Κουράστηκες να απογοητεύεσαι;

Οι μεγαλύτερες απογοητεύσεις στη ζωή μας είναι συχνά το αποτέλεσμα ανεκπλήρωτων προσδοκιών. Και αυτό συμβαίνει κατά κόρον  στις σχέσεις και τις αλληλεπιδράσεις μας με τους άλλους.     Μειώνοντας τις προσδοκίες μας για τους γύρω μας, μειώνουμε σημαντικά  και την πιθανότητα να υπάρξουν αρνητικά συναισθήματα θυμού και πόνου, είτε στη δική μας ζωή είτε στη δική τους, και μας βοηθάει να εστιάσουμε την προσοχή και την ενέργειά μας σε πράγματα που πραγματικά αξίζουν.

managing_expectations

«Δεν ήρθα σ’ αυτόν τον κόσμο για να ζήσω σύμφωνα με τις προσδοκίες σας, και σεις δεν ήρθατε για να ζήσετε σύμφωνα με τις δικές μου.»
Bruce Lee

Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν για να απελευθερωθείς.

1.Σταμάτα  να περιμένεις να συμφωνούν οι άλλοι μαζί σου.

     Τόλμησε να είσαι απλά ο εαυτός σου και να ακολουθείς το ένστικτό σου, όσο περιέργο και παράτολμο μοιάζει μερικές φορές. Μην συγκρίνεσαι με τους άλλους. Μην αποθαρρύνεσαι από τις δικές τους αποτυχιες. Ακολούθησε το δικό σου μονοπάτι και παρέμεινε πιστός/ή στους στόχους σου. Άλλωστε επιτυχία είναι να περνάς τον χρόνο σου με κάτι που σε κάνει χαρούμενο/η.

2. Σταμάτησε να περιμένεις από τους άλλους να σε σέβονται περισσότερο από όσο σέβεσαι εσύ τον εαυτό σου.

    Σήμερα, κοίταξε τον εαυτό σου στον καθρέφτη και πες «Σ’αγαπώ, και από δω και πέρα θα ενεργώ σύμφωνα με αυτό». Είναι σημαντικό να είμαστε καλοί με τους άλλους, αλλά είναι ακόμη πιο σημαντικό να είμαστε καλοί πρώτα από όλα με τον ίδο μας τον ευατό. Όταν εξασκείς την αγάπη και τον σεβασμό προς τον εαυτό σου του δίνεις την ευκαιρία να είναι ευτυχισμένος.Και όταν είναι ευτυχισμένος είναι και καλύτερος φίλος, σύντροφος, γονέας,καλύτερος/η ΕΣΥ.

3. Σταμάτα να περιμένεις και να έχεις ανάγκη να αρέσεις στους άλλους

    Μπορεί κάποια στιγμή να έτυχε να αισθανθείς ανεπιθύμητος/η ή ανάξιος/α για κάποιον αλλά την ίδια στιγμή σίγουρα είσαι πολύτιμος/η για κάποιον άλλον.Μην ξεχνάς ποτέ την αξία σου. Επιδίωκε να περνάς χρόνο με όσους σε εκτιμούν.Ανεξάρτητα με το πόσο καλός/ή μπορεί να είσαι με τους άλλους, θα υπάρξουν πάντα κάποια αρνητικά άτομα που θα σε κριτικάρουν.Χαμογέλα, αγνόησε τους και προχώρα!

4. Σταμάτα να περιμένεις από τους άλλους να συμμορφωθούν με την άποψη που έχεις για εκείνους.

    Το να αγαπάς και να σέβεσαι τους άλλους, σημαίνει αυτόματα ότι τους επιτρέπεις να είναι ο εαυτός τους. Όταν λοιπόν σταματάς να περιμένεις οι γύρω σου να συμπεριφέρονται και να νιώθουν με ένα συγκεκριμένο τρόπο, τότε μπορείς να ξεκινήσεις να τους εκτιμάς !

   Δώσε προσοχή και σεβασμό σε αυτό που πραγματικά είναι οι άλλοι και όχι σε αυτό που θέλεις εσύ να είναι. Συνήθως στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε παρά μόνο το μισό από όσα πιστεύουμε για κάποιον και το να γνωρίζεις πραγματικά έναν άνθρωπο είναι αρκετό για να τον κάνει να νιώσει υπέροχα. Κάθε άνθρωπος είναι αξιοπρόσεκτος, μοναδικός και όμορφος και χρειάζεται υπομονή πολλές για να το δούμε. Όσο περισσότερο γνωρίζεις κάποιον, τόσο περισσότερο αποκτάς την ικανότητα να δεις πέρα από την εξωτερική του εμφάνιση και να διακρίνεις την ομορφιά αυτού που πραγματικά είναι.

5. Σταμάτα να πιστεύεις ότι οι άλλοι γνωρίζουν τι σκέφτεσαι.

    Οι άλλοι άνθρωποι δεν έχουν την ικανότητα να διαβάζουν το μυαλό μας. Δεν θα ξέρουν ποτέ πως νιώθουμε, εκτός και αν τους το πούμε. Στην καθημερινή μας ζωή πρέπει να επικοινωνούμε με τους άλλους συστηματικά και αποτελεσματικά. Για να καταλαβαίνουν τι θέλουμε, πρέπει να λέμε τι σκεφτόμαστε. Τόσο απλό.

6. Σταμάτα να περιμένεις από τους άλλους να αλλάξουν ξαφνικά.

  Αν υπάρχει μία συγκεκριμένη συμπεριφορά κάποιου που ελπίζεις να εξαφανιστεί με τον καιρό, πιθανότατα δεν θα εξαφανιστεί. Αν πραγματικά έχεις την ανάγκη να αλλάξει κάποιος δίπλα σου κάτι, να είσαι ειλικρινής και να ανοίξεις όλα τα χαρτιά σου, έτσι ώστε ο άλλος να γνωρίζει πως νιώθεις και τι ακριβώς χρειάζεσαι.

Ως επί των πλείστων, δεν μπορείς να αλλάξεις τους άλλους και δεν θα έπρεπε καν να προσπαθήσεις να το κάνεις. Ή τους αποδέχεσαι όπως είναι ή απλά επιλέγεις να ζεις χωρίς αυτούς. Όταν επιδιώκεις να αλλάξεις τους άλλους, συνήθως παραμένουν οι ίδιοι, αλλα όταν δεν προσπαθείς  να τους αλλάξεις, αλλά τους στηρίζεις και τους επιτρέπεις να έχουν την ελευθερία να είναι αυτό που είναι, τότε εκείνοι προοδευτικά αλλάζουν προς το καλύτερο. Επειδή αυτό που πραγματικά αλλάζει είναι ο τρόπος που τους βλέπεις.

Οι άνθρωποι σπάνια συμπεριφέρονται ακριβώς όπως θέλουμε να συμπεριφερθούν.Μπορείς να ελπίζεις στο καλύτερο αλλά είναι καλό να περιμένεις λιγότερα. Η ευτυχία έχει να κάνει με τον τρόπο σκέψης μας και πηγάζει από εμάς τους ίδιους. Ακόμη και όταν μία κατάσταση ή μία σχέση δεν δουλεύει καθόλου, έχει ακόμη κάποια αξία για μας, αν συμβάλλει στο να αισθανθούμε και να μάθουμε κάτι νέο και διαφορετικό.

Είναι καλό να θυμάσαι ότι  «Αν δεν περιμένεις τίποτα και από κανέναν, δεν θα απογοητευτείς ποτέ.» Sylvia Plath

Πηγή