10 λόγοι που επιβεβαιώνουν ότι τα ταξίδια σας κάνουν καλό

Γιατί λοιπόν να ταξιδέψω; Τι θα μου προσφέρει; Είναι αποδεδειγμένο πως τα ταξίδια επιδρούν στην προσωπικότητα και διαμορφώνουν το χαρακτήρα μας. Τα ταξίδια είναι ένα από τα ουσιαστικότερα δώρα που μπορεί να κάνει κανείς στον εαυτό του, η πιο λυτρωτική επένδυση. Πέρα από τα προφανή θετικά στοιχεία όμως, τι προσφέρουν πραγματικά τα ταξίδια;

travel-happy

Όποιος έχει ταξιδέψει πολύ ή λίγο στη ζωή του, εάν συγκρίνει τον «παλιό» με το «νέο» του εαυτό, είναι σίγουρο ότι θα διαπιστώσει δραματικές αλλαγές, πιθανότατα προς το καλύτερο. Είναι αποδεδειγμένο πως τα ταξίδια επιδρούν στην προσωπικότητα και διαμορφώνουν το χαρακτήρα των ανθρώπων. Με απλά λόγια, μας κάνουν καλύτερους!

Η προετοιμασία αναζωογονεί: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Surrey στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσαν πως και μόνο η προσμονή ενός ταξιδιού είναι ικανή να μας φτιάξει τη διάθεση. Πράγματι, θυμηθείτε πώς αισθανθήκατε την τελευταία φορά που κρατήσατε στα χέρια σας τα εισιτήρια για έναν καινούριο προορισμό! Μια διαφορετική μελέτη, αυτή τη φορά από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Cornell, επιβεβαιώνει πως η ικανοποίηση που παίρνουμε στη σκέψη μιας νέας ταξιδιωτικής εμπειρίας είναι πολύ μεγαλύτερη από οποιοδήποτε υλικό αγαθό.

Χαλαρώνετε: Μερικές φορές ένα ταξίδι μπορεί να λειτουργήσει λυτρωτικά, ακόμη κι αν τελικά δεν εξερευνήσουμε μέχρι τελικής πτώσης τον προορισμό που θα επισκεφτούμε. Αρκεί να ξεφύγουμε έστω και λίγο από την αγχωτική μας βάση. Το επιβεβαιώνει και έρευνα της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρίας: Οι διακοπές μπορούν να μας βοηθήσουν στη διαχείριση του άγχους και των αρνητικών συναισθημάτων, αφού μας απομακρύνουν από περιβάλλοντα και δραστηριότητες που αποτελούν τις πηγές του στρες μας.

Γίνεστε πιο δημιουργικοί: Το λένε και οι νευροεπιστήμονες. Τα νευρωνικά μονοπάτια του εγκεφάλου επηρεάζονται από το περιβάλλον και τις νέες εμπειρίες, όσα περισσότερα καινούρια μέρη γνωρίζουμε, τόσο πιο πολύ διευρύνονται οι ορίζοντές μας, τόσο πιο κοφτερό αλλά και ευέλικτο γίνεται το μυαλό μας. Σύμφωνα, μάλιστα, με την Journal of Personality and Social Psychology, όσοι ταξιδεύουν στο εξωτερικό τείνουν να είναι πιο ανοιχτοί σε νέες καταστάσεις και παράλληλα πιο σταθεροί συναισθηματικά. Ακόμη, όμως, και πριν μπει η συσχέτιση του ταξιδιού με τη δημιουργικότητα στο μικροσκόπιο των ειδικών, η εξερεύνηση νέων χωρών και πολιτισμών ήταν και παραμένει ένα από τα ισχυρά όπλα των συγγραφέων που ταξιδεύουν αναζητώντας έμπνευση και κίνητρο για το επόμενο μυθιστόρημα.

Μπαίνετε σε φόρμα: Ακόμη και αν στην καθημερινότητά σας περπατάτε ή αθλείστε ελάχιστα, σε κάθε ταξίδι συνήθως βγαίνει στην επιφάνεια ο καλά κρυμμένος εαυτός σας. Αυτός που θα κάνει όσα βήματα χρειαστούν για να φτάσει σ’ ένα αξιοθέατο και θ’ ανεβεί εκατοντάδες σκαλιά μόνο και μόνο για να δει από την πιο προνομιούχα θέση τον ήλιο να βουτά στα θάλασσα. Όταν μπει το μικρόβιο της περιπέτειας είναι δύσκολο-ευτυχώς- ν’ απαλλαγείτε από αυτό. Έτσι, κάθε φορά που θα καταφέρνετε ένα στόχο-να κάνετε για παράδειγμα μια πεζοπορία σε μονοπάτι για αρχάριους που οδηγεί σε ένα ξέφωτο με μαγευτική θέα, την επόμενη φορά θα είστε διατεθειμένοι να ιδρώσετε λιγάκι παραπάνω, εισπράττοντας μια ακόμη καλύτερη θέα γι’ ανταμοιβή.

Αλλάζει η προοπτική σας: Όταν ταξιδεύετε συχνά βρίσκεστε αντιμέτωποι με καταστάσεις πρωτόγνωρες και καλείστε να τις αντιμετωπίσετε ή να τις αξιολογήσετε έξω από την comfort zone σας. Όσο δυσάρεστη ή αμήχανη κι αν είναι στην αρχή αυτή η εμπειρία, σίγουρα το κέρδος είναι μεγάλο. Παρακολουθώντας τις ζωές άλλων πολιτισμών, βλέποντας τον κόσμο μέσα από τα μάτια των ντόπιων, συχνά εκτιμάτε περισσότερο τη δική σας καθημερινότητα ή- αντίθετα- αμφισβητείτε τις μέχρι πρότινος σταθερές σας, αναθεωρείτε και αλλάζετε ρώτα. Άλλωστε, όπως εύστοχα είχε σημειώσει και ο Προυστ, το πραγματικό ταξίδι της ανακάλυψης δεν συνίσταται στην αναζήτηση νέων τοπίων, αλλά στην απόκτηση νέας προοπτικής.

Αποκτάτε αυτοπεποίθηση: Πόσες φορές δεν νιώσατε περήφανοι με τον εαυτό σας για κάτι που δεν φανταζόσταν ποτέ ότι θα καταφέρετε πριν από το ταξίδι; Για παράδειγμα, επικοινωνήσατε με τους ντόπιους σε μια γλώσσα που δεν την γνωρίζετε καλά, δεν διστάσατε να μιλήσετε με τον διπλανό σας στο αεροπλάνο και να μοιραστείτε πληροφορίες για τον προορισμό που πρόκειται να επισκεφτείτε, σκαρφαλώσατε στην κορυφή ενός βουνού, κολυμπήσατε σε άπατα νερά.

Γίνεστε πιο ευέλικτοι: Μερικές φορές τα πράγματα δεν συμβαδίζουν με το αρχικό σας πλάνο. Άλλωστε, αναπόσπαστο κομμάτι του ταξιδιού είναι τ’ απρόοπτα και οι ανατροπές. Μπορεί, για παράδειγμα, να βρέχει την ημέρα που είχατε προγραμματίσει να διασχίσετε ένα φαράγγι ή ν’ ακυρωθεί η όπερα που ονειρευόσασταν μήνες να δείτε. Δεν πειράζει! Η βροχή μπορεί να σας οδηγήσει σ’ ένα τέλειο καφέ και η παράσταση ν’ αντικατασταθεί τελικά με το καλύτερο δείπνο που δοκιμάσατε ποτέ σας.

Αποκτάτε περισσότερη υπομονή: Τα ταξίδια δεν θέλουν βιάση, στον πυρήνα τους έχουν πολλή αναμονή: Για την πτήση, για το εστιατόριο, για την είσοδό σας σ’ ένα μουσείο. Αντιμετωπίζοντας με ψυχραιμία αυτά τα μεσοδιαστήματα, συζητώντας για παράδειγμα με τους συμπάσχοντες στην ουρά ή παραμένοντας απλά ήρεμοι, μαθαίνετε να διαχειρίζεστε με σοφία αντίστοιχες απογοητευτικά αργές καταστάσεις γενικά στη ζωή σας.

Γίνεστε πιο κοινωνικοί: Ακόμα και οι πιο εσωστρεφείς γίνονται πιο κοινωνικοί ταξιδεύοντας. Κι αυτό γιατί καλούνται να επικοινωνήσουν με τους γύρω τους, συχνά σε μια ξένη γλώσσα, να παραγγείλουν φαγητό, να επισκεφθούν ένα αξιοθέατο ή να πάρουν τα μέσα μεταφοράς. Όσο περισσότερα ταξίδια κάνετε, τόσο πιο εύκολο θα σας είναι να πιάσετε κουβέντα με κάποιον άγνωστο ή ακόμα και να δημιουργήσετε νέους φίλους.

Αποκτάτε πιο ισχυρούς δεσμούς: Ένα ταξίδι δεν είναι το μαγικό ραβδί που θα κάνει τη σχέση σας καλύτερη ή χειρότερη. Όμως είναι γεγονός ότι τα ζευγάρια που συνηθίζουν τα ταξιδεύουν συνδέονται με πιο ισχυρούς δεσμούς. Μοιράζονται δυνατές εμπειρίες, ανακαλύπτουν μικρούς θησαυρούς, επικοινωνούν καλύτερα, απαλλαγμένα από το στρες και τους φρενήρεις ρυθμούς της καθημερινότητας.

Πηγή