Συμπεριφορές που προοιωνίζουν αποτυχία σε μια σχέση

Μπορούμε να προσπαθήσουμε να πιστέψουμε ότι ο σύντροφός μας θα αλλάξει, παρόλο που δεν του έχουμε πει ποτέ ότι η συμπεριφορά του μας ενοχλεί. Όμως αυτό είναι κάτι που μας οδηγεί στην αποτυχία σε μια σχέση. Η πραγματική δύναμη μετράται από το θάρρος σας. Μερικές φορές, μετά την αποτυχία σε μια σχέση, αναρωτιόμαστε, «μα γιατί, όλα έμοιαζαν να πηγαίνουν τόσο καλά!».

Είστε όμως σίγουροι ότι όλα πήγαιναν καλά; Σήμερα θα ανακαλύψουμε μερικές συμπεριφορές που προοιωνίζουν αποτυχία σε μια σχέση.

Οι σχέσεις δεν αποτυγχάνουν μέσα σε μια νύχτα χωρίς φανερό λόγο. Υπάρχουν κάποιες συμπεριφορές που συνεχίζουμε να εκδηλώνουμε χωρίς να συνειδητοποιούμε πόσο κακό κάνουν.

Ας δούμε ποιες είναι αυτές.

1. Ασκείτε κριτική στον σύντροφό σας

Μία από τις πρώτες συμπεριφορές που προοιωνίζουν αποτυχία σε μια σχέση είναι η άσκηση κριτικής στον σύντροφό μας για την εμφάνιση του, τον τρόπο που οδηγεί, τα ρούχα που φοράει, το πώς μιλάει κ.λπ..

Η κριτική μας έχει έναν στόχο: να αλλάξει το άλλο άτομο. Αυτό είναι κάτι που δεν θα καταφέρουμε ποτέ, ωστόσο προσπαθούμε να χειριστούμε το άλλο άτομο και να το κάνουμε κάτι που δεν είναι.

Για μια υγιή και σταθερή σχέση, οι σύντροφοι πρέπει να αποδέχονται απόλυτα ο ένας τον άλλον για αυτό που είναι.

Αν ο σύντροφός μας δεν μας αρέσει όπως είναι, έχουμε δύο επιλογές: να τον αποδεχτούμε ή να τον αφήσουμε. Η άσκηση κριτικής δεν αποτελεί ποτέ επιλογή.

zevgari-me-diafores2. Ο σύντροφός σας σάς προσβάλλει

 

Μήπως ο σύντροφός σας σάς κοροϊδεύει; Μήπως μερικές φορές σας ταπεινώνει; Αν έτσι αισθάνεστε αλλά δεν του το λέτε, δεν κάνετε τίποτα για να λύσετε το πρόβλημα.

 

Μερικές φορές ο σύντροφός μας έχει έναν τρόπο να μας πληγώνει, όμως το παραβλέπουμε στο όνομα της αγάπης.

Ο πιο πιθανός λόγος είναι ότι υποφέρουμε από συναισθηματική εξάρτηση. Λόγω αυτού δεν ξέρουμε να λέμε, «δεν θα το ανεχτώ αυτό -φεύγω».

Είναι σημαντικό να έχετε υπόψη σας ότι σε μια σχέση πρέπει να υπάρχει σεβασμός. Αν όχι, αναμφίβολα η έλλειψη σεβασμού θα οδηγήσει σε αποτυχία σε μια σχέση.

3. Πάντα φταίει ο άλλος

 

Μεταξύ όλων των συμπεριφορών που προοιωνίζουν αποτυχία σε μια σχέση, αυτή είναι η πιο ξεκάθαρη. Κατηγορούμε πάντα τον σύντροφό μας για όλα, κάτι που σημαίνει ότι δεν αναλαμβάνουμε ποτέ την ευθύνη.

 

Ας φανταστούμε ότι μια γυναίκα κατηγορεί τον σύντροφό της επειδή βάζει τα πόδια του πάνω στο τραπέζι. Τον κατηγορεί για αυτή τη συνήθεια, όταν στην πραγματικότητα είναι ήδη μαζί του δύο χρόνια και δεν του είπε ποτέ να κατεβάσει τα πόδια του από το τραπέζι.

Ποιος φταίει πραγματικά;

Είναι πολύ εύκολο να κατηγορούμε τους άλλους, όχι μόνο για πράγματα όπως αυτό αλλά και για πράγματα που δεν συνειδητοποιούμε.

Η συγκεκριμένη γυναίκα έπρεπε να έχει πει από την αρχή ότι αυτό δεν της αρέσει, όμως αντί αυτού προσπάθησε να κάνει τον σύντροφό της να «μαντέψει» ότι κάτι την ενοχλούσε.

Η στάση αυτή δεν είναι σωστή και η γυναίκα θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της στην κατάσταση, έτσι ώστε να μάθει από αυτή και να εφαρμόσει το συγκεκριμένο μάθημα σε μελλοντικές καταστάσεις.

4. Σιωπή και αδιαφορία οδηγούν σε αποτυχία σε μια σχέση

 

Υπάρχει μια στάση που είναι πολύ τοξική και έχει στόχο τον χειρισμό της σχέσης. Πρόκειται για τη σιωπή και την αδιαφορία.

 

Πράξεις όπως η κατηγορία ή η κριτική μπορούν να κάνουν κάποιον να επιλέξει να παραμείνει σιωπηλός και αδιάφορος για να τιμωρήσει τον σύντροφό του.

Η στάση αυτή έχει στόχο να κάνει το άλλο άτομο να υποχωρήσει, ενώ δεν δείχνει κανέναν σεβασμό για αυτό.

Όταν ο σύντροφός μας προσπαθεί να μας τιμωρήσει με τη σιωπή του, επειδή είπαμε κάτι που πιστεύουμε ή κάτι που μας ενοχλεί, τότε είναι ώρα να τερματίσουμε τη σχέση.

5. Ο σύντροφός μας μάς πιέζει και απαιτεί πράγματα

 

Αυτό συνδέεται στενά με την αποδοχή χωρίς όρους για την οποία μιλήσαμε στην αρχή.

 

Το να πιέζουμε τον σύντροφό μας και να απαιτούμε πράγματα από αυτόν είναι μία από τις συμπεριφορές που προοιωνίζουν αποτυχία σε μια σχέση.

Δεν μπορούμε να πιέζουμε τον σύντροφό μας ούτε να απαιτούμε πράγματα από αυτόν. Είναι ένας ελεύθερος άνθρωπος που πρέπει να σεβόμαστε, χωρίς να προσπαθούμε να τον χειριστούμε ανάλογα με τα καπρίτσια μας.

Αν κάτι από τα παραπάνω συμβαίνει στη σχέση σας, ξανασκεφτείτε τα πράγματα. Οι χειριστικές συμπεριφορές είναι πολύ τοξικές.

Αντιμετωπίσατε ποτέ κάποια από τις παραπάνω συμπεριφορές που προοιωνίζουν αποτυχία σε μια σχέση; Αν τις αναγνωρίσετε εγκαίρως, θα μπορέσετε να τις τερματίσετε πριν προκαλέσουν περισσότερο κακό.

 

Πηγή