21 γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο

Πρόκειται για γυναίκες που με το έργο και τη δράση τους έχουν αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο. Επιστήμονες, συγγραφείς, αθλήτριες ή ακτιβίστριες, κάθε μια με το δικό της προσωπικό τρόπο άφησαν το σημάδι τους στην ιστορία. Δεν είναι φυσικά και οι μοναδικές, αλλά είναι από τις πιο γνωστές περιπτώσεις.

Valentina Vladimirovna

1. Ida B. Wells (1862 – 1931), Αφρο-Αμερικανή δημοσιογράφος, εκδότης εφημερίδας, φεμινίστρια, ακτιβίστρια και αγωνίστρια για τις φυλετικές διακρίσεις.  Γεννήθηκε σκλάβα και αφιέρωσε τη ζωή της στην εκπαίδευση των ανθρώπων σχετικά με τη φρίκη των διακρίσεων.

ida-b

2. Rukmini Devi Arundale (1904- 1986). Ινδή χορεύτρια και στέλεχος του θεοσοφισμού. Άνοιξε πολλά σχολεία και μια σχολή κλασσικών πραδοσιακών ινδικών χορών. Επίσης, ήταν ακτιβίστρια για τα δικαιώματα και την καλή διαβίωση των ζώων. Σήμερα βρίσκεται στη λίστα με τους 100 ανθρώπους που διαμόρφωσαν την Ινδία.

rukmini-devi-arundale-4

3. Cecilia Grierson (1859-1934). Γεννημένη στην Αργεντινή η Grierson ήταν μία γιατρός, ακτιβίστρια, συγγραφέας, εφευρέτης, μεταρρυθμιστής και, κυρίως, η πρώτη γυναίκα που πήρε πτυχίο ιατρικής στην Αργεντινή. Αγωνίστηκε για να επιτρέψουν οι αρχές της Αργεντινής την είσοδο γυναικών στην Ιατρική και γι αυτό θεωρείται σπουδαία ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για τα επιδόματα πρόνοιας, την άδεια μητρότητας για τις γυναίκες που εργάζονται, και το τέλος του δουλεμπορίου. Ως γιατρός συνέχισε τις σπουδές της στη γυναικολογία και ήταν η πρώτη που πρότεινε την δημιουργία ασθενοφόρων. Ίδρυσε επίσης την πρώτη σχολή νοσοκόμων στην Αργεντινή.

grierson

4. Suzanne Lenglen (1899-1938). Ιστορικά, το τένις ήταν αντρική υπόθεση, όμως η Γαλλίδα Lenglen έγινε η πρώτη σούπερ σταρ στην ιστορία του τένις κι έτσι με αυτήν το τένις έγινε άθλημα για όλους. Ήταν γνωστή στη χώρα της ως La Divine («Η θεϊκή»), πρωτοπόρος στον γυναικείο αθλητισμό παγκοσμίως, κυριάρχησε στην ερασιτεχνική εποχή του τένις και ειδικά στο Γουίμπλεντον ήταν ασυναγώνιστη. Πέθανε το 1938 από λευχαιμία και στο τέλος της ζωής της τυφλώθηκε.

lenglen6-horizontal-gallery

5. Lina Bo Bardi (1914-1992) Η Ιταλίδα Bo Bardi ήταν μια πρωτοπόρος αρχιτέκτων που σχεδίασε πολλά μοντέρνα κτίρια, συμπεριλαμβανομένου του The Glass House, όπου έζησε με τον σύζυγό της, και το Μουσείο Τεχνών στο Σάο Πάολο που είναι ένα από τα μεγαλύτερα αξιοθέατα στο Σάο Πάολο, ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα με την πρωτοποριακή πλωτή γκαλερί που συμπληρώνεται από τις κυμαινόμενες κορνίζες. Ήταν επίσης σχεδιάστρια, σκηνογράφος, εικονογράφος και πολιτικός ακτιβιστής.

Francisco-Albuquerque-dec-1950

6. Halet Cambel (1916-2014). Καθηγήτρια προϊστορικής αρχαιολογίας και πρωταθλήτρια ξιφομάχος, που έζησε στην Τουρκία. Ήταν η πρώτη μουσουλμάνα που συμμετείχε σε Ολυμπιακούς Αγώνες (1936 στο Βερολίνο).  Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αποκρυπτογράφηση των ιερογλυφικών των Χετταίων με τη βοήθεια του φοινικικού αλφάβητου. Αγωνίστηκε να σώσει πολλούς αρχαιολογικούς χώρους στην Τουρκία από την καταστροφή τους λόγω πολλών αρδευτικών έργων. Διασφάλισε επίσης την διατήρηση σημαντικών μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς.

haletcambel

7. Miriam Makeba (1932 – 2008), γνωστή σαν Μάμα Άφρικα, που γεννήθηκε στη Νότια Αφρική. Τραγουδίστρια, ηθοποιός, πρέσβης καλής θέλησης του ΟΗΕ, και ακτιβίστρια εναντίον του απαρτχάιντ, που πάλεψε στη χώρα της και για τα δικαιώματα των γυναικών.

8. Ada Lovelace (1815-1852). Αγγλίδα κόρη του Λόρδου Βύρωνα. Μαθηματικός και συγγραφέας που αναγνωρίζεται γενικά ως ότι ήταν ο πρώτος προγραμματιστής υπολογιστών στον κόσμο.  Ήταν μαθήτρια του Τσαρλς Μπάμπατζ στην Αναλυτική Μηχανή. Το 1843 φαντάστηκε μια μηχανή ικανή να υπολογίζει ό,τι την έχουν προγραμματίσει οι προγραμματιστές. Η Άντα, εκτός από τον Μπάμπατζ, διατηρούσε επίσης επαφές με τον Wheatstone, τον Φάραντεϊ, τον Ντίκενς  και τον Μπριούστερ. Παρά την ενασχόλησή της με τις επιστήμες, τη μουσική, την ανατροφή των παιδιών της, η υγεία της δεν ήταν καλή. Το 1852 και ύστερα από υπόδειξη των γιατρών της, υφίσταται αφαίμαξη, από την οποία τελικά και πεθαίνει (η πραγματική αιτία ήταν καρκίνος της μήτρας). Ήταν μόνο τριάντα έξι ετών. Η συνεισφορά της αναγνωρίστηκε όταν το 1980 το Υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ παρουσίασε μια γλώσσα προγραμματισμού, την οποία και ονόμασε Ada προς τιμή της. Επίσης, η Βρετανική Εταιρεία Πληροφορικής απονέμει κάθε χρόνο μετάλλιο με το όνομά της.

Ada_Lovelace_portrait

9. Sally Ride (1951-2012). Αμερικανίδα φυσικός και αστροναύτης. Μετά το διδακτορικό της πάνω στη φυσική, η Sally Ride πήγε στη NASA το 1978 για να εκπαιδευτεί σαν αστροναύτης του διαστημικού λεωφορείου. Όταν η Ride πέταξε με το διαστημικό λεωφορείο Challenger στις 18 Ιουνίου του 1983, έγινε η πρώτη αμερικανίδα γυναίκα που πέταξε στο διάστημα. Μια ιστορική πτήση στην οποία η Ride έγινε σύμβολο της ικανότητας των γυναικών να σπάνε τα εμπόδια και φυσικά ήρωας για τις νέες γενιές. Μετά τη συνταξιοδότησή της από τη NASA, η Sally Ride έγινε καθηγήτρια φυσικής στο Πανεπιστήμιο του San Diego κυρίως στην έρευνα μη γραμμικής οπτικής και στην σκέδαση Thomson. Επίσης, ήταν βραβευμένη συγγραφέας παιδικών βιβλίων εκλαϊκευμένης επιστήμης . Η Ride πέθανε από καρκίνο του παγκρέατος στις 23 Ιουλίου του 2012.

Sally_Ride_in_1984

10. Lotfia El Nadi (1907-2002). Η πρώτη γυναίκα από την Αφρική καθώς και η πρώτη Άραβας γυναίκα πιλότος. Σε μια εποχή που οι Αιγύπτιες γυναίκες εξακολουθούν να αγωνίζονται για ίσα δικαιώματα τους, η Lotfia El Nadi ήταν η πρώτη γυναίκα αεροπόρος της χώρας της.Lotfia_elnady_in_plane

11. Φρίντα Κάλο (1907- 1954). Μεξικάνα φεμινίστρια και ζωγράφος, που στη ζωγραφική της κυριαρχούν τα έντονα χρώματα.  Το στυλ που χρησιμοποιεί φαίνεται επηρεασμένο από τους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στο Μεξικό αλλά φαίνεται να έχει δεχτεί και επίδραση Ευρωπαϊκών ρευμάτων στα οποία συμπεριλαμβάνονται ο Ρεαλισμός, ο Συμβολισμός και ο Υπερρεαλισμός. Αρκετά έργα της είναι αυτοπροσωπογραφίες, μέσα από τις οποίες εκφράζεται ο προσωπικός πόνος και η σεξουαλικότητά της.  Στα έργα της συγχώνευσε τον πόνο και το πάθος της, τον πόνο και την ομορφιά.

Στην ηλικία των έξι αρρώστησε από πολιομυελίτιδα, με αποτέλεσμα το ένα της πόδι να είναι μικρότερο από το άλλο και ημιπαράλυτο. Η Κάλο ήταν μόλις 18, (1925), όταν είχε εμπλακεί σε ένα τραγικό δυστύχημα με λεωφορείο, σπάζοντας πολλά οστά και προκαλώντας σημαντική ζημιά στην σπονδυλική της στήλη. Μετά το ατύχημα η Κάλο πέρασε πολύ χρόνο στο κρεβάτι. Έτσι, η μητέρα της, της έφερε ένα φορητό καβαλέτο και κουτί με χρώματα, έτσι γεννήθηκε ένας καλλιτέχνης.

Kalo

12 Olga Skorokhodova (1911-1982) Ρωσίδα επιστήμων, θεραπευτής, δάσκαλος και συγγραφέας. Έχασε την όραση και την ακοή της στην ηλικία των πέντε, λόγω μηνιγγίτιδας, το 1925, σχεδόν έγινε εντελώς βουβή. Εργάστηκε έτσι στο Ινστιτούτο για άτομα με ειδικές ανάγκες (κωφούς και τυφλούς). Η Skorohodova δημιούργησε μια σειρά από επιστημονικά έργα που αφορούν την ανάπτυξη της εκπαίδευσης και της διδασκαλίας των κωφών και τυφλών παιδιών.

about_history_foto2

13. Lee Tai-young (1914-1998) Ήταν η πρώτη γυναίκα δικηγόρος της Κορέας και η πρώτη γυναίκα δικαστής. Ήταν, επίσης, ο ιδρυτής του πρώτου νομικού κέντρου της χώρας της.  Πάλεψε για τα δικαιώματα των γυναικών σε όλη τη διάρκεια της καριέρας της.  Αναφέρεται συχνά ότι επωδός της ήταν, “Δεν υπάρχει κοινωνία που μπορεί να ευημερήσει χωρίς τη συνεργασία των γυναικών.” Για την αφοσίωσή της στο δίκαιο της χώρας της πήρε επίσης το προσωνύμιο “η γυναίκα δικαστής”.

LeeTaiYoung

14. Malala Yousafzai (1997), Πακιστανή ακτιβίστρια για τη γυναικεία εκπαίδευση, η νεότερη που πήρε Νόμπελ . Σε ηλικία 11 ετών ξεκίνησε να γράφει (χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο) σε μπλογκ, όπου περιέγραφε τη ζωή της στην πόλη Mingora, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, μετά την κατάληψη της εξουσίας στην περιοχή από τους Ταλιμπάν, που απαγόρευσαν στα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο και εξέφραζε τις απόψεις της σχετικά με το δικαίωμα των κοριτσιών στη μόρφωση. Τα επόμενα χρόνια έδωσε συνεντεύξεις σε διάφορα μέσα, τόσο της χώρας της όσο και άλλων χωρών, στις οποίες υποστήριζε το δικαίωμα των κοριτσιών να πηγαίνουν στο σχολείο. Στο μεταξύ έγινε γνωστή η ταυτότητά της.

Το πρωί της 9ης Οκτωβρίου 2012 ένας άντρας πυροβόλησε στο κεφάλι τη Μαλάλα Γιουσαφζάι ενώ βρισκόταν μέσα στο σχολικό λεωφορείο, τραυματίζοντάς την πολύ σοβαρά. Τις μέρες μετά την επίθεση νοσηλεύθηκε σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο στο Πακιστάν και στη συνέχεια, όταν βελτιώθηκε η κατάστασή της, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Queen Elizabeth του Μπέρμιγχαμ, στην Αγγλία. Η απόπειρα δολοφονίας προκάλεσε μια έκρηξη συμπαράστασης προς την 15χρονη τότε μαθήτρια, τόσο στο Πακιστάν όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.

malala-yousafzai-ftr__700

15. Millicent Fawcett  (1847–1929) Αγγλίδα, πρωτεργάτρια του φεμινιστικού κινήματος όπως το γνωρίζουμε σήμερα και αποτέλεσε υπέρμαχο των γυναικείων δικαιωμάτων για δεκαετίες. Δραστηριοποιήθηκε στην υπεράσπιση της ισότητας των γυναικών απέναντι στο ανδρικό φύλο, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να προβεί σε παραχωρήσεις. Πολλά από τα δικαιώματα που απολαμβάνουν οι γυναίκες στηρίζονται εν πολλοίς στη δράση της Millicent.Millicent Fawcett

16. Μαρία Κιουρί (1867 –1934). Μία από τις σημαντικότερες επιστήμονες που έβγαλε η ανθρωπότητα η Μαρία Κιουρί έσπασε το μέχρι τότε άβατο για τις γυναίκες οχυρό των θετικών επιστημών. Σε συνεργασία με τον σύζυγό της, Πιερ Κιουρί, ανακάλυψε το ράδιο και μελέτησε τα φαινόμενα της ραδιενέργειας. Οι έρευνές της για τη ραδιενέργεια έμειναν ιστορικές και οδήγησαν σε πρωτόφαντες επιστημονικές ανακαλύψεις στα χρόνια που ακολούθησαν στον 20ο αιώνα. Τιμήθηκε 2 φορές με το Βραβείο Νομπέλ για τις ακάματες προσπάθειές της, υπήρξε η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού και η πρώτη γυναίκα που μπήκε στο Γαλλικό Πάνθεον δόξα και τιμή.

marie-curie

17. Jane Goodall (1934)  Αγγλίδα ανθρωπολόγος, γνωστή για τις μελέτες της για την άγρια ζωή και την για 55χρονη έρευνα της για τη ζωή των Χιμπατζήδων. Έχει αγωνιστεί για την προστασία και διατήρηση της άγριας ζωής και για την κατάργηση των πειραμάτων σε ζώα. Μία γυναίκα – θρύλος του παγκόσμιου περιβαλλοντικού κινήματος. Της έχει απονεμηθεί ο τίτλος της Dame από τη βασίλισσα της Αγγλίας, ενώ από το 2002 αποτελεί Αγγελιοφόρο της Ειρήνης του ΟΗΕ.

jane

18. Ρόζα Παρκς (1913 – 2005) Αφροαμερικανίδα γνωστή ως ‘Μητέρα του σύγχρονου κινήματος πολιτικών δικαιωμάτων’ αλλά και για τον αγώνα της κατά του ρατσισμού.  Η Ρόζα Παρκς γυρίζοντας το βράδυ της 1ης Δεκεμβρίου του 1955 από τη δουλειά στο σπίτι της, έμελε να μείνει στην ιστορία, καθώς αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της στο λεωφορείο σ’ έναν λευκό άντρα, με αποτέλεσμα να συλληφθεί. Σύμφωνα με το νόμο για το φυλετικό διαχωρισμό, ο οποίος ίσχυσε μέχρι το 1956, οι θέσεις των μαύρων επιβατών βρίσκονταν στο πίσω μέρος του λεωφορείου και χωρίζονταν από εκείνες των λευκών με μια κενή σειρά. Όταν το λεωφορείο γέμισε και έμειναν όρθιοι τέσσερις λευκοί, ο οδηγός Τζέιμς Μπλέικ, απαίτησε να αδειάσει η πρώτη σειρά του «έγχρωμου τομέα», στην οποία καθότανε η Παρκς και να μείνει κενή. Ενώ οι έγχρωμοι συνεπιβάτες της συμμορφώθηκαν στη διαταγή του οδηγού, η Παρκς εναντιώθηκε και παρέμεινε στη θέση της, με αποτέλεσμα εκείνος να καλέσει την αστυνομία κι εκείνη να συλληφθεί.Αυτή η πρωτοφανής κίνηση για την εποχή, θα σημάδευε τον αγώνα των μαύρων για ίσα δικαιώματα στις ΗΠΑ. Βραβεύτηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας (1996) και τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου (1999)

Rosa_Parks_Booking

19. Αούνγκ Σαν Σου Κι (1945). Βιρμανικής καταγωγής (σημερινή Μιανμάρ). Γνωστή για τον αγώνα της υπέρ της δημοκρατίας στη Μιανμάρ για τον οποίο  της επιβλήθηκε κατ’ οίκον περιορισμός. Τιμήθηκε με το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης και με το βραβείο Νόμπελ ειρήνης (1991)aung_san_suu_kyi

20. Eliza Leonida Zamfirescu (1887-1973) Γεννημένη στη Ρουμανία, σπούδασε στο Βερολίνο και ήταν η πρώτη γυναίκα μηχανικός – γεωλόγος στον κόσμο (Αποφοίτησε το 1912) . Δίδαξε ακόμα φυσική και χημεία.

Elisa_Leonida_Zamfirescu

21. Βαλεντίνα Βλαντίμιροβνα Τερεσκόβα (1937)

Η πρώτη γυναίκα στην Ιστορία που ταξίδεψε στο διάστημα με το διαστημόπλοιο Βοστόκ 6. Αυτό το ταξίδι πραγματοποιήθηκε στις 16 ως 19 Ιουνίου 1963. Η Τερεσκόβα επιλέχθηκε μεταξύ 400 και πλέον υποψηφίων για να κυβερνήσει το διαστημόπλοιο Βοστόκ 6. Κατά τη διάρκεια της τριήμερης αποστολής της, πραγματοποίησε διάφορες δοκιμές και συνέλεξε στοιχεία για τις αντιδράσεις του γυναικείου σώματος στη διαστημική πτήση.

Πριν στρατολογηθεί για το σοβιετικό διαστημικό πρόγραμμα, η Τερεσκόβα ήταν εργάτρια σε υφαντουργείο και ερασιτέχνιδα αλεξιπτωτίστρια.  Η εκπαίδευση στο διαστημικό πρόγραμμα περιελάμβανε πτήσεις με συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, τεστ απομονώσεως, φυγοκεντρίσεως, θεωρία των πυραύλων, μηχανική διαστημοπλοίων, 120 πτώσεις με αλεξίπτωτο και εκπαίδευση στη διακυβέρνηση αεριωθούμενων πολεμικών αεροσκαφών τύπου Μιγκ-15UTI.

Παρότι η Τερεσκόβα αισθανόταν ναυτία και ταλαιπωρία σε μεγάλο μέρος της πτήσεως, κατόρθωσε να συμπληρώσει 48 περιφορές γύρω από τη Γη και σχεδόν τρία ημερονύκτια στο διάστημα: Με μόνο αυτή την πτήση, συμπλήρωσε περισσότερο χρόνο στο διάστημα (71 ώρες) από το άθροισμα των χρόνων όλων μαζί των Αμερικανών αστροναυτών που είχαν ταξιδέψει στο διάστημα ως τότε. Κατά τη διάρκεια της αποστολής, η Τερεσκόβα κρατούσε ημερολόγιο πτήσεως και τράβηξε φωτογραφίες του ορίζοντα, οι οποίες αργότερα χρησιμοποιήθηκαν για τον εντοπισμό στρωμάτων αεροδιαλυμάτων μέσα στην ατμόσφαιρα. Αφού διένυσε 2 εκατομμύρια χιλιόμετρα στο διάστημα, προσγειώθηκε στο Καζαχστάν.Valentina Vladimirovna