Το ποσό των πληροφοριών που συλλέγονται τώρα για αυτούς τους ανθρώπους είναι απλώς εντελώς γεμάτο μυαλό. Περιλαμβάνει χιλιάδες ερωτηματολόγια χαρτιού Οι επιστήμονες έχουν επίσης δημιουργήσει μια τεράστια τράπεζα δειγμάτων ιστών, η οποία περιλαμβάνει κλειδαριές μαλλιών, αποκόμματα νυχιών, μωρά και DNA. Έχουν συλλέξει ακόμη και 9.000 πλακούντες από μερικές από τις γεννήσεις, οι οποίες τώρα είναι γεμισμένες σε πλαστικές κάπες σε μια ασφαλή αποθήκη αποθήκευσης. Αυτό το όλο έργο έχει γίνει μοναδικό – έτσι, καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν παρακολουθεί τις γενιές των παιδιών σε αυτές τις λεπτομέρειες. Αυτά είναι μερικά από τα καλύτερα μελετημένα άτομα στον πλανήτη και τα δεδομένα έχουν γίνει εξαιρετικά πολύτιμα για τους επιστήμονες, δημιουργώντας πάνω από 6.000 ακαδημαϊκά έγγραφα και βιβλία. Αλλά σήμερα θέλω να επικεντρωθώ σε μια μόνο διαπίστωση – ίσως η πιο σημαντική ανακάλυψη να προέλθει από αυτή την αξιοσημείωτη μελέτη. Και είναι επίσης αυτός που μίλησε προσωπικά, γιατί πρόκειται για το πώς να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να κάνουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας.

Λοιπόν, ας πάρουμε πρώτα τα κακά νέα. Ίσως το μεγαλύτερο μήνυμα από αυτή την αξιοσημείωτη μελέτη είναι αυτό: μην γεννηθείτε στη φτώχεια ή σε μειονεκτική θέση, γιατί αν είστε, είναι πολύ πιο πιθανό να περπατήσετε ένα δύσκολο μονοπάτι στη ζωή. Πολλά παιδιά στη μελέτη αυτή γεννήθηκαν σε φτωχές οικογένειες ή σε οικογένειες εργατικής τάξης που είχαν στενοχωρημένα σπίτια ή άλλα προβλήματα και είναι πλέον σαφές ότι τα παιδιά που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση έχουν περισσότερες πιθανότητες να αγωνιστούν σχεδόν σε κάθε σκορ. Είναι πιο πιθανό να κάνουν χειρότερα στο σχολείο, να καταλήξουν σε χειρότερες θέσεις εργασίας και να κερδίσουν λιγότερα χρήματα. Τώρα, ίσως αυτό ακούγεται πραγματικά προφανές, αλλά μερικά από τα αποτελέσματα ήταν πραγματικά εκπληκτικά, έτσι τα παιδιά που είχαν ένα δύσκολο ξεκίνημα στη ζωή είναι επίσης πιο πιθανό να καταλήξουν ανθυγιεινά ως ενήλικες. Είναι πιο πιθανό να είναι υπέρβαροι, να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση και στη συνέχεια δεκαετίες κάτω από τη γραμμή, πιο πιθανό να έχουν μνήμη που αποτυγχάνει, κακή υγεία και ακόμη και να πεθάνουν νωρίτερα.

Τώρα, μίλησα για το τι συμβαίνει αργότερα, αλλά ορισμένες από αυτές τις διαφορές εμφανίζονται σε μια συγκλονιστικά νεαρή ηλικία. Σε μία μελέτη, παιδιά που μεγάλωναν σε συνθήκες φτώχειας ήταν σχεδόν ένα έτος πίσω από τα πλουσιότερα παιδιά σε εκπαιδευτικές εξετάσεις, και αυτό ήταν μόλις τριών ετών. Αυτά τα είδη των διαφορών έχουν βρεθεί ξανά και ξανά κατά τη διάρκεια των γενεών.Σημαίνει ότι οι πρώτες μας συνθήκες έχουν βαθιά επιρροή στον τρόπο που παίζουν οι υπόλοιπες ζωές μας. Και το να δούμε γιατί είναι αυτό είναι ένα από τα πιο δύσκολα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Έτσι, εκεί έχουμε. Το πρώτο μάθημα για την επιτυχή ζωή, όλοι, είναι αυτό: επιλέγετε τους γονείς σας πολύ προσεκτικά.

Μην γεννηθείτε σε μια φτωχή οικογένεια ή σε μια αγωνιώδη οικογένεια. Τώρα, είμαι βέβαιος ότι μπορείτε να δείτε το μικρό πρόβλημα εδώ. Δεν μπορούμε να επιλέγουμε τους γονείς μας ή το ποσό που κερδίζουν, αλλά αυτή η βρετανική μελέτη έπληξε επίσης μια πραγματική αισιοδοξία , δείχνοντας ότι δεν όλοι όσοι έχουν ένα μειονεκτικό ξεκίνημα καταλήγουν σε δύσκολες συνθήκες. Όπως γνωρίζετε, πολλοί άνθρωποι έχουν ένα δύσκολο ξεκίνημα στη ζωή, αλλά καταλήγουν να κάνουν πολύ καλά σε κάποιο μέτρο παρ ‘όλα αυτά, και αυτή η μελέτη αρχίζει να εξηγεί πώς.

Έτσι, το δεύτερο μάθημα είναι αυτό: οι γονείς έχουν πραγματικά σημασία. Σε αυτή τη μελέτη, παιδιά που είχαν εμπλακεί, ενδιαφερόμενοι γονείς, εκείνοι που είχαν φιλοδοξία για το μέλλον τους, ήταν πιο πιθανό να ξεφύγουν από μια δύσκολη αρχή. Φαίνεται ότι οι γονείς και αυτό που κάνουν είναι πραγματικά πολύ σημαντικοί, ειδικά στα πρώτα χρόνια της ζωής τους.

Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα παράδειγμα αυτού. Σε μια μελέτη, οι επιστήμονες κοίταξαν περίπου 17.000 παιδιά που γεννήθηκαν το 1970. Κοστούσαν όλα τα βουνά των δεδομένων που είχαν συλλέξει για να προσπαθήσουν να βρουν αυτό που επέτρεψε στα παιδιά που είχαν ένα δύσκολο ξεκίνημα στη ζωή να συνεχίσουν και να κάνουν καλά στο σχολείο παρ ‘όλα αυτά. να τους απαντήσουν θερμά, να τους διδάξουν τα γράμματα και τους αριθμούς τους, να τα πάρουν σε ταξίδια και επισκέψεις. Η ανάγνωση στα παιδιά κάθε μέρα φαίνεται επίσης πολύ σημαντική.Με άλλα λόγια, ποιοι χτύπησαν τις πιθανότητες. Τα στοιχεία έδειξαν ότι κάτι που είχε σημασία περισσότερο από οτιδήποτε άλλο ήταν οι γονείς. Έχοντας εμπλακεί, οι ενδιαφερόμενοι γονείς σε αυτά τα πρώτα χρόνια της ζωής συνδέονταν στενά με τα παιδιά που πήγαν να κάνουν καλά στο σχολείο αργότερα. Στην πραγματικότητα, αρκετά μικρά πράγματα που κάνουν οι γονείς συνδέονται με καλά αποτελέσματα για τα παιδιά. Μιλώντας και ακούγοντας ένα παιδί, Έτσι, σε μια μελέτη, τα παιδιά των οποίων οι γονείς τους διαβάζονταν καθημερινά όταν ήταν πέντε και μετά έδειχναν ενδιαφέρον για την εκπαίδευσή τους στην ηλικία των 10 ετών, ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να βρίσκονται σε συνθήκες φτώχειας στην ηλικία των 30 ετών από εκείνους των οποίων οι γονείς δεν ήταν ” να κάνεις αυτά τα πράγματα.

Τώρα, υπάρχουν τεράστιες προκλήσεις με την ερμηνεία αυτού του είδους της επιστήμης. Αυτές οι μελέτες δείχνουν ότι ορισμένα πράγματα που κάνουν οι γονείς συσχετίζονται με καλά αποτελέσματα για τα παιδιά, αλλά δεν γνωρίζουμε κατ ‘ανάγκη ότι αυτές οι συμπεριφορές προκάλεσαν τα καλά αποτελέσματα ή αν κάποιος άλλος παράγοντας παρεμποδίζεται. Για παράδειγμα, πρέπει να λάβουμε υπόψη τα γονίδια, και αυτό είναι μια ολόκληρη άλλη ομιλία από μόνη της.

Αλλά οι επιστήμονες που εργάζονται με αυτή τη βρετανική μελέτη εργάζονται σκληρά για να βρουν αιτίες και αυτή είναι μια μελέτη που αγαπώ ιδιαίτερα. Σε αυτό το θέμα, κοίταξαν τις ρουτίνες για ύπνο περίπου 10.000 παιδιών που γεννήθηκαν στη στροφή της χιλιετίας. Ήταν τα παιδιά να πάνε για ύπνο σε τακτά χρονικά διαστήματα, ή κοιμήθηκαν σε διαφορετικές ώρες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας; Τα στοιχεία έδειξαν ότι αυτά τα παιδιά που πήγαιναν στο κρεβάτι σε διαφορετικούς χρόνους είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν συμπεριφορικά προβλήματα και εκείνοι που άλλαζαν σε κανονικές ώρες ύπνου συχνά παρουσίαζαν βελτίωση στη συμπεριφορά και αυτό ήταν πραγματικά σημαντικό, διότι πρότεινε ότι ήταν ρουτίνες για ύπνο που πραγματικά βοηθούσαν τα πράγματα να γίνουν καλύτερα για αυτά τα παιδιά.

Εδώ είναι ένα άλλο να σκεφτούμε. Σε αυτό, οι επιστήμονες κοίταξαν τα παιδιά που διαβάζονταν για ευχαρίστηση. Αυτό σημαίνει ότι πήραν ένα περιοδικό, ένα βιβλίο με εικόνες, ένα ιστορικό βιβλίο. Τα στοιχεία έδειξαν ότι τα παιδιά που διαβάζουν για ευχαρίστηση ηλικίας πέντε και δέκα ετών ήταν πιο πιθανό να συνεχίσουν στο σχολείο καλύτερα, κατά μέσο όρο, στις σχολικές δοκιμασίες αργότερα στη ζωή τους. Και όχι μόνο οι δοκιμές της ανάγνωσης, αλλά και δοκιμασίες ορθογραφίας και μαθηματικών. Αυτή η μελέτη προσπάθησε να ελέγξει για όλους τους συγχυτικούς παράγοντες, επομένως εξέτασε τα παιδιά που ήταν εξίσου έξυπνα και από την ίδια κοινωνική τάξη, έτσι φαινόταν σαν να ήταν η ανάγνωση που βοήθησε πραγματικά αυτά τα παιδιά συνεχίστε και βαθμολογήστε καλύτερα τα σχολικά τεστ αργότερα στη ζωή τους.

Τώρα στην αρχή, είπα ότι το πρώτο μάθημα αυτής της μελέτης δεν ήταν να γεννηθεί στη φτώχεια ή σε μειονεκτική θέση, επειδή τα παιδιά αυτά τείνουν να ακολουθούν πιο δύσκολα μονοπάτια στη ζωή τους. Αλλά τότε είπα ότι τα θέματα γονικής μέριμνας, και ότι η καλή γονική μέριμνα, αν μπορείτε να την αποκαλείτε, βοηθά τα παιδιά να νικήσουν τις πιθανότητες και να ξεπεράσουν μερικά από αυτά τα πρώιμα μειονεκτήματα. Επομένως, περιμένετε, αυτό στην πραγματικότητα σημαίνει ότι, τελικά, η φτώχεια δεν έχει σημασία; Θα μπορούσατε να υποστηρίξετε ότι δεν έχει σημασία αν ένα παιδί γεννιέται φτωχό – όσο οι γονείς του είναι καλοί γονείς, θα κάνουν καλά. Δεν πιστεύω ότι είναι αλήθεια. Η μελέτη αυτή δείχνει ότι η φτώχεια και η γονική μέριμνα. Και μια μελέτη έθεσε πραγματικά στοιχεία σχετικά με αυτό, έτσι έβλεπε τα παιδιά που μεγάλωναν σε μόνιμη φτώχεια και πόσο καλά δούλευαν στο σχολείο. Τα στοιχεία έδειξαν ότι ακόμη και όταν οι γονείς τους έκαναν τα πάντα σωστά – να τα βάζουμε στο κρεβάτι εγκαίρως και να τα διαβάζουμε καθημερινά και οτιδήποτε άλλο – που τα πήγαν μέχρι τώρα. Η καλή γονική μέριμνα μείωσε μόνο το 50% του εκπαιδευτικού χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών παιδιών. Τώρα αυτό σημαίνει ότι η φτώχεια αφήνει μια πραγματικά μόνιμη ουλή, και αυτό σημαίνει ότι εάν θέλουμε πραγματικά να διασφαλίσουμε την επιτυχία και την ευημερία της επόμενης γενιάς, τότε η αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνουμε.

Τώρα, τι σημαίνει αυτό για μένα και εσένα; Υπάρχουν μαθήματα εδώ που μπορούμε να πάρουμε όλοι σπίτι και να χρησιμοποιήσουμε; Ως επιστήμονας και δημοσιογράφος, μου αρέσει να έχω κάποια επιστήμη για να ενημερώσω την ανατροφή μου … το παιδί και μπορώ να σας πω ότι όταν φωνάζετε τα παιδιά σας για να πάτε νωρίς στο κρεβάτι, βοηθά πραγματικά να έχουμε την επιστημονική βιβλιογραφία η πλευρά σου.

Και δεν θα ήταν υπέροχο να πιστεύουμε ότι το μόνο που έπρεπε να κάνουμε για να έχουμε ευτυχισμένα και επιτυχημένα παιδιά ήταν να τους μιλήσουμε, να ενδιαφερόμαστε για το μέλλον τους,να τους βάλουμε στο κρεβάτι εγκαίρως και να τους δώσουμε ένα βιβλίο για να το διαβάσουμε; Η δουλειά μας θα γίνει.

Τώρα, όπως μπορείτε να φανταστείτε, οι απαντήσεις δεν είναι τόσο απλές. Ένα πράγμα, η μελέτη αυτή εξετάζει τι συμβαίνει σε χιλιάδες και χιλιάδες παιδιά κατά μέσο όρο, αλλά αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά τι θα βοηθήσει το παιδί μου ή το παιδί σας ή οποιοδήποτε μεμονωμένο παιδί. Στο τέλος, κάθε ένα από τα παιδιά μας πρόκειται να περπατήσει το δικό τους μονοπάτι, και αυτό εν μέρει ορίζεται από τα γονίδια που κληρονομούν και φυσικά όλες τις εμπειρίες που έχουν μέσα από τη ζωή τους,συμπεριλαμβανομένων των αλληλεπιδράσεών τους με εμάς, τους γονείς τους.

Θα σου πω τι έκανα αφού έμαθα όλα αυτά. Είναι λίγο ενοχλητικό. Συνειδητοποίησα ότι ήμουν τόσο απασχολημένος που εργαζόμουν, και ειρωνικά, μαθαίνοντας και γράφοντας για αυτή την απίστευτη μελέτη των βρετανικών παιδιών, ότι υπήρχαν μέρες που σχεδόν δεν μιλούσα στα βρετανικά μου παιδιά. Έτσι στο σπίτι, εισαγάγαμε χρόνο ομιλίας, ο οποίος είναι μόνο 15 λεπτά στο τέλος της ημέρας όταν μιλάμε και ακούμε τα αγόρια. Προσπαθώ τώρα καλύτερα να τους ρωτήσω τι έκαναν σήμερα και να δείξω ότι εκτιμώ τι κάνουν στο σχολείο. Φυσικά, βεβαιώνω ότι έχουν πάντα ένα βιβλίο για να διαβάσουν. Τους λέω ότι είμαι φιλόδοξος για το μέλλον τους και νομίζω ότι μπορούν να είναι ευχαριστημένοι και να κάνουν σπουδαία πράγματα. Δεν ξέρω ότι κάτι από αυτό θα κάνει τη διαφορά, αλλά είμαι αρκετά σίγουρος ότι δεν θα τους κάνει κακό και θα μπορούσε να τους κάνει κάπως καλά.

Τελικά, αν θέλουμε ευτυχισμένα παιδιά, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ακούσουμε την επιστήμη και φυσικά να ακούσουμε τα παιδιά μας.

Η Helen Pearson είναι συγγραφέας του βιβλίου The Life Project: The Extraordinary Story of 70,000 Ordinary Lives

Πηγή