25 μικρά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για να πετύχετε στη ζωή

1. Το παρελθόν μπορεί να σου κλέψει το παρόν αν το αφήσεις. 

Μπορείτε να περάσετε ώρες, ημέρες, εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια αναλύοντας μια κατάσταση από το παρελθόν, προσπαθώντας να βάλετε τα κομμάτια του παζλ μαζί, δικαιολογώντας τι θα μπορούσε ή τι θα έπρεπε να συμβεί. Ή μπορείτε απλά να αφήσετε τα κομμάτια στο πάτωμα και να βγείτε από την πόρτα στο φως του ήλιου.

strong-woman

2. Δεν μας ταιριάζουν όλοι και μπορεί να μην είναι δίπλα μας για πάντα.

Σε ορισμένες περιστάσεις έρχονται στη ζωή μας μερικοί άνθρωποι για να μας ενισχύσουν ή να μας διδάξουν μόνο, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε χωρίς αυτούς.

3. Η ευτυχία δεν είναι η απουσία προβλημάτων, αλλά η ικανότητα αντιμετώπισης τους. 

Φανταστείτε όλα τα θαυμάσια πράγματα που το μυαλό σας θα μπορούσε να αγκαλιάσει αν δεν ήταν τυλιγμένα τόσο σφιχτά γύρω από τις αρνητικές σκέψεις σας. Ξεφύγετε από αυτές όσο μπορείτε.

4. Μην αφήνει τα δράματα να σας κατευθύνει

Ο εγκέφαλός του λειτουργεί σαν το ραδιόφωνο. Επικεντρώνεται σ’ αυτά, που του δίνουν χαρά και χαμόγελο, όπως το ραδιόφωνο συντονίζεται στο σταθμό της επιλογής μας, αφήνοντας στην άκρη κάθε τι που τους φορτίζει αρνητικά.  Ας πορευτούμε μακριά από την ανοησία των γύρω μας, προσπαθώντας να επικεντρωθούμε στα θετικά και δεν θα αργήσει η στιγμή, που θα βλέπουμε δυσκολότερα τα αρνητικά.

5. Μην σπαταλάτε τον χρόνο σας στην αυτολύπηση

Ο ισχυρός συναισθηματικά άνθρωπος δεν κάθεται να στεναχωρηθεί για τον άσχημο τρόπο, που του φέρθηκαν οι άλλοι. Αντιθέτως αναλαμβάνει την ευθύνη της ζωής του, της δουλειάς του, προσπαθεί να διορθώσει ό,τι διορθώνεται, έχοντας πάντα στο μυαλό του πως η ζωή δεν είναι πάντα ούτε εύκολη, ούτε δίκαιη. Γιατί ευτυχία δεν είναι η απουσία προβλημάτων, αλλά η ικανότητά να τα κανείς.  Γι’ αυτό, καλό είναι να κοιτάμε τι έχουμε και όχι τι χάσαμε, αφού αυτό που μετράει δεν είναι αυτό που χάνουμε, αλλά τι κάνουμε με ό,τι μας μένει.

6. Δεν χρειάζεστε πολλά για να είστε ευτυχισμένος

Ο συναισθηματικά ισχυρός άνθρωπος ξέρει πολύ καλά πως η ευτυχία είναι στάση ζωής. Με άλλα λόγια η ευτυχία του δεν εξαρτάται από την επίλυση του ενός ή του άλλου θέματος. Δεν συνδέεται με την απόκτηση πραγμάτων, ανθρώπων, κοινωνικού status. Ευτυχία είναι αυτό που συμβαίνει σήμερα και πώς μπορεί κανείς να το εκτιμήσει.

7. Μην συγκρίνετε την πορεία σας με των άλλων.

Η κοινωνική σύγκριση είναι ο κλέφτης της ευτυχίας. Κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε χωρίς να μπαίνουμε σε σύγκριση με τους άλλους, τη στιγμή που ο καθένας χρειάζεται το δικό του χρόνο εξέλιξης και έχει να διανύσει τη δική του πορεία εξέλιξης. Ο συναισθηματικά ισχυρός άνθρωπος, το γνωρίζει καλά αυτό.

8. Μην ζηλεύετε την ευτυχία και την επιτυχία των άλλων.

Ο συναισθηματικά ισχυρός άνθρωπος μπορεί πραγματικά να εκτιμήσει και να χαρεί για την επιτυχία των άλλων, ούτε ζηλεύει αν κάποιος πετύχει αυτό που προσπαθεί να πετύχει εκείνος, αφού γνωρίζει πως η επιτυχία εξαρτάται από σκληρή δουλειά και μεθοδευμένη προσπάθεια. Δεν φοβάται να δουλέψει σκληρά και έχει εμπιστοσύνη στις ικανότητές του.  Αυτή η εμπιστοσύνη άλλωστε είναι που δεν του αφήνει κανένα χώρο για φθόνο. Όταν υπάρχει αυτοεκτίμηση δεν υπάρχει κανένας λόγος για ζήλια.

9. Μην περιμένετε τα πάντα να είναι εύκολα

Ο συναισθηματικά ισχυρός άνθρωπος δεν βλέπει τις αποτυχίες ή τις καθυστερήσεις σαν λόγους για να παραιτηθεί από την προσπάθειά του. Αντιθέτως τις χρησιμοποιεί σαν μέσο για να γίνει καλύτερος. Είτε προσπαθεί για τη βελτίωση της υγείας του, είτε της δουλειάς του, έχει κατανοήσει καλά πως κάθε βήμα απαιτεί χρόνο και το ίδιο και οι αλλαγές.

10. Μην πείτε ποτέ “δεν μπορώ”

Ο συναισθηματικά ισχυρός άνθρωπος, γνωρίζει πολύ καλά, πως όποιος θέλει να κάνει κάτι, θα βρει και τον τρόπο να το κάνει. Αν πάλι δεν θέλει, θα βρει κι ένα μακρύ κατάλογο δικαιολογιών για να το αποφύγει.  Καλό είναι να σταματήσουμε να λέμε “θα ήθελα…” ή “ας μπορούσα” και να το αντικαταστήσουμε με το “θέλω” ή το “μπορώ”. Ας βάλουμε σε κουτί τα “δεν μπορώ” και τα όνειρά μας σε σχέδια.

11. Μην αφήσετε τους πειρασμούς να σας αποσπάσουν από τους στόχους

Επικεντρώνεται ο επιτυχημένος άνθρωπος στα όνειρά του και δεν τα θυσιάζει για κάτι εφήμερο.

12. Μην είστε ανυπόμονος

Τα καλά πράγματα δεν έρχονται σ’ αυτούς που περιμένουν. Τα καλά έρχονται σε κείνους που προσπαθούν και εργάζονται για να πετύχουν με υπομονή και σύνεση. Αν ξέρουμε τι θέλουμε ας προχωρήσουμε με ένα βήμα τη μέρα, προς την κατεύθυνση αυτή.

13. Μην κάνετε τα ίδια λάθη ξανά και ξανά.

Ο συναισθηματικά ισχυρός άνθρωπος δεν επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη. Τα παραδέχεται και μαθαίνει από αυτά, αποκτώντας πείρα και ικανότητα να παίρνει σωστότερες αποφάσεις.

14. Μην αντιστέκεστε στην αλλαγή

Ούτε και την αποφεύγει, γνωρίζοντας πως πολλές φορές, αυτό είναι αδύνατο. Έτσι, είναι πρόθυμος να δοκιμάσει αλλαγές πιστεύοντας στην ικανότητά του να προσαρμόζεται και να απαντά στις προκλήσεις.

15. Μην σπαταλάτε χρόνο και ενέργεια για πράγματα, που δεν μπορείτε να ελέγξετε

Ξέρει πολύ καλά, πως μερικές φορές το μόνο που μπορεί να ελέγξει κανείς είναι η στάση του. Άλλωστε η εσωτερική γαλήνη ξεκινά από τη στιγμή, που θα επιλέξουμε να μην επιτρέψουμε σε ένα τυχαίο γεγονός ή και πρόσωπο, να ελέγξει τα συναισθήματά μας.

16. Μην δίνετε μεγάλη σημασία σε κάθε λέξη που λένε οι άλλοι για σας.

Ο ισχυρός άνθρωπος ακούει τη δική του καρδιά και τη δική του διαίσθηση.  Καλό είναι να προσπαθούμε να μην παίρνουμε τα πράγματα, που λένε οι άλλοι για μας, προσωπικά. Στην πραγματικότητα τα λόγια τους αντανακλούν τη δική τους εικόνα, όχι τη δική μας. Έτσι κι αλλιώς δεν μπορούμε να ελέγξουμε τη συμπεριφορά των άλλων απέναντί μας. Μπορούμε όμως να ελέγξουμε τον τρόπο που αντιδρούμε και ποιους έχουμε γύρω μας.

17. Μην πιστεύετε πως όλοι είναι εν δυνάμει εχθροί σας.

Ο συναισθηματικά ισχυρός άνθρωπος επιλέγει να βλέπει την καλοσύνη στους άλλους.  Ας κοιτάξουμε λίγο γύρω μας και ας πλησιάσουμε τους ανθρώπους, αφού όταν επιλέγουμε την καλοσύνη των ανθρώπων, καταλήγουμε να τροφοδοτούμε με καλοσύνη τον ίδιο μας τον εαυτό.

18. Δεν χρειάζεται να τα έχετε καλά με όλους.

Δεν φοβάται να πει “όχι” ή να μιλήσει όταν αυτό, είναι απαραίτητο. Προσπαθεί να είναι δίκαιος και υπομονετικός, αλλά αποδέχεται την απογοήτευση των άλλων όταν δεν πληρεί τις προσδοκίες τους. Στο κάτω κάτω της γραφής, δεν μπορούμε να τους ευχαριστούμε όλους. Όπως λέει και το τραγούδι: “σ’ όποιον αρέσουμε, για τους άλλους δεν θα μπορέσουμε”.

19. Δεν πρέπει να νομίζετε πως είναι ποτέ αργά για να ξεκινήσει κανείς απ’ την αρχή.

Επειδή κάποια πράγματα δεν εξελίσσονται όπως τα περιμένουμε ή όσο γρήγορα θέλουμε, αυτό δεν είναι λόγος για να χάσουμε τον εαυτό μας. Εξάλλου ο χρόνος κυλάει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και είναι προτιμότερο να ζήσουμε έτσι, ώστε κοιτάζοντας πίσω, να μπορούμε να πούμε πως δώσαμε στη ζωή μας τον καλύτερό μας εαυτό.

20. Να ξέρετε ότι έχετε τον έλεγχο μόνο ενός ατόμου: του εαυτού σας.

Στις σχέσεις σας δεν σημαίνει πάντα ότι δεν σας ενδιαφέρουν οι άλλοι. Αλλά απλώς να συνειδητοποιήσετε ότι το μόνο άτομο που πραγματικά έχετε τον έλεγχο είστε εσείς.

21. Ότι είναι σωστό για εσάς μπορεί να είναι λάθος για τους άλλους, και αντίστροφα.

Σκεφτείτε μόνοι σας και αφήστε στους άλλους το προνόμιο να πράξουν όπως νομίζουν. Πρέπει να ζήσετε τη ζωή σας με τον τρόπο σας – όπως σας ταιριάζει.

22. Μερικοί άνθρωποι θα αρνηθούν να σας δεχτούν για αυτό που είστε.

Όταν αισθάνεστε άνετα με τον εαυτό σας, δεν θα σας αρέσουν όλοι, και αυτό είναι σωστό. Αξίζει πάντα να κάνεις ό, τι είναι σωστό και να είσαι πιστός στον εαυτό σου.

23. Οι σχέσεις μπορούν να υπάρχουν μόνο σε μια σταθερή βάση. Την ειλικρίνεια.

Όταν χτίζετε σχέσεις βασισμένες στην αλήθεια και την αυθεντικότητα, παρά στις μάσκες, την ψευδή τελειότητα και την ύπαρξη ψεύτικων υποσχέσεων, οι σχέσεις σας θα προχωράνε και θα ευδοκιμούν.

24. Ο κόσμος αλλάζει όταν αλλάζετε.

Οι σκέψεις και οι αντιλήψεις μας δημιουργούν τον κόσμο μας. Εάν θέλετε πραγματικά να αλλάξετε τη ζωή σας, πρέπει πρώτα να αλλάξετε γνώμη.

25. Μην σταματήσετε να παίρνετε δύσκολες αποφάσεις με δικαιολογίες.

Μην θεωρείτε ό,τι δεν μπορείτε να τα καταφέρετε με αυτά που έχετε. Κάντε ό, τι μπορείτε με αυτά.

Πηγή