Οι 8 αρχές του γονικού δεσμού (Attachment Parenting)

Οι γονείς παντού αναζητούν ένα στενό συναισθηματικό δεσμό με τα μωρά τους. Προσπαθούν επίσης να αναπτύξουν ένα στυλ γονικής μέριμνας που να λειτουργεί με τις αξίες τους. Ορισμένα μοντέλα γονέων ευνοούν την αντιμετώπιση των παιδιών ως μικρών ενηλίκων. Άλλοι υιοθετούν μια προσέγγιση που τονίζει τον κανόνα της της γονικής προσάρτησης ή δεσμού. Όλοι έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν αυτοδύναμους ενήλικες που να μπορούν να διατηρήσουν υγιείς σχέσεις και να αποκτήσουν αργότερα οικογένειες δικές τους.

Αλλά με τόσες πολλές συμβουλές για διαφορετικά στυλ γονικής μέριμνας, πώς ξέρετε τι λειτουργεί; Μερικές φορές η δοκιμή και το λάθος από αυτήν λειτουργούν καλύτερα. Οπλισμένοι με αντικρουόμενες φιλοσοφίες, κάθε γονέας δοκιμάζει διαφορετικές προσεγγίσεις για να δει τι τελικά λειτουργεί καλύτερα για τον γονέα και τα παιδιά.

Ο Attachment Parenting International (API), είναι ένας παγκόσμιος εκπαιδευτικός οργανισμός ο οποίος ασχολείται με τη γονεϊκότητα που βασίζεται στη «θεωρία δεσμού» ή «θεωρία προσκόλλησης» του ψυχολόγου John Bowlby, με αυτό, δηλαδή, που συνήθως ονομάζουμε attachment parenting (γονικός δεσμός). 

Ο οργανισμός API προσδιορίζει οκτώ αρχές γονικής σύνδεσης. Οι γονείς έχουν σημαντικά περιθώρια για να ερμηνεύσουν και να εφαρμόσουν αυτές τις αρχές. Υποστηρίζει δε τις εξής 8 αρχές:

1. Προετοιμαστείτε για την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και την γονεϊκότητα. Οι υποστηρικτές του γονικού δεσμού πιστεύουν ότι είναι απαραίτητο οι μέλλοντες γονείς να εξαλείψουν τις αρνητικές σκέψεις σχετικά με την εγκυμοσύνη. Έτσι, θα είναι συναισθηματικά προετοιμασμένοι για τις δοκιμασίες και τις απαιτήσεις της γονεϊκότητας.

2. Προσφέρετε τροφή με αγάπη και σεβασμό. Ο θηλασμός, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, είναι ο ιδανικός τρόπος να χτιστεί ένας ασφαλής δεσμός ανάμεσα στο βρέφος και τη μητέρα. Επιπλέον, βοηθάει το βρέφος να αντιλαμβάνεται ότι οι γονείς του παρατηρούν τη συμπεριφορά του και ικανοποιούν τις ανάγκες του.

3. Ανταποκριθείτε με ευαισθησία. Σύμφωνα με τον γονικό δεσμό κάθε έκφραση συναισθήματος, ακόμα και οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις θυμού, είναι μια προσπάθεια του παιδιού να επικοινωνήσει μαζί σας. Θα πρέπει να λαμβάνετε σοβαρά υπόψη σας τις αντιδράσεις του παιδιού σας και να προσπαθείτε να τις κατανοήσετε και όχι να τις αγνοείτε ή να το τιμωρείτε μην ικανοποιώντας τις ανάγκες του.

4. Να έρχεστε σε σωματική επαφή όσο το δυνατό περισσότερο. Οι υποστηρικτές του γονικού δεσμού συνιστούν να έχετε την μέγιστη δυνατή σωματική επαφή με το μωρό σας . Κάποιοι τρόποι για να το πετύχετε είναι να κάνετε μαζί μπάνιο ή, στις βόλτες σας, να μεταφέρετε το μωρό στην αγκαλιά σας με ένα μάρσιπο.

5. Η γονεϊκότητα δεν σταματά την νύχτα. Οι υπέρμαχοι του γονικού δεσμού συμβουλεύουν τους γονείς να κοιμούνται μαζί με τα μωρά τους. Αυτό σημαίνει ότι οι γονείς κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο με το μωρό, ώστε να μπορούν να το ταΐσουν και να καθησυχάσουν τους νυχτερινούς φόβους του. Κάποιοι γονείς μοιράζονται το κρεβάτι τους με το μωρό τους. Αυτή η τακτική πρέπει να γίνεται λαμβάνοντας υπόψη τις κατευθυντήριες γραμμές για την ασφάλεια που προτείνουν οι επίσημοι οργανισμοί υγείας.

6. Παρέχετε διαρκή φροντίδα με αγάπη. Οι υποστηρικτές του γονικού δεσμού συνιστούν διαρκή παρουσία ενός τουλάχιστον γονέα μαζί με το παιδί. Αυτό πρέπει να συμβαίνει ακόμα και στις βόλτες, στις νυχτερινές εξόδους ή στην εργασία. Γενικά, καλό είναι να μην αφήνετε τη φροντίδα του μωρού σας σε άλλα άτομα πάνω από 20 ώρες την εβδομάδα, τουλάχιστον για τους 30 πρώτους μήνες της ζωής του.

7. Ασκείτε θετική πειθαρχία μέσω μάθησης και όχι μέσω επιβολής. Η θεωρία του attachment parenting υποστηρίζει πως οι γονείς θα πρέπει να ανακατευθύνουν και να καθοδηγούν το μωρό τους – ακόμα κι αν είναι πολύ μικρό – και γενικά να αποτελούν πρότυπα θετικής συμπεριφοράς. Στοχεύει πάντοτε στην κατανόηση των αρνητικών συμπεριφορών και του μηνύματος που μπορεί να κρύβουν. Οι γονείς θα πρέπει να προσπαθούν να βρίσκουν λύσεις μαζί με τα παιδιά τους αντί να τα τιμωρούν ή να επιβάλουν την θέλησή τους σε αυτά.

8. Προσπαθείτε να διατηρείτε την ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και την οικογενειακή ζωή σας. Οι γονείς είναι σημαντικό να έχουν υποστήριξη από το περιβάλλον τους και να διατηρούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής ώστε να μην εξαντλούνται από τις συνεχείς απαιτήσεις της γονεϊκότητας.

Η σύγχρονη εκδοχή

Ο παιδίατρος William  Sears έχει εκσυγχρονίσει τις αρχές του attachment parenting με αυτό που ονομάζει «7 Baby B’s» ή «εργαλεία προσάρτησης».

Εμπλουτίζοντας τις βασικές αρχές, σημειώνει για παράδειγμα σε ό,τι αφορά τον «δεσμό της γέννησης» ότι, τα υιοθετημένα παιδιά, όπως και τα βρέφη που νοσηλεύονται σε μονάδα εντατικής θεραπείας μπορούν κάλλιστα να μάθουν πώς να δημιουργήσουν υγιείς σχέσεις στην ενήλικη ζωή τους.

Επίσης, παρότι παραμένει υπέρμαχος του θηλασμού σημειώνει ότι, ο σύνδεσμος μπορεί να ενδυναμωθεί και με τα αυξημένα επίπεδα των ορμονών προλακτίνης και ωκυτοκίνης, που παράγει η μαμά.

Ή, ότι, ενώ εξακολουθεί να κάνει λόγο για τον ύπνο στο ίδιο δωμάτιο, αναγνωρίζει πλέον την ανάγκη των γονιών να απολαύσουν μία ήρεμη νύχτα.

Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι η γονική μέριμνα πρέπει να ισορροπεί με τον γάμο, όπως και τις προσωπικές ανάγκες των γονιών, τη σωματική και ψυχική υγεία τους.

Πηγή και στην Ελληνική Ιστοσελίδα