Γάμος: Τέσσερις αλήθειες που πρέπει να ξέρετε

Ο σύζυγός -ή η σύζυγός- σας δεν είναι τέλειος. Και λοιπόν; Οι επιτυχημένοι γάμοι δεν γίνονται με τον τέλειο σύζυγο, δεν είναι αποτέλεσμα δύο τέλειων ανθρώπων που έσμιξαν. Αν το κριτήριο ήταν η τελειότητα δεν θα υπήρχαν τέλειοι γάμοι. Αντ ‘αυτού, οι επιτυχημένοι γάμοι προκύπτουν όταν δύο άνθρωποι είναι λογικά συμβατοί, όταν ο καθένας ψάχνει για το καλό στον άλλο και όταν υπάρχει αμοιβαία υποστήριξη, συγχώρεση και σεβασμός.

marriage

Κανείς δεν πρόκειται να βρει τον τέλειο σύζυγο. Όλοι έχουμε τις αδυναμίες μας. Το να διυλίζετε τις ατέλειες του συζύγου σας δηλητηριάζει τη σχέση. Μάθετε να μη δίνετε σημασία σε μικροπράγματα και μην υπερβάλλετε. Αν πρέπει να εστιάσετε σε κάτι, επιλέξτε να εστιάσετε στις καλές ιδιότητες του συζύγου σας.

Κανείς δεν θα σας σώσει

Ο σύζυγός σας δεν μπορεί να κάνει τη ζωή σας ολοκληρωμένη, αν εσείς μπαίνετε σε αυτόν με πολλά προσωπικά ή ψυχολογικά προβλήματα. Πολλά νεαρά ζευγάρια έχουν τη μη ρεαλιστική προσδοκία ότι η συζυγική σχέση θα ενεργήσει για να «γεμίσει» ή «να επιδιορθώσει» τα τραύματα της ζωής τους. Σε κάποιο βαθμό αυτό συμβαίνει, αλλά δεν είναι πλήρης. Και σίγουρα δεν μπορεί να διαρκέσει για πολύ. Εάν μπαίνετε στον γάμο πιστεύοντας ότι αυτός ο υπέροχος άνθρωπος που έχετε παντρευτεί θα είναι ο καλύτερος φίλος σας, σύμβουλος, προπονητής, υποκατάστατο του πατέρα ή της μητέρας σας κ.λπ. ξεκινάτε με λάθος βάσεις. Θα απογοητευτείτε και τελικά η δυσαρέσκεια θα ριζώσει. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να καταρχήν να έχετε νηφάλιες προσδοκίες. Κατά δεύτερο και πιο σημαντικό να αναπτύξετε την κοινωνικότητα και την προσωπικότητά σας, ώστε να μπορείτε να στηριχτείτε και σε άλλα πρόσωπα (ξεκινώντας όπως είπαμε από τον εαυτό σας).

Επενδύστε για να πάρετε

Όπως ισχύει στην ζωή γενικότερα, το τι παίρνεις από τον γάμο έχει σχέση με το δίνεις σε αυτόν. Εάν επενδύσετε χρόνο, σκέψη και ενέργεια στην ανάπτυξη ενός ισχυρότερου και πιο συνεκτικού δεσμού, πιθανόν να επιβραβευτείτε με μια καταπληκτική σχέση. Πιθανόν, γιατί τίποτα δεν αποτελεί εγγύηση. Αλλά όπως και με το ότι είναι πιθανότερο να μείνετε υγιείς αν ασκείστε και διατρέφεστε σωστά, και να ζήσετε περισσότερο και καλύτερα από το ό,τι αν δεν τα κάνατε όλα αυτά, έτσι κι εδώ αν επενδύσετε, μπορεί να ανταμειφθείτε. Επομένως, πάρτε το χρόνο να μιλήσετε υπομονετικά για το τι δεν πηγαίνει τόσο καλά στη σχέση. Εξετάστε ειλικρινά πώς ο καθένας από εσάς μπορεί να λάβει μέτρα για να καλύψει τις αδύναμες περιοχές και επικοινωνήστε για να επιλύσετε τα ζητήματα. Κάντε αυτή τη συζήτηση μία φορά το μήνα τουλάχιστον.

Δώστε βάρος στην αγάπη

Η αγάπη είναι ρήμα, όχι ουσιαστικό. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναφέρουν ότι ένας από τους σημαντικούς λόγους που επέλεξαν να παντρευτούν ήταν ότι ήταν ερωτευμένοι με τον/την σύντροφό τους. Είχαν βαθιά αισθήματα θαυμασμού και αγάπης ο ένας για τον άλλον. Τα συναισθήματα, ωστόσο, θα κηλιδωθούν και θα ατονήσουν κάποια στιγμή. Θα υπάρξουν στιγμές σε ένα γάμο που αυτά τα συναισθήματα θα είναι πολύ αδύναμα ή θα λείπουν τελείως. Μερικοί άνδρες και γυναίκες, που αντιμετωπίζουν κάτι τέτοιο θα αναρωτηθούν: «Γιατί πρέπει να μένω παντρεμένος εάν δεν αγαπώ πια τον σύζυγό μου;». Κάποιος που έχει αυτή την άποψη για την αγάπη μπορεί πολύ εύκολα να καταλήξει με πολλαπλούς γάμους. Τα συναισθήματα είναι ασταθή πράγματα, μην τα βάζετε στην εξίσωση του γάμου. Αναγνωρίστε αντ ‘αυτών ότι η αγάπη περιλαμβάνει πολλά περισσότερα από τα συναισθήματα. Ότι η αγάπη είναι μια δέσμευση να κάνουμε ό,τι είναι καλύτερο για έναν άλλο, και ότι αυτή η δέσμευση πρέπει στη συνέχεια να εκφράζεται σε καθημερινές ενέργειες που υποστηρίζουν και επιβεβαιώνουν τον σεβασμό. Όταν η προσέγγιση αυτή επικρατήσει με συνέπεια, τα συναισθήματα του έρωτα που μπορεί να υποχωρήσουν κατά καιρούς θα επιστρέψουν τελικά, θα ωριμάσουν και θα ριζωθούν πιο βαθιά στη σχέση.

Πηγή