Σύνδρομο της Άννας Καρένινα: θύματα του έρωτα

Για μια υγιή σχέση είναι πολύ σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε μέσα στο μυαλό μας ότι είμαστε ολοκληρωμένα όντα και ότι ο σύντροφός μας μπορεί να μας συμπληρώνει αλλά στην περίπτωση που μας αφήσει δεν παύουμε να είμαστε ολοκληρωμένοι. Ο Λέων Τολστόι έγραψε μια κλασική νουβέλα για την παγκόσμια λογοτεχνία. Η Άννα Καρένινα αντικατοπτρίζει τον πιο παθιασμένο, έντονο και επικίνδυνο έρωτα που πάντα οδηγεί σε τραγικό τέλος. Ωστόσο, όταν μιλάμε για το Σύνδρομο της Άννας Καρένινα δεν αναφερόμαστε σε καμία περίπτωση στο εξαιρετικά δραματικό τέλος της πρωταγωνίστριας της νουβέλας.

knightley-anna-karenina

Αναφερόμαστε κυρίως στην εμμονή, στο πάθος και στη συναισθηματική προσκόλληση που μπορεί να βιώσουμε αν ερωτευτούμε και όλα αυτά μπορούν να μας κάνουν να ξεπεράσουμε τα όριά μας.

Σήμερα θα μιλήσουμε για τους κινδύνους που κρύβει αυτό το επίπεδο πάθους, το οποίο μπορεί να μας αφήσει περισσότερο πληγωμένους παρά ωφελημένους.  Θα εξηγήσουμε γιατί οι σχέσεις που περικλείονται από εμμονές μπορούν να γίνουν εξαιρετικά επιβλαβείς για την υγεία μας.

1. Σύνδρομο της Άννας Καρένινα: παθιασμένος έρωτας και οι κίνδυνοι που κρύβει

Θεωρείται ότι όταν κάποιος έχει βιώσει έναν πολύ παθιασμένο έρωτα στο παρελθόν, συνεχίζει να λαχταρά αυτό το αίσθημα ανεξάρτητα από τον πόνο που του προκάλεσε όταν τον έχασε.

Τα έντονα αισθήματα μάς κάνουν να νιώθουμε ζωντανοί, γεμάτοι έντονα συναισθήματα, όπου η σωματική έλξη, το συναισθηματικό δέσιμο, η αμοιβαία δέσμευση και η εμμονή μπορούν να σχηματίσουν μια προσκόλληση όπου το “εγώ κι εσύ” αποκτά το πλήρες νόημά του και όλα αλληλοσυνδέονται. Στις σχέσεις των δύο φύλων αναφέρεται ένα ενδιαφέρον άρθρο των Pazos Gómez, M., Delgado, A. O., & Gómez, Á. H.

Ωστόσο, υπάρχει μια σειρά κινδύνων που πρέπει να έχουμε υπόψη μας:

  • Όσοι πάσχουν από το σύνδρομο της Άννας Καρένινα έχουν βιώσει κάτι πολύ πιο έντονο από ένα απλό φλερτ. Στην πραγματικότητα πάσχουν από συναισθηματική-ψυχαναγκαστική διαταραχή. Αυτή χαρακτηρίζεται από ορισμένη έλλειψη προσωπικού ελέγχου, από μια απόλυτη εξάρτηση κατά την οποία δεν μπορούν να τεθούν τα όρια που χρειάζονται. Είμαστε διατεθειμένοι να χάσουμε τον εαυτό μας για το αγαπημένο μας πρόσωπο, να εγκαταλείψουμε αυτό που χαρακτηρίζει την προσωπικότητά μας και να αφήσουμε τον άλλο να μας ελέγχει απλά και μόνο για να τον έχουμε κοντά μας.
  • Ο έρωτας τον οποίο αισθανόμαστε δεν μας προσφέρει πραγματική ευτυχία καθώς το πιο συχνό αίσθημα είναι αυτό της αγωνίας και αυτό επειδή δεν έχουμε κάθε στιγμή στο πλευρό μας το αγαπημένο μας πρόσωπο, λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης, του φόβου της εγκατάλειψης ή της απιστίας και λόγω της σκέψης ότι ο σύντροφός μας δεν μας δίνει όσα του δίνουμε εμείς.
  • Σιγά-σιγά χάνουμε την αυτοεκτίμησή μας, την ακεραιότητά μας, την εσωτερική μας ισορροπία. Επικεντρώνοντας τη ζωή μας γύρω από ένα άλλο πρόσωπο με τόση εμμονή, στο τέλος χάνουμε τη δική μας ζωή. Και δεν υπάρχει τίποτε πιο καταστροφικό από αυτό.

2. Παθιασμένος έρωτας: πώς να τον ελέγξουμε;

dolores

Όλοι γνωρίζουμε ότι στα αρχικά στάδια μιας σχέσης είναι φυσιολογικό να αισθανόμαστε ένα έντονο και απερίγραπτο πάθος. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά πράγματα τα οποία θα πρέπει να έχετε υπόψη σας προκειμένου να αποφύγετε το σύνδρομο της Άννας Καρένινα. Επικεντρωθείτε σε αυτά τα τρία σημεία:

  • Ποτέ μην ψάχνετε να βρείτε ένα σύντροφο για να συμπληρώσει τα κενά σας ή για να γίνει το άλλο σας μισό. Στόχος της ζωής μας δεν πρέπει να είναι να βρούμε το καλύτερο άλλο μας μισό. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αναπτυχθούμε εσωτερικά, να είμαστε ολοκληρωμένοι, ισορροπημένοι και ώριμοι, ικανοί να είμαστε ευτυχισμένοι ακόμη και μόνοι μας και παράλληλα ικανοί να κάνουμε τους άλλους ευτυχισμένους. Μην ψάχνετε να βρείτε άλλους για να γεμίσουν τα κενά σας, να εξαφανίσουν τους φόβους σας. Προσπαθήστε να βρείτε ένα σύντροφο με τον οποίο θα μπορέσετε να αναπτύξετε μια σχέση αμοιβαίου εμπλουτισμού.

  • Προσπαθήστε να αποφύγετε τη δημιουργία μιας προσκόλλησης με το σύντροφό σας που δεν θα σας αφήνει περιθώρια ελευθερίας. Δεν θα σας επιτρέπει να αναπτύξετε την προσωπικότητά σας, θα σας κάνει να χάσετε την ακεραιότητά σας ή οτιδήποτε σας χαρακτηρίζει. Αγάπη σημαίνει νίκη, ανάπτυξη και όχι υπέρβαση των ορίων. Όσον αφορά στις εμμονές, ποτέ δεν είναι καλές καθώς θέτουν φραγμούς και όρια στη ζωή. Από τη στιγμή που θα βάλετε κάποιο άλλο άτομο σαν βασική προτεραιότητα στη ζωή σας, θα αρχίσετε να χάνετε πράγματα. Θα παραμερίσετε τα χόμπι σας, τους φίλους σας ή μπορεί να αντικαταστήσετε ακόμη και τις δικές σας αξίες. Σίγουρα όλα αυτά δεν θα σας κάνουν καλό. Αρκεί να θυμάστε την Άννα Καρένινα και το απόλυτο πάθος της για τον Κόμη Βρόνσκι. Ήρθε η στιγμή που παραμέρισε μέχρι και τον ίδιο της το γιο.

  • Ποτέ μην κάνετε το λάθος να ερωτευτείτε με κλειστά τα μάτια. Ερωτευτείτε με μάτια ανοιχτά, με καρδιά ανοιχτή, να αγαπάτε με ένα συνειδητό τρόπο, γνωρίζοντας όλα όσα κάνετε.  Παράλληλα όμως να βλέπετε τι κάνει και ο άλλος για σας. Σέβεται τις ανάγκες σας; Σας ακούει και λαμβάνει υπόψη του τη γνώμη σας; Σας αφήνει να αναπτυχθείτε σαν προσωπικότητα ενώ παράλληλα δίνει τα απαραίτητα περιθώρια και στη σχέση σας να αναπτυχθεί; Η πραγματική αγάπη δεν είναι εμμονή. Είναι καθημερινή ευτυχία όπου το ζευγάρι γνωρίζει πώς μπορεί να επιλύσει προβλήματα, ο ένας ακούει τον άλλο και οι δυο σέβονται τη σχέση τους, δεν υπάρχει ζήλια ή έλλειψη εμπιστοσύνης ή εκφοβισμός.

Να θυμάστε ότι το σύνδρομο της Άννας Καρένινα είναι πολύ κοινό στις μέρες μας. Επομένως, ερωτευτείτε με πάθος, με ένταση αλλά ποτέ με κλειστά μάτια.

Πηγή