6 φορές που πρέπει να πείτε «όχι» και, μάλιστα, χωρίς ενοχές

Το «όχι» είναι μία μικρή λέξη, αλλά έχει μεγάλη επίδραση. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δυσκολεύονται να αρθρώσουν αυτή τη μικρή λέξη, με αποτέλεσμα να γίνονται χίλια κομμάτια, να βάζουν τις ανάγκες των άλλων πριν από τις δικές τους και να μην απολαμβάνουν τη ζωή τους. Εάν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων ιδού 6 περιπτώσεις που μπορείτε να πείτε «όχι» και να μην νιώθετε καθόλου άσχημα για αυτό.

4waystosayno

1. Όταν είστε κουρασμένοι
Έχετε να κοιμηθείτε μέρες και σας περιμένει μία δύσκολη εβδομάδα. Είναι δικαίωμά σας να αρνηθείτε να κάνετε baby siting, να πάρετε το αυτοκίνητο του φίλου σας από το συνεργείο ή να κάτσετε παραπάνω στην δουλειά για να βοηθήσετε ένα συνάδελφο. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι λίγες ώρες ύπνου επιδρούν αρνητικά στο ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνουν τον κίνδυνο ασθενειών.

2. Όταν νιώθετε άβολα
Σας έχουν καλέσει σε γενέθλια αλλά θα είναι εκεί και ο πρώην σας; Δεν χρειάζεται να πάτε αν είναι να νιώθετε άβολα και να σας χαλάσει η διάθεση. Τέτοιου είδους καταστάσεις δεν αξίζουν για να αγχωθείτε, οπότε δεν υπάρχει λόγος να βάλετε τον εαυτό σας σε μία τέτοια άβολη συνάντηση.

3. Όταν δεν έχετε χρόνο
Στις μέρες μας το να έχει κάποιος πολλά να κάνει θεωρείται θετικά, αλλά η πολλή δουλειά μπορεί να σας οδηγήσει σε επαγγελματική εξουθένωση. Εάν νιώθετε κουρασμένοι, εξαντλημένοι και με τις δυνάμεις σας να στερεύουν, ήρθε η ώρα να αρχίσετε να λέτε μερικά «όχι».

4. Όταν κάτι δεν σας ενδιαφέρει
Η ζωή είναι πολύ μικρή για να ξοδεύετε την ενέργειά σας σε πράγματα που δεν σας ενδιαφέρουν καθόλου. Αντίθετα, είναι πολύ υγιές να κάνετε δραστηριότητες που σας αρέσουν και σας βοηθούν να γίνεστε καλύτεροι. Αυτή συμβουλή μπορεί να εφαρμοστεί και στην επαγγελματική σας ζωή, αφού έρευνες έχουν δείξει ότι η εργασία που απολαμβάνει ο εργαζόμενος, τον κάνει περισσότερο χαρούμενο.

deny5. Όταν λέτε «ναι» μόνο και μόνο για να ευχαριστήσετε κάποιον
Το να βάζετε πάντα τις ανάγκες σας σε δεύτερη μοίρα, δεν είναι υγιές. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε το 2012, μερικοί άνθρωποι υποκύπτουν στις κοινωνικές πιέσεις, λέγοντας «ναι» χωρίς να το καλοσκεφτούν προκειμένου να ευχαριστήσουν τους γύρω τους.

6. Όποτε θέλετε
Στην τελική, η ζωή είναι δική σας και έχετε το δικαίωμα να την ζήσετε όπως θέλετε εσείς. Πολλές φορές το «όχι» είναι ταμπού, αλλά μην ξεχνάτε ότι ο πιο σημαντικός άνθρωπος που πρέπει να είναι ευχαριστημένος είναι πάνω απ’ όλα ο εαυτός σας, οπότε «ζυγίστε» καλά τις περιπτώσεις που θα δεχτείτε να κάνετε κάτι για κάποιον άλλον και να βάλετε τον εαυτό σας σε δεύτερη μοίρα.

Πηγή