7+1 tips που οδηγούν στο ξεπέρασμα της πίκρας και της απογοήτευσης από λόγια ή πράξεις που προκαλούν «πληγές»

Η αδικία είναι μια συναισθηματική κατάσταση η οποία μπορεί να μας κάνει να πονέσουμε πολύ. Μπορεί να πέσουμε σε βαριά θλίψη και να δυσκολευτούμε να προχωρήσουμε, αναζητώντας τη διόρθωση της αδικίας που βιώσαμε. Είναι αναγκαίο να προσπαθούμε να μάθουμε κάτι από την άδικη κατάσταση που ζήσαμε.  Οφείλουμε να βρούμε τρόπο για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να εξελιχθεί, διότι η αυτολύπηση οδηγεί σε αδιέξοδο.

adikia

Η θετική σκέψη μάς βοηθά να συγχωρέσουμε και να απελευθερωθούμε από την πίκρα και την απογοήτευση της άδικης στιγμής, ώστε να δυναμώσουμε και να συνεχίσουμε. Ακολουθήστε κάποια βήματα, ώστε να μην εξακολουθείτε να αισθάνεστε αδικημένοι:

1. Ξεχάστε τα μίση
Οταν περάσουν οι φωνές, οι αντιπαραθέσεις και οι απειλές, αφού εκφράσουμε όλα όσα νιώθουμε και θέλουμε να ακουστούν, έρχονται η σιωπή και ηρεμία. Ας θυμηθούμε ότι καμιά τρικυμία δεν κρατά για πάντα.

2. Διαλέξτε την ηπιότητα
Οταν μας θίγει κάποιος με τα λόγια ή τις πράξεις του, καλύτερα να το εκφράσουμε με ψυχραιμία και έπειτα να αποστασιοποιηθούμε. Ετσι συντονιζόμαστε με θετικά συναισθήματα και έλκουμε τη χαρά, τη γαλήνη, την ηρεμία και την καλοσύνη, αντί για μίσος, θυμό, πόνο και απογοήτευση. Αυτή την τεχνική αποστασιοποίησης προτείνουν κάποιοι θεραπευτές, με πυρήνα την αυτοβελτίωση.

3. Οχι στις επικρίσεις
Θα βρούμε γαλήνη και ισορροπία αν πάψουμε να κρίνουμε έντονα τους άλλους και εμάς. Αυτή η εσωτερική κατάσταση μας κάνει πιο ευτυχισμένους και συγκεντρωμένους στο πώς θέλουμε να πορευτούμε, παρά τις αρνητικές εμπειρίες. Αν θέλουμε η ζωή μας να είναι καλύτερη, χρειάζεται να αντικαταστήσουμε αυτές τις αρνητικές, αιχμηρές σκέψεις με σκέψεις θετικές, ρεαλιστικές και με συγκεκριμένες πράξεις.

4. Δοτικότητα
Τις περισσότερες φορές, όταν μας έχει θίξει κάποιος, νιώθουμε ότι μας έχει κλέψει και μας έχει εξαπατήσει. Ο εγωισμός μας έχει πληγωθεί, οι αξίες μας έχουν τσαλαπατηθεί. Προσπαθήστε να φανείτε δοτικοί συναισθηματικά και να προσφέρετε στον εαυτό σας τη δύναμη που χρειάζεται για να αντιμετωπίσετε την ανατροπή και να φτιάξετε νέο πλάνο. Επιθυμήστε τη συγχώρεση ως μέσο για να ξεφύγετε από τη θλίψη της αδικίας.

5. Μη νιώθεις «θύμα»
Το κάνουμε συχνά και αυθόρμητα, κάτω από τον μανδύα της απογοήτευσης. Αντί γι’ αυτό, οι ψυχολόγοι προτείνουν: «Γίνε ένας άνθρωπος που αρνείται και αντιστέκεται να τον μειώσουν οτιδήποτε, οποιοσδήποτε ή οποιαδήποτε εξωτερική συνθήκη». Αν έχεις αυτοεκτίμηση και πιστεύεις στις δυνάμεις σου, αναγνωρίζοντας τα προτερήματα και τα ελαττώματά σου, θα δεις ότι είναι δύσκολο να σε αδικήσει οτιδήποτε και οποιοσδήποτε. Αν έχεις τον έλεγχο των συναισ

θημάτων σου, δεν επιτρέπεις σε κανέναν να σε μειώσει και να σε αδικήσει σκόπιμα.

6. Ζήσε στο παρόν!
Οταν δεν συγχωρούμε ύστερα από ένα χρονικό διάστημα κάποιον για κάτι που μας προκάλεσε ζημιά και μας αδίκησε, ζούμε εγκλωβισμένοι στο παρελθόν και μας είναι αδύνατον να είμαστε προσγειωμένοι στην παρούσα κατάστασή μας. Αν δίνουμε προσοχή, σκέψη και ενέργεια στις άδικες στιγμές που έχουν περάσει, τότε χάνουμε μέσα από τα χέρια μας το παρόν.

7. Ολα μπορεί να συμβούν
Τίποτα δεν συμβαίνει συγκυριακά και στην τύχη. Οσο δύσκολο κι αν είναι να το αντιληφθούμε, να το κατανοήσουμε για να είμαστε σήμερα εδώ όπου είμαστε, χρειάζεται να βιώσουμε και να περάσουμε μέσα από θετικές και αρνητικές καταστάσεις. Η ζωή είναι ένα μεγάλο παζλ βιωμάτων και συναισθημάτων! Αυτές οι δύσκολες στιγμές, τα ατυχήματα, οι αδικίες, οι ατυχίες, οι χωρισμοί, ο πόνος, οι απώλειες συνέβησαν για να μάθουμε και να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο ζωής και σκέψης μας.

8. Καλή προαίρεση
Είναι η στιγμή να αποφασίσουμε να κρατάμε θετική στάση, να είμαστε σε μια διαρκή ετοιμότητα νοητικής κατάστασης και να μένουμε συνεπείς σε αυτή την απόφασή μας. Διώχνουμε τις αρνητικές σκέψεις, ακόμα και όσον αφορά εκείνους που μας έχουν πληγώσει και μας αδίκησαν.

Η θετική σκέψη λειτουργεί υπέρ μας, δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες, όπου κανείς δεν θα μπορεί να μας πληγώσει. Αλλά, ακόμα κι αν γίνει αυτό, εμείς να είμαστε θωρακισμένοι, έτοιμοι να το διαχειριστούμε και να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας, ώστε οι άδικες πράξεις να μη μας επηρεάσουν – αντιθέτως, να προλάβουμε να ενημερώσουμε αυτόν που έχει σκοπό να μας πονέσει ότι δεν θα το πετύχει και ίσως χρειάζεται να το συζητήσουμε ή να τον βοηθήσουμε να το διορθώσει! Μη φοβάστε αν θα φανείτε αδύναμοι και πικραμένοι. Δεν υπάρχει άτρωτος και αλώβητος άνθρωπος. Ολοι πονάμε, όλοι αποτυγχάνουμε, όλοι αδικούμαστε, όλοι απογοητευόμαστε, όλοι πέφτουμε σε λάθη, όλοι κάποτε συμπεριφερθήκαμε επιπόλαια.

Πηγή