Αφιερωμένο σε όλους τους ανθρώπους της Μεσογείου

Στο Νότο οι άνθρωποι σε κοιτάνε στα πρόσωπο όταν σε φωνάζουν, σου χαμογελάνε και ρωτάνε αν χρειάζεσαι κάτι αν σε δουν στα μέρη τους ή αν σε βλέπουν να έχεις δυσκολίες · δεν το βάζουν στα πόδια αν τους κάνεις μια ερώτηση, δεν σε κρατάνε σε απόσταση, δεν σε κοιτάνε με υποψία.

southAlbero Bello στη Νότια Ιταλία και Μάνη στη Νότια Πελοπόννησο

Στο Νότο αν ένας άντρας σε βοηθάει να κουβαλήσεις τη βαλίτσα σου είναι επειδή θέλει να σε βοηθήσει. Δεν το κάνει επειδή θέλει κάτι να του δώσεις.

Στο Νότο ο αέρας μυρίζει θάλασσα ακόμα κι αν η θάλασσα είναι αρκετά μακριά · τα χωράφια, μερικές φορές, είναι σαν γυναικεία τσάντα: λίγο ανακατωμένα, αλλά όλα δίνουν τα απαραίτητα.

Στο Νότο ο ήλιος μπορεί να είναι καλοκαίρι χωρίς να εξατμίσει την ψυχή σου, Πράγματι την ψυχή την παίρνει και την συνοδεύει σε άγρια τοπία που όμως σε γαληνεύουν.

Στο Νότο δεν υπάρχει μοναξιά ή αποθάρρυνση. Πάντα τα καταφέρνουμε επειδή “γεννηθήκαμε για να πολεμάμε” και οι χωρικοί τολμάνε να σκαρφαλώνουν στα ψηλά βουνά, σε μοναχικά σπίτια που αντικρύζουν τη θάλασσα και τα ανεμοδέρνει ο αέρας.

Στο Νότο η θάλασσα είναι γαλάζια σαν τον ουρανό, ψιλή άμμος σαν αλάτι, σκληροί βράχοι, σπίτια με άρωμα θυμάρι και λευκά σαν τον αφρό της θάλασσας, εκκλησίες γεμάτες ανθρώπους και προγονικές τελετές.

Στο Νότο νιώθεις πάντα σαν στο σπίτι σου, ακόμα κι αν το σπίτι σου είναι τώρα αλλού. Οι νέοι έχουν μάτια γεμάτα μακρινούς ορίζοντες και οι ηλικιωμένοι μιλάνε με αρχαία σοφία.

Συνειδητοποιείς ότι έφτασες στο Νότο από τις μυρωδιές του αέρα, από το άγγιγμα του ανέμου, από τη γαλήνη της καρδιάς, από το πρωινό μπροστά στη θάλασσα.

Πίνεις τον καφέ σου με όσα ποτήρια νερό θέλεις που σου προσφέρουν με χαμόγελο, μια φιλική ματιά και κάνα δυο αστεία που μπορούν να σας κάνουν να ξεκαρδιστείτε με ένα υγιές γέλιο.

Είναι καλό να μένεις στο Νότο και να είσαι από το Νότο. Ο κόσμος το παρατηρεί και όχι μόνο λόγω της προφοράς.

Ο Νότος είναι μια φιλοσοφία ζωής, είναι μια διαφορετική δύναμη, ένα μείγμα πολιτισμών που σε κάνει πλούσιο, αναγνωρίσιμο και ανθρώπινο αιώνια. Τον κουβαλάς μέσα σου πάντα, το Νότο.

Αν μείνεις, αν φύγεις, αν ξαναφύγεις, αλλά μετά θα γυρνάς με νοσταλγία πίσω.