Δέκα κοινά προβλήματα στο γάμο

Τα παντρεμένα ζευγάρια αναπτύσσουν συχνά κακές συνήθειες που μπορούν να προκαλέσουν δυσαρέσκεια και διαζύγιο. Οι άνθρωποι παντρεύονται συνήθως νέοι, μοιράζονται καλές και κακές στιγμές, κάνουν παιδιά, αρχίζουν όμως μετά να τσακώνονται και να κάνουν σεξ λιγότερο συχνά καθώς μεγαλώνουν. Ξαφνικά αισθάνονται μόνοι όταν είναι με τον σύντροφό τους.

common-causes-of-marital-problems

Τι συμβαίνει; Γενικά, εάν αναγνωρίζετε ένα πρόβλημα στη σχέση σας και είστε πρόθυμοι να λάβετε μέτρα για να αλλάξετε τις κακές σας συνήθειες, μπορείτε να διορθώσετε το γάμο. Ωστόσο, χρειάζονται δύο για να λειτουργήσει ένας γάμος, οπότε αν ένας σύζυγος βγάζει τον εαυτό του έξω από τη λύση, μπορεί να είναι δύσκολο να επιδιορθωθεί ένας γάμος.

1. Θέματα επικοινωνίας

Το πιο κοινό παράπονο μεταξύ παντρεμένων ζευγαριών είναι η έλλειψη επικοινωνίας. Πολλά ζευγάρια αντιμετωπίζουν προβλήματα αντί να προσπαθούν να τα διορθώσουν. Στην αρχή συμφώνησαν ότι θα κέρδιζε αυτός χρήματα και θα φρόντιζε το σπίτι και τα παιδιά. Όταν αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις αργότερα, πρέπει να διαπραγματευτούν μία νέα συμφωνία . Το ζήτημα είναι αν οι σύζυγοι μπορούν να ακούσουν ο ένας τα παράπονα του άλλου  χωρίς να διακόψουν την κουβέντα ή χωρίς να κρατάνε άμυνα, αλλά να καταλήξουν σε νέα συναίνεση.

2. Αγνοώντας τα όρια

Δεν είναι ασυνήθιστο για έναν σύζυγο να προσπαθεί να αλλάξει τον σύντροφό του. Είτε είναι ο τρόπος με τον οποίο ντύνεται είτε για θεμελιώδεις πεποιθήσεις, η προσπάθεια αλλαγής του συζύγου σας θα την αισθάνεται σαν μια προσωπική εισβολή και μπορεί να του προκαλέσει μία αμυντική στάση. Η υπέρβαση των ορίων μπορεί να καταστρέψει την αμοιβαία εμπιστοσύνη. Το αποτέλεσμα είναι πιθανότατα αντίποινα ή διαφυγή από τη σχέση.

3. Έλλειψη σεξουαλικής οικειότητας

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα ζευγάρια χάνουν το ενδιαφέρον τους για σεξ – από ιατρικά προβλήματα έως συναισθηματικά θέματα. Γενικά, τα σεξουαλικά προβλήματα προκαλούν έναν φαύλο κύκλο όπου είναι δύσκολο να θέλεις σεξ όταν νιώθεις συναισθηματικά απομακρυσμένος από τον σύντροφό σου και είναι δύσκολο να αισθάνεσαι συναισθηματικά προσκολλημένος χωρίς να βρεις σεξουαλική οικειότητα. Για να ξεπεράσουν τη σεξουαλική αδιαφορία, τα ζευγάρια πρέπει να συζητήσουν και να επιλύσουν τα συναισθηματικά τους προβλήματα.

4. Συναισθηματική ή σεξουαλική απιστία

Ένα κοινό πρόβλημα σε πολλούς γάμους είναι το ζευγάρι να γίνει συναισθηματικά απόμακρο. Όταν συμβεί αυτό, είναι πιθανό να αρχίσει να κοιτάζει γύρω του για άλλους. Η συναισθηματική απιστία μπορεί να οδηγήσει σε μοιχεία, ενώ η απάτη είναι καταστροφική για έναν γάμο. Είναι σημαντικό για κάθε ζευγάρι να συζητά και να συμφωνεί τι συνιστά απιστία.

5. Διαφωνία για τα χρήματα

Οι διαφωνίες σχετικά με τα χρήματα είναι αναπόφευκτες σε έναν γάμο. Ο ένας σύζυγος μπορεί να θέλει να κάνει οικονομίες, ενώ ο άλλος να θέλει να ξοδέψει. Η διαφωνία σχετικά με τα χρήματα αντικατοπτρίζει συνήθως διαφορετικές βασικές αξίες. Για να αποφύγετε αυτά τα προβλήματα, είναι σημαντικό να συζητήσετε και να συμφωνήσετε πώς να χειριστείτε τα οικονομικά.

6. Εγωισμός

Εάν ένας σύζυγος θέτει συνεχώς τις ανάγκες του πάνω από τους στόχους και τα συμφέροντα του γάμου (και του άλλου), είναι μόνο θέμα χρόνου προτού ο παραμελημένος σύζυγος αρχίσει να αισθάνεται ότι έχει απορριφθεί και δεν τον αγαπά ο άλλος. Το να παντρευτείς σημαίνει ότι δίνεις και παίρνεις αντί να ικανοποιείς τις ανάγκες σου συνεχώς. Εάν ένας σύζυγος υπαγορεύει τους όρους του γάμου και δεν συμβιβαστεί, αυτή είναι μια συνταγή για καταστροφή.

7. Διαφορές στις αξίες της ζωής

Όταν ένα ζευγάρι έχει βασικές διαφορές στις αξίες, όπως θρησκευτικές προτιμήσεις, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα. Μπορεί να έχουν μεγάλες διαφωνίες σχετικά με το τι θρησκεία να διδάξουν τα παιδιά τους. Άλλες διαφορές περιλαμβάνουν τον τρόπο πειθαρχίας, τους ορισμούς του σωστού και του λάθους, ή άλλες ηθικές συγκρούσεις. Όλοι δεν μεγαλώνουν με τις ίδιες αξίες, ήθη ή στόχους και υπάρχει πολύς χώρος για συζήτηση για το τι είναι σωστό και το λάθος. Εάν ένα ζευγάρι δεν μπορεί να μάθει να προσαρμόζεται σε διαφορετικές αξίες, μπορεί να έχουν σοβαρά προβλήματα στο γάμο τους.

8. Διαφορετικά στάδια ζωής

Τα περισσότερα ζευγάρια δεν σκέφτονται τις διαφορές στα στάδια της ζωής όταν παντρεύονται, αλλά αυτό μπορεί να είναι ένα σημαντικό πρόβλημα με τα ζευγάρια που έχουν διαφορετικές ηλικίες. Οι προσωπικότητες αλλάζουν και ένα ζευγάρι μπορεί να μην παραμείνει συμβατό καθώς μεταβαίνουν σε διαφορετικά στάδια ζωής. Ένας μεγαλύτερος σύζυγος μπορεί να μην ενδιαφέρεται να ξεκινήσει μια νέα οικογένεια, ενώ η νεαρή νύφη ανυπομονεί να αποκτήσει μωρό, ή μπορεί να πλησιάζει τη συνταξιοδότηση ο ένας και ο άλλος να θέλει να παραμείνει ενεργός-ή.

9. Ανία

Κάνοντας τα ίδια παλιά πράγματα μπορεί να είναι κουραστικό και να είναι δύσκολο να κάνετε αλλαγές προς μία άνετη σχέση μέχρι να είναι πολύ αργά για αλλαγές. Κάνοντας κάτι νέο από καιρό σε καιρό μπορεί να προσθέσει κάποιον σπινθήρα και να δώσει φρεσκάδα σε μια σχέση.

10. Ζήλια

Η ζήλια μπορεί να μετατρέψει έναν γάμο σε μία αφόρητη κατάσταση, ειδικά αν τα ζηλότυπα συναισθήματα είναι μη ρεαλιστικά. Οι ζηλότυποι σύζυγοι μπορούν να γίνουν υπερβολικοί, να ελέγχουν ή να θυμούνται κάποια γεγονότα και να απορρίπτουν τον άλλο. Εάν αισθάνεστε ζηλιάρης, δείτε έναν σύμβουλο για να αποφασίσετε ότι τα συναισθήματά σας είναι λογικά. Μπορεί να έχετε πρόβλημα προσκόλλησης που πρέπει να τα συζητήσετε με έναν αρμόδιο σύμβουλο.

Τέλος, χρειάζονται δύο για να λειτουργήσει ο γάμος. Εάν ο γάμος δεν μπορεί να διορθωθεί επειδή ένας ή και οι δύο σύζυγοι δεν θέλουν πλέον να είναι παντρεμένοι, καλέστε έναν έμπειρο σύμβουλο γάμου.