“Θέλω να μιλήσουμε”: Πώς θα προετοιμαστείτε σωστά για μια συζήτηση με τον σύντροφό σας

Κανένας άνθρωπος δεν απολαμβάνει τις σοβαρές συζητήσεις για τα προβλήματα της σχέσης του. Όμως όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η απουσία τους μπορεί να γίνει ακόμη χειρότερη για το μέλλον του δεσμού μας με τον αγαπημένο μας. Αν και ποτέ δεν θα μετατραπεί σε ευχάριστη διαδικασία, υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να πάψει να είναι εφιαλτική.

couple-discussing

Σκεφτείτε τι σας αγχώνει

Ελάχιστοι άνθρωποι μπορούν να ακούσουν τα λάθη τους χωρίς να μπουν σε αμυντική στάση. Ωστόσο, στις υγιείς σχέσεις η έκφραση των παραπόνων ή ακόμη και οι καβγάδες δεν συνεπάγονται τον χωρισμό. Αν νιώθετε ότι αυτό δεν ισχύει για τη δική σας, καλό είναι να σκεφτείτε αν πρόκειται για ένα άγχος που προκύπτει από δική σας ανασφάλεια ή για άλλο ένα πρόβλημα προς συζήτηση.

Προετοιμαστείτε

Προσπαθήστε να σκεφτείτε με ηρεμία τι ακριβώς είναι αυτό που σας ενοχλεί ή που θέλετε να του εκφράσετε. Αυτό θα σας βοηθήσει να το διατυπώσετε σωστά όταν έρθει η στιγμή, αλλά και να μην καταλήξετε να γίνεστε προσβλητική εξαιτίας της έντασής σας.

Φροντίστε τον εαυτό σας

Πριν τη συζήτηση, κάντε ένα χαλαρωτικό μπάνιο, έναν περίπατο ή ό,τι άλλο σας κάνει να αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας. Πάνω από όλα, βεβαιωθείτε ότι έχετε καλύψει τις βασικές σας ανάγκες. Για παράδειγμα, η πείνα είναι βέβαιο ότι θα αυξήσει τον εκνευρισμό σας.

Κρίνετε εποικοδομητικά

Αν είστε επικριτική, απαξιωτική, αμυντική ή υψώνετε τείχη, είναι μάλλον απίθανο να καταφέρετε κάτι μέσω της συζήτησης. Μην του επιρρίπτετε απλώς ευθύνες. Σκεφτείτε και τις δικές σας συμπεριφορές που ενδέχεται να συμβάλλουν στο πρόβλημα. Ξεκινήστε να μιλάτε έχοντας στο νου σας ότι μπορεί να σας μεταπείσει.

Κάντε διαλείμματα

Κάποιες συζητήσεις μπορούν να κρατήσουν ολόκληρες ώρες, στη διάρκεια των οποίων η ένταση αυξάνεται διαρκώς. Δεν χρειάζεται να γίνουν με μια ανάσα. Αν αισθάνεστε πιεσμένη πείτε του ότι έχετε ανάγκη για ένα διάλειμμα λίγων λεπτών και κάντε κάτι που θα μειώσει τον εκνευρισμό σας.

Πηγή