Η έννοια της "φυλής" είναι ένα ψέμα. Ακόμη και οι Αρχαίοι Έλληνες το ήξεραν

Η πανούκλα του ρατσισμού έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Είτε κοιτάζετε την Ουγγαρία, τη Γερμανία, το Μιανμάρ, την Ινδία ή τη Βραζιλία, οι ρατσιστές γίνονται όλο και πιο ορατοί και μάλιστα εκλεγμένοι σε δημόσια αξιώματα. Για την καταπολέμηση αυτής της αύξησης του ρατσισμού, υπάρχουν δύο βασικές πτυχές που πρέπει να εξεταστούν.

Κάποιος μπορεί να θυμηθεί ένα σύνθημα της καμπάνιας του Τραμπ που σήμαινε πραγματικά “Κάνε την Αμερική ξανά Λευκή”.

* Το πρώτο είναι ότι η ίδια η ιδέα της “φυλής” είναι ένα ψέμα: όπως η Αμερικανική Εταιρεία Ανθρώπινης Γενετικής, η μεγαλύτερη επαγγελματική οργάνωση επιστημόνων στον τομέα, εξήγησε σε ένα δοκίμιο της :

“Η επιστήμη της γενετικής αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να χωριστούν σε βιολογικά διακριτές υποκατηγορίες”. και “αμφισβητεί την παραδοσιακή έννοια των διαφορετικών φυλών του ανθρώπου ως βιολογικά ξεχωριστή και ξεχωριστή. Αυτό επιβεβαιώνεται από πολλές δεκαετίες έρευνας.  “Με άλλα λόγια,” η ίδια η φυλή είναι μια κοινωνική δομή “, χωρίς βιολογική βάση.

Το 2014, περισσότεροι από 130 κορυφαίοι γενετιστές του πληθυσμού καταδίκασαν την ιδέα ότι οι γενετικές διαφορές αντιπροσωπεύουν την οικονομική, πολιτική, κοινωνική και συμπεριφοριστική ποικιλομορφία σε όλο τον κόσμο. Στην πραγματικότητα, υπάρχει μια “ευρεία επιστημονική συναίνεση ότι όταν πρόκειται για γονίδια, υπάρχει εξίσου μεγάλη ποικιλομορφία εντός των φυλετικών και εθνοτικών ομάδων.”

Μάλιστα και το Project Ανθρώπινου Γονιδιώματος επιβεβαίωσε ότι τα γονιδιώματα που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο είναι 99,9 τοις εκατό όμοια σε κάθε άτομο. Ως εκ τούτου, η ιδέα των διαφορετικών “φυλών” είναι σκέτη ανοησία.

* Το δεύτερο πρόβλημα, όπως έδειξε ο επιστήμονας George Lakoff, είναι ότι η απλή χρήση της λέξης “φυλή”, ακόμα και όταν επικρίνει τον ρατσισμό, ενισχύει την ψευδή πεποίθηση ότι τα ανθρώπινα όντα ανήκουν σε ριζικά διαφορετικές ομάδες. Αυτό συμβαίνει επειδή όσο περισσότερο χρησιμοποιείται μια λέξη, τόσο περισσότερο ενεργοποιούνται ορισμένα εγκεφαλικά κυκλώματα και τόσο ισχυρότερη γίνεται αυτή η μεταφορά.

Η χρήση χρωμάτων για την περιγραφή εθνοτικών ομάδων υποστηρίζει επίσης τον ρατσισμό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν είναι πλέον αποδεκτό να αναφερθούμε στους Ασιάτες ως “κίτρινο λαό” στους λατινοαμερικανούς ως “καφέ λαό” ή στους “ντόπιους Ινδιάνους” ως “ερυθρόδερμους”. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων ακαδημαϊκών και δημοσιογράφων, ακόμα χρησιμοποιούν τον όρο μαύροι για ανθρώπους με αφρικανική προέλευση.

Φυσικά, υπάρχουν μικρές διαφορές μεταξύ διαφόρων εθνοτικών ομάδων: συμπεριφορικής, σωματικής, γλωσσικής και ούτω καθεξής, και οι περισσότερες από αυτές τις διαφορές οφείλονται στην κουλτούρα και τις εμπειρίες κάποιου λαού.

Όπως παρατηρεί ο Αϊνστάιν , «η προσωπικότητα που τελικά εμφανίζεται σχηματίζεται σε μεγάλο βαθμό από το περιβάλλον, που οι άνθρωποι βιώνουν κατά την ανάπτυξη, από τη δομή της κοινωνίας στην οποία μεγαλώνουν, από την παράδοση αυτής της κοινωνίας και από την εκτίμησή της για συγκεκριμένους τύπους της συμπεριφοράς. “

Οι Αρχαίοι Έλληνες

Στην πραγματικότητα, η ιδέα ότι όλη η ανθρωπότητα μπορεί να χωριστεί σε τέσσερις ή πέντε (ή και πολλές) φυλετικές ομάδες είναι σχετικά νέα. Οι αρχαίοι Έλληνες, για παράδειγμα, ποτέ δεν θεωρούσαν τους εαυτούς τους ως “λευκούς”. Όπως τόνισε ο Tim Whitmarsh στο Aeon το 2018, “οι Έλληνες απλά δεν σκέφτονταν τον κόσμο ως κατακερματισμένο κατά μήκος των φυλετικών γραμμών σε μαύρους και λευκούς: αυτή είναι μια περίεργη εκτροπή του σύγχρονου δυτικού κόσμου, ένα προϊόν πολλών διαφορετικών ιστορικών δυνάμεων, αλλά οφείλεται κυρίως στο διατλαντικό εμπόριο σκλάβων και οι πιο σκληρές πτυχές της φυλετικής θεωρίας του 19ου αιώνα ”

Η αλήθεια είναι ότι οι ελληνικοί μύθοι απεικονίζουν τους εαυτούς τους και τους ήρωές τους ως πολυεθνικούς. Ο Αιγύπτιος Δαναός έγινε βασιλιάς του Άργους και η κόρη του, η Ὑπερμνήστρα, ήταν πρόγονος του μεγαλύτερου από όλους τους Έλληνες ήρωες, του Ηρακλή. Ο Περσέας, ο οποίος δολοφόνησε τη Γοργόνα Μέδουσα, παντρεύτηκε μια γυναίκα από την Αιθιοπία, την Ανδρομέδα, και τα παιδιά τους ίδρυσαν το ισχυρότερο από όλα τα ελληνικά βασίλεια της εποχής του Χαλκού, τις Μυκήνες.

Ένα άλλο παράδειγμα αυτής της μη διανοητικής προοπτικής βρίσκεται στις Ιστορίες του Ηρόδοτου, οι οποίες τον 5ο αιώνα π.Χ. έγραψαν ότι ο σκοπός του βιβλίου του ήταν να «διαφυλάξουν τη φήμη των σημαντικών και αξιοσημείωτων επιτευγμάτων που παρήγαγαν τόσο οι Έλληνες όσο και οι μη Έλληνες “. Ο αποκαλούμενος Πατέρας της Ιστορίας “είπε επίσης ότι οι Αιθίοπες” φημολογούνται ότι είναι ο ψηλότερος και ο πιο όμορφος από όλους τους λαούς “.

Αυτό το πορτρέτο των Αφρικανών δεν είναι μοναδικό. Ο ιστορικός Peter Farb σημειώνει το 1978 στο βιβλίο του Η ανθρωπότητα (Humankind) ότι «η ελληνική τέχνη, η λογοτεχνία και η μυθολογία παρουσίαζε συχνά τους ανθρώπους μελαμψούς με σεβασμό.» Και έπειτα υπάρχουν τα λείψανα που βρέθηκαν σε μια σπηλιά στο φαράγγι Cheddar στη νοτιοδυτική Αγγλία ενός ατόμου που είναι γνωστό ως « Cheddar Man “. Το DNA από τον σκελετό του, που χρονολογείται γύρω στο 7.100 π.Χ., υποδηλώνει ότι είχε μπλε μάτια, σκούρα σγουρά μαλλιά και σκοτεινό έως μαύρο χρώμα του δέρματος του”. Ο Cheddar Man μοιράζεται ένα γενετικό προφίλ με πολλά άλλα άτομα που βρίσκονται στην Ισπανία, την Ουγγαρία και το Λουξεμβούργο.

Οι πρόγονοι του Cheddar Man πιθανότατα προέρχονταν από τη Μέση Ανατολή. Αργότερα, οι πρόγονοι των ανθρώπων που έχτισαν το Στόουνχεντζ ταξίδευαν δυτικά κατά μήκος της Μεσογείου από τη Μικρά Ασία, φέρνοντας τη γεωργία μαζί τους και φτάνοντας στη Βρετανία γύρω στα 4.000 π.Χ.

Η αλήθεια είναι ότι είμαστε όλοι μια ανθρώπινη οικογένεια που είχε την προέλευσή της στην Αφρική. Είναι εκπληκτικό ότι η έρευνα του στατιστικολόγου Joseph Chang στο Yale διαπίστωσε ότι ο πιο πρόσφατος κοινός πρόγονος όλων των ζωντανών ανθρώπων σήμερα ζούσε μόλις 3.600 χρόνια πριν. Με άλλα λόγια, εάν θα μπορούσατε να εντοπίσετε την καταγωγή σας σε λιγότερο από 150 γενεές, θα βρείτε τουλάχιστον ένα άτομο που είναι ο πατέρας ή η μητέρα όλων μας. Και όσο πιο μακριά το βλέπουμε, τόσο πιο συνηθισμένους πρόγονους θα βρίσκαμε.

Και εξηγεί ο Chang :

“Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν μια αξιοσημείωτη πρόταση: ανεξάρτητα από τις γλώσσες που μιλάμε ή το χρώμα του δέρματός μας, μοιραζόμαστε προγόνους που φύτευαν ρύζι στις όχθες του Yangtze, οι οποίοι κατ ‘αρχήν εξημέρωσαν άλογα στις στέπες της Ουκρανίας, που κυνηγούσαν γιγαντιαία Μαμούθ στα δάση της Βόρειας και Νότιας Αμερικής και που δούλεψαν για να χτίσουν τη Μεγάλη Πυραμίδα του Χέοπα».

Επομένως, το βάρος της απόδειξης έγκειται σε εκείνους που προσκολλώνται στην ιδέα ότι υπάρχουν πράγματα όπως οι “φυλές”. Θα πρέπει πρώτα να δώσουν έναν επιστημονικό ορισμό, βασισμένο σε σημαντικές διαφορές στα ανθρώπινα γονιδιώματα, για το τι σημαίνει “φυλή” και δεύτερον, να καταδείξει σαφώς ότι υπάρχουν αρκετές από αυτές τις διαφορές μεταξύ διαφορετικών εθνοτικών ομάδων για να δικαιολογήσουν τη διαίρεση των ανθρώπων σε ξεχωριστές “φυλές”. Αυτό φυσικά είναι ένα αδύνατο έργο.

Σε τελική ανάλυση, οι εμπειρίες μας και ο πολιτισμός μας, και όχι το DNA μας, αποτελούν τις περισσότερες από τις διαφορές μας.

Έτσι, ενώ η εθνικότητα είναι πραγματική και υπάρχουν πράγματι μικρές διαφορές μεταξύ των εθνοτικών ομάδων, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως η “φυλή” – απλώς μόνο ο ρατσισμός το αναφέρει. Και οι επιπτώσεις του ρατσισμού – από το εμπόριο σκλάβων έως την ευρωπαϊκή γενοκτονία των Ινδιάνων στο «Νέο Κόσμο», και μέχρι τις γενοκτονίες στη ναζιστική Γερμανία ή έως τους σημερινούς πρόσφυγες – είναι τρομακτικές.

Ακόμα και ο Ρόναλντ Ρέιγκαν κατάλαβε ότι «αν ξαφνικά υπήρχε απειλή για τον κόσμο από κάποια άλλα είδη, από έναν άλλο πλανήτη», η συνέπεια θα ήταν η εξής: «Θα ξεχάσουμε όλες τις μικρές τοπικές διαφορές που έχουμε μεταξύ των χωρών μας και θα διαπιστώναμε μια για πάντα ότι είμαστε όλοι ανθρώπινοι που ζουν εδώ στη γη μαζί “.

Αντιμετωπίζουμε δε πραγματικές υπαρξιακές απειλές και δεν πρέπει να περιμένουμε μια ξένη εισβολή για να κατανοήσουμε τις μικρές μας διαφορές και περισσότερο σε αυτό που όλοι έχουμε κοινό. Την ύπαρξη.

Πηγή