Μην θεωρείτε δεδομένα αυτά τα εννιά πράγματα για τη σχέση σας

Η ασφάλεια και η τρυφερότητα που μπορούμε να απολαύσουμε στις μακροχρόνιες σχέσεις τις καθιστούν ένα από τα πιο όμορφα πράγματα που μπορούν να μας συμβούν. Ωστόσο, αυτή ακριβώς η ασφάλεια κάποιες φορές μας κάνει να πιστεύουμε ότι ξέρουμε τα πάντα για τον σύντροφό μας – ακόμα και τις πιο μύχιες σκέψεις του. Όσα χρόνια και αν περάσουμε με έναν άνθρωπο, εξακολουθούμε να αποτελούμε δύο ξεχωριστές προσωπικότητες και (ευτυχώς) πάντα μπορούμε να ξαφνιάσουμε ο ένας τον άλλο. Ως εκ τούτου, τα βεβιασμένα συμπεράσματα και οι αστήρικτες βεβαιότητες για ορισμένα κεντρικά ζητήματα, μπορούν να μας γεμίσουν πικρία και απογοήτευση και ακόμη και να οδηγήσουν τη σχέση στο χωρισμό.

love-cfouple

Γι’ αυτό, ποτέ μη θεωρείτε δεδομένο:

1. Ότι έχετε τους ίδιους στόχους
Όταν είμαστε καιρό σε μία σχέση, αρχίζουμε να ονειρευόμαστε ένα κοινό μέλλον. Και, από τη στιγμή που ταιριάζουμε τόσο με τον σύντροφό μας, τείνουμε να υποθέτουμε ότι επιθυμούμε και περίπου τα ίδια πράγματα. Ακόμη και αν έχουμε συζητήσει μαζί του στην αρχή της σχέσης για τους μελλοντικούς μας στόχους σε ό,τι αφορά την επαγγελματική μας εξέλιξη, τα οικονομικά μας και την απόκτηση παιδιών, καλό είναι να επιστρέφουμε πότε – πότε σε αυτά τα ζητήματα. Είναι φυσιολογικό οι απόψεις μας να αλλάζουν κάπως με την πάροδο του χρόνου και θα πρέπει να είμαστε ανοιχτοί απέναντι στο ενδεχόμενο ο σύντροφός μας να βλέπει πλέον τα πράγματα λίγο διαφορετικά από ό,τι στην αρχή.

2. Ότι αντιλαμβάνεστε την απιστία με τον ίδιο τρόπο
Ίσως θεωρείτε ότι ανήκει στη σφαίρα του αυτονόητου, όμως κάνετε λάθος. Για κάποιους ανθρώπους ένα φιλί εκτός της σχέσης δεν είναι καν άξιο αναφοράς, ενώ για άλλους και μόνο η συχνή ανταλλαγή μηνυμάτων με ένα πρόσωπο που δεν ανήκει στο στενό φιλικό περιβάλλον λογίζεται ως απιστία. Ο μόνος τρόπος να ξεκαθαρίσετε τυχόν «γκρίζα» σημεία, είναι να το κουβεντιάσετε και να θέσετε ορισμένα όρια.

3. Ότι η σχέση σας θα παραμείνει ίδια
Δεν είστε τα ίδια πρόσωπα που ήσασταν τρία χρόνια πριν, άρα πώς μπορεί και η σχέση σας να μην υφίσταται τις αντίστοιχες αλλαγές; Αν αποδεχτείτε αυτό το γεγονός, όχι μόνο η σχέση θα μπορέσει να επιβιώσει αυτών των αλλαγών, αλλά θα μπορέσετε να δείτε και τη θετική τους πτυχή. Μεταξύ άλλων, είναι και δείγμα πως ωριμάζετε συναισθηματικά.

4. Ότι διαβάζετε ο ένας το μυαλό του άλλου
Ναι, σίγουρα υπάρχουν στιγμές που αρκεί να κοιταχτείτε στα μάτια για να μπορέσετε να συνεννοηθείτε. Ωστόσο, αν αντικαταστήσετε την ανοιχτή συζήτηση με τις ματιές, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να απογοητεύσετε ο ένας τον άλλο, καθώς είναι μάλλον απίθανο οι ανάγκες σας να ικανοποιούνται.

5. Ότι μπορεί να σας καλύψει 100%
Ψάχνουμε συντρόφους που να είναι ταυτόχρονα φίλοι, υποστηρικτές, έμπιστοι και εραστές μας, όμως κανείς δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε όλους αυτούς τους ρόλους – τουλάχιστον όχι αδιάκοπα. Αναλογιστείτε αν επιφορτίζετε τον σύντροφό σας με περισσότερες ευθύνες σε σχέση με την προσωπική σας ευτυχία από ό,τι είναι λογικό να αντέχει ένας άνθρωπος και κάντε έναν… καταμερισμό εργασίας με την οικογένεια και τους φίλους σας.

6. Ότι έχει σκοπό το γάμο
Σε αντίθεση με ό,τι μας έχει μάθει το Χόλιγουντ, οι προτάσεις γάμου συνήθως δεν προκύπτουν από το πουθενά. Πριν αγοράσετε δαχτυλίδι ή πριν εκνευριστείτε που δεν το έχετε ακόμη δεχθεί, κάντε μία συζήτηση με το ταίρι σας για το κατά πόσον αυτό είναι ένα σενάριο που επιθυμεί. Δεν θέλουν όλοι οι άνθρωποι να παντρευτούν, ούτε έχουν όλοι τους ίδιους λόγους για να το κάνουν.

7. Ότι η σχέση πηγαίνει καλά
Δεν εννοούμε ότι πρέπει να αμφισβητείτε τα πάντα, ωστόσο είναι απαραίτητο να μιλάτε ανά διαστήματα με τον ή τη σύντροφό σας για να επιβεβαιώνετε ότι η σχέση σας βρίσκεται σε καλό σημείο. Αρκετοί άνθρωποι δυσκολεύονται να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους, με αποτέλεσμα όταν το κάνουν να έχουν ήδη φτάσει στο μη περαιτέρω. Ξεκινήστε μιλώντας για πράγματα που θα θέλατε εσείς να βελτιωθούν και ζητήστε από το άλλο σας μισό να κάνει το ίδιο, δείχνοντάς του ότι δεν θα αντιμετωπίσετε αρνητικά την ειλικρίνειά του.

8. Ότι ξέρετε τι απολαμβάνει στο σεξ
Έχει περάσει πολύς καιρός από όταν ακόμη ανακαλύπτατε ο ένας το σώμα και τη σεξουαλικότητα του άλλου, και ίσως αυτό σας κάνει να πιστεύετε ότι πλέον δεν υπάρχει κάτι που να μένει να συζητηθεί. Ωστόσο, η σεξουαλικότητά μας εξελίσσεται μέσα στο χρόνο και ίσως αυτή ακριβώς η αίσθηση της σταθερότητας να αποτρέπει τη σύντροφό σας από το να σας μιλήσει για τις επιθυμίες της.

9. Ότι έχετε τον ίδιο ορισμό περί καθαριότητας
Υπάρχει περίπτωση ο σύντροφός σας να μην παίζει με τα νεύρα σας όταν σας λέει ότι ο νιπτήρας είναι καθαρός – απλώς δεν θεωρεί βρωμιά τις τρίχες που άφησε μετά το ξύρισμα. Χωρίς εντάσεις και επιθετικότητα, εξηγήστε ο ένας τον άλλο τι προσδοκίες έχετε για το χώρο στον οποίο ζείτε και προσπαθήστε να βρείτε συμβιβαστικές λύσεις. Τέτοιου είδους μικροπράγματα μπορεί στην αρχή να γίνονται έναυσμα για μία σχεδόν χαριτωμένη γκρίνια, όμως στην πορεία ίσως εκληφθούν ως έλλειψη σεβασμού και οδηγήσουν σε ρήξη.

Πηγή