Δεν βρισκόμαστε σε μια σχέση για να λύνουμε τα προβλήματα του άλλου

Οι σχέσεις είναι τέχνη. Το όνειρο που δημιουργούν δύο άτομα είναι πιο δύσκολο να εκπληρωθεί απ’ ό,τι αυτό που δημιουργεί κάποιος μόνος του.  Για να είστε και οι δύο χαρούμενοι, πρέπει να κρατήσετε το δικό σας μισό τέλειο. Εσείς είστε υπεύθυνοι για το δικό σας μισό και τα προβλήματα που μπορεί να έχει.

alex-bocharov

Τα προβλήματά σας είναι δικά σας και πρέπει να τα αντιμετωπίζετε εσείς, όχι ο σύντροφός σας. Αν προσπαθήσει να λύσει εκείνος τα προβλήματά σας, θα συγκρουστείτε. Πρέπει να μάθουμε να μη χώνουμε τη μύτη μας εκεί που δεν θέλει ο άλλος.

Το ίδιο ισχύει και για το μισό του συντρόφου σας. Έχει κι εκείνος ορισμένα προβλήματα. Γνωρίζοντάς το, τον αφήνετε να το αντιμετωπίσει μόνος του. Θα πρέπει να τον αγαπάτε και να τον αποδέχεστε με όλα του τα προβλήματα. Θα πρέπει να σέβεστε τα προβλήματά του. Δεν είστε στη σχέση για να λύνετε τα προβλήματα του άλλου· αυτό θα το κάνει μόνος του.

Ακόμη κι αν ο άλλος ζητήσει τη βοήθειά σας, έχετε την επιλογή να πείτε όχι. Αν πείτε όχι, δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάτε ή δεν αποδέχεστε τον άλλο· σημαίνει ότι δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να παίξετε αυτό το παιχνίδι.

Γα παράδειγμα, αν ο σύντροφος σας θυμώσει, μπορείτε να πείτε: «Έχεις το δικαίωμα να νιώθεις θυμό, αλλά δεν χρειάζεται να νιώθω κι εγώ το ίδιο. Δεν έκανα τίποτα για να σε θυμώσω».

Δεν χρειάζεται να καβγαδίσετε· αφήστε τον απλά να είναι αυτό που είναι και να θεραπευτεί, χωρίς να παρέμβετε εσείς. Και μπορείτε να συμφωνήσετε να μην παρεμβαίνει ούτε εκείνος στη δική σας διαδικασία συναισθηματικής ίασης.

Ας πούμε ότι είστε άντρας και είστε ευτυχισμένος, αλλά για κάποιο λόγο η σύντροφός σας δεν είναι. Αντιμετωπίζει προσωπικά προβλήματα και δεν είναι ευτυχισμένη.

Επειδή την αγαπάτε, θα της συμπαρασταθείτε, αλλά αυτό δεν πρέπει να σημαίνει ότι πρέπει να νιώθετε δυστυχισμένος επειδή έτσι νιώθει εκείνη.
Αυτό δεν είναι συμπαράσταση.

Αν είναι δυστυχισμένη και αρχίσετε να νιώθετε κι εσείς έτσι, θα βουλιάξετε κι οι δύο. Αν είστε ευτυχισμένος, η δική σας ευτυχία μπορεί να τη βοηθήσει να ξαναβρεί τη δική της.

Με τον ίδιο τρόπο, αν είστε πεσμένος ψυχολογικά και εκείνη είναι χαρούμενη, η χαρά της θα σας στηρίξει.

Για το δικό σας καλό αφήστε τη να χαρεί· μην προσπαθήσετε να της στερήσετε τη χαρά. Ό,τι κι αν συνέβη στη δουλειά, μη γυρνάτε σπίτι και βγάζετε το δηλητήριο πάνω της. Μείνετε σιωπηλός, πείτε της ότι δεν έχετε κάτι μαζί της και ότι απλά έχετε τα δικά σας προβλήματα. Μπορείτε να πείτε:

«Ζήσε τη χαρά σου, συνέχισε να το διασκεδάζεις και θα διασκεδάσουμε και μαζί όταν μπορώ να χαρώ με τη χαρά σου. Τώρα θέλω να μείνω μόνος».

Απόσπασμα από το βιβλίο του Don Miguel Ruiz «Μαθαίνοντας την Αγάπη» από τις εκδόσεις Διόπτρα

Πηγή