15 πράγματα που θα μάθετε στα 20 και αρχίστε να τα πιστεύετε στα 40

Αν η ζωή ερχόταν με ένα εγχειρίδιο οδηγιών, θα μπορούσατε απλώς να πάτε κατευθείαν στη σελίδα λύσης των προβλημάτων κάθε φορά που θα κολλούσατε κάπου, αν δεν μπορούσατε να καταλάβετε τι να κάνετε ή πού να στραφείτε.

ManOnCliff-scaledΜαθήματα ζωής που πρέπει να έχετε στο σακίδιο σας

Αλλά ίσως αυτό θα αφαιρούσε τη διασκέδαση της επίλυσης των προβλημάτων. Οι περισσότερες (ή ίσως όλες) ίντριγκες της ζωής καταλήγουν στο γεγονός ότι δεν υπάρχει απόλυτο μονοπάτι για να λύσουμε τα προβλήματα – για κανέναν από εμάς. Ότι απλώς διαλέγουμε τον δρόμο μας πάνω στα βράχια.

Δεν υπάρχει ιδανική ομάδα στρατηγικής επίλυσης των προβλημάτων, ακόμη και αν πολλοί άνθρωποι αποκτούν πολλά χρήματα προσποιούμενοι ότι είναι ειδικοί. Κανείς από εμάς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια την πορεία που θα πάρει η ζωή μας, όσο μεγάλη κι αν είναι η κρυστάλλινη σφαίρα.

Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να πάρουμε τα σακίδια μας και να τα γεμίσουμε με τα μαθήματα που σκοντάφτουμε πάνω τους – ή μας πετάνε οι άλλοι – μόνοι μας.

Εδώ είναι μερικά από αυτά:

1. Αυτό που πιστεύετε ότι είναι αλήθεια συχνά δεν είναι.

Μην πιστεύετε όλα όσα νομίζετε. Στα αληθεια. Είναι κακή ιδέα. Το μυαλό μας είναι γεμάτο με τυχαίες, αγωνιστικές, παρεμβατικές, ενδιαφέρουσες, σκοτεινές, περίεργες, καταστροφικές σκέψεις, καθώς και συνηθισμένες σκέψεις όπως «μην ξεχάσετε να ταΐσετε το σκυλί» ή «μας τελείωσε το ψωμί». Η παγίδα είναι ότι έχουμε την τάση να πιστεύουμε όλες αυτές τις σκέψεις όταν πολλές από αυτές δεν το αξίζουν. Δείτε τις σκέψεις σας για το τι είναι στην πράξη – άλλοτε περίεργες και άλλοτε πολύ λάθος.

2. Η αλλαγή είναι η μόνη βεβαιότητα.

Κάθε άνθρωπος στον πλανήτη θα υποστεί αλλαγές. Πολλές από αυτές. Η ικανότητά σας (ή όχι) να τις αντιμετωπίσετε θα καθορίσει τη ζωή σας.

3. Η απόγνωση είναι το καλύτερο κίνητρο.

Θέλετε να χάσετε βάρος; Να βγείτε από τα χρέη; Να σταματήσεις να πίνεις; Να ξεφύγεις από τα ναρκωτικά; Να ξεκινήσεις μία επιχείρηση; Να βγάλεις άλλο ένα εισόδημα; Είναι σίγουρο ότι στην αρχή θα απελπιστείτε λίγο ή πολύ γι ‘αυτά. Η απόγνωση όμως τροφοδοτεί την επιμονή. Και η επιμονή τροφοδοτεί την επιτυχία.

4. Οι άνθρωποι που σας αρέσουν δεν θα τους αρέσετε  (ή θα είναι κακοί μαζί σας) και αυτό είναι γνωστό.

Αυτό είναι το μάθημα ζωής που πρέπει να αποκτήσετε από το σχολείο. Δεν θα είναι όλοι καλοί μαζί σου. Μερικοί άνθρωποι θα είναι πραγματικά κακοί. Οι ενέργειές τους θα σας λένε τι πρέπει να γνωρίζετε για αυτούς. Όχι εσύ. Και όταν θα βλέπεις επιτέλους την αλήθεια για αυτό, θα σε απελευθερώνει.

5. Οι άνθρωποι που αγαπάς θα χαθούν και αυτό θα πονέσει. Θα νιώσεις έναν τεράστιο πόνο

Σε οποιαδήποτε ηλικία και στάδιο, η απώλεια πονάει. Η απώλεια μετά την απώλεια πονάει ακόμη περισσότερο. Η μεγάλη πρόκληση είναι να μην αφήσεις αυτές τις απώλειες να καθορίσουν ποιός είσαι. Μην τις επιτρέπετε να σας κλείσουν συναισθηματικά ή να σαμποτάρουν την ευτυχία σας. Μπορείτε να είστε ικανοποιημένοι και να ζείτε καλά, παράλληλα με την απώλεια.

6. Τα χρήματα μπορεί να σας κάνουν αρεστό σύντροφο αλλά δεν θα σας βοηθήσουν να τους κρατήσετε.

Οι σχέσεις είναι ο μεγάλος ισοπεδωτής (μαζί με την ψυχική υγεία). Η φτώχεια είναι σκληρή, η φτώχεια ασκεί πίεση σε όλα, συμπεριλαμβανομένων και των σχέσεων. Αλλά το να έχεις χρήματα δεν σε κάνει πιο εξειδικευμένο στις σχέσεις, δεν σε κάνει πιο αγαπημένο άτομο. Θα μπορεί να πληρώσεις όμως  για μία καλή ψυχοθεραπεία.

7. Οι καλύτερες σχέσεις μπορεί να νιώθουν περίεργα στην αρχή.

Αυτό συμβαίνει επειδή στην αγάπη των ενηλίκων είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε αυτό που μας φαίνεται οικείο από την παιδική ηλικία – και το οικείο δεν είναι πάντα υγιές ή καλό για εμάς. Το ότι μια νέα σχέση μοιάζει περίεργη ή διαφορετική δεν σημαίνει ότι είναι λάθος. Ελέγξτε τι υπάρχει πραγματικά μέσα στο καλάθι της αγάπης σας πριν την συνεχίσετε.

8. Δεν μπορείς να είσαι ψυχικά σε φόρμα χωρίς να κάνεις προπόνηση μέσα σου.

Βάλτε λοιπόν το μυαλό σας να γυμναστεί για να είσαι ήρεμος.

9. Η διαχείριση των συναισθημάτων σας θα σας κρατήσει μακριά από προβλήματα.

Οι δεξιότητες της συναισθηματικής ρύθμισης είναι το πιο καυτό προϊόν στον πλανήτη. Η ικανότητα να αισθάνεστε, να εκφράζετε και (όπου είναι απαραίτητο) να ελέγχετε τα συναισθήματά σας θα συμβάλει σημαντικά στη ζωή σας.

10. Θα κερδίσετε και φίλους.

Σοβαρά. Οι άνθρωποι θέλουν να βρίσκονται κοντά σε κάποιον που έχει μια υγιή ισορροπία μεταξύ σκέψεων και συναισθημάτων. Άνθρωποι που μπορούν να δείξουν ενσυναίσθηση για τους άλλους διατηρώντας κάποια συναισθήματα και για τον εαυτό τους.

11. Η ειλικρίνεια δεν είναι πάντα η καλύτερη πολιτική.

Κοιτάξτε, δεν είναι πάντα. Πρέπει να ξεφύγετε από οποιονδήποτε είναι συνήθως ανέντιμος. Αλλά το να μοιράζεσαι κάθε μικρή σκέψη που περνάει από το κεφάλι σου, είναι λίγο κουραστικό για το άτομο που βρίσκεται στην άλλη άκρη. Μπορεί επίσης να τους βλάψει. Κάνε λίγο πίσω, και κράτα μερικά μέσα σου για χάρη όλων.

12. Κανείς δεν νοιάζεται τι κάνεις με τη ζωή σου. Εκτός ίσως από τη μητέρα σου.

Το μόνο που ήθελε η μητέρα σου ήταν να είσαι ευτυχισμένη. Και οικονομικά ανεξάρτητη. Και για να τη θυμάσαι την Ημέρα της Μητέρας. Τα υπόλοιπα ήταν πάντα ανοιχτά για διαπραγματεύσεις, ακόμα κι αν δεν το έλεγε εκείνη τη στιγμή. Οι άλλοι νοιάζονται πολύ λιγότερο για εσάς από όσο νομίζετε. Ζήστε λοιπόν τη δική σας ζωή με τον δικό σας τρόπο.

13. Το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο. Εκτός και αν χρειάζεστε πραγματικά φάρμακα.

Σκεφτείτε την τελευταία φορά που είχατε ένα καλό, βαθύ γέλιο και θα δυσκολευτείτε να διαφωνήσετε ότι σας άρεσε. Το γέλιο τροφοδοτεί το πνεύμα σας, το οποίο ενισχύει τη σωματική και ψυχική σας υγεία. Το γέλιο δεν θα θεραπεύσει βέβαια όλα τα δεινά, οπότε ακούστε το γιατρό όταν χρειαστεί.

14. Το να γίνεις ο άνθρωπος που θαυμάζεις είναι ένας σημαντικός στόχος.

Συνεχίστε λοιπόν. Όπου κι αν βρίσκεστε, ό, τι κι αν κάνετε, με όποιον είστε, για όσο περισσότερο μπορείτε.

15. Ποτέ δεν είναι αργά για να ζήσετε μια ζωή που θα σας κάνει υπερήφανους.

Συνδυάζεται με το ρητό: «Συνεχίστε να κάνετε αυτό που κάνετε και θα συνεχίσετε να παίρνετε αυτό που παίρνετε». Μόνο εσύ έχεις τη δύναμη να σε αλλάξει και μπορείς να το κάνεις σε κάθε δεδομένη στιγμή της ζωής σου. Μέχρι τη μέση ηλικία, η αντίληψη του χρόνου είναι εντελώς διαφορετική. Ο χρόνος έχει έναν πιο πολύτιμο ρόλο, οπότε είναι λιγότερο πιθανό να τον σπαταλήσετε και να ακολουθήσετε αυτό που θέλετε με φιλοδοξία και μεράκι!