Οι 6 κορυφαίοι λόγοι για τους οποίους οι γάμοι δεν διαρκούν (τι να προσέξετε και να μην κάνετε ποτέ ξανά)

Αυτό είναι ένα δύσκολο θέμα. Όλοι γνωρίζουμε, ή έχουμε βρεθεί, σε μια σχέση που δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Γιατί όμως οι γάμοι αποτυγχάνουν; Αυτό μάλλον συμβαίνει επειδή ξεχνάμε πώς να είμαστε ευτυχισμένοι, καλοπροαίρετοι και ανιδιοτελείς μέσα στον γρήγορο κόσμο μας.

realationships-dont-last
4 στους 10 γάμους δεν φτάνουν στην δεκαετία

Είμαστε προγραμματισμένοι να θέλουμε ολοένα και περισσότερα.
Θέλουμε μεγαλύτερα σπίτια, ωραιότερα αυτοκίνητα, λευκότερα δόντια, περισσότερα χρήματα, για να μπορούμε να ταξιδεύουμε συνεχώς, να νιώθουμε ξανά το πρώτο φιλί, να είμαστε ανεξάρτητοι, να έχουμε εξουσία πάνω στους άλλους, να μας σέβονται … δεν τελειώνει ποτέ. Η 2η Ευγενής Αλήθεια του Βουδισμού είναι ότι όλα τα βάσανα προκαλούνται από την λαχτάρα, την επιθυμία . Έχουμε ξεχάσει πώς να είμαστε ευχαριστημένοι με αυτό που έχουμε.

Το σεξ δεν είναι πια το ίδιο
Το σεξ είναι σημαντικό. Είναι μια πόρτα προς την οικειότητα, την ευχαρίστηση και την ευαισθησία. Όταν το sex αρχίζει να μειώνεται σε έναν γάμο, οι άνθρωποι μπορούν πραγματικά να χάσουν τη χαρά και την ελευθερία που μπορεί να φέρει η σεξουαλική συνεύρεση. Βλάπτει την αυτοεκτίμησή μας και μας κάνει να θέλουμε αυτό που δεν έχουμε, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε κακές αποφάσεις και, τελικά, σε δυσπιστία και την καταστροφή. Φυσικά, δεν χρειάζεται να είναι έτσι, αλλά συχνά είναι.

Χρήματα, χρήματα, χρήματα
Κάποτε, οι άνθρωποι είχαν αυτό το πράγμα που λέγεται χρήμα. Θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν για να κάνουν οικογενειακές διακοπές ή να αγοράσουν ένα ωραίο σπίτι στα προάστια. Αλλά μετά τα χρήματα λιγόστεψαν και οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να καταλάβουν πώς να πάρουν πια αυτό που ήθελαν. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έλεγαν στους ανθρώπους να θέλουν πράγματα και τα διαφήμιζαν, αλλά δεν υπήρχαν χρήματα για να τα πάρουν, έτσι όλοι έγιναν θλιμμένοι, απογοητευμένοι και δυστυχισμένοι.

Διαδικτυακή σύνδεση έναντι επικοινωνίας
Μπορούμε να αποκτήσουμε μια ρηχή (κι όχι αληθινή) αίσθηση ότι ανήκουμε κάπου, αν δούμε ότι αρέσει η φωτογραφία μας στο Instagram ή αν εκφράσουμε τη γνώμη μας σε ένα chat room. Προτιμούμε αυτές τις εύκολες, ρηχές διασυνδέσεις έναντι των πιο απαιτητικών, βαθύτερων “πρόσωπο με πρόσωπο” επικοινωνιών.

Μη ρεαλιστικές προσδοκίες για γάμο
Ο γάμος μου είναι μια μοναδική χημεία μεταξύ της γυναίκας και του άντρα. Αν συγκρινόμαστε με πρόσωπα από μερικά βιβλία ή σε έργα στην τηλεόραση ή ακόμη και με τους δικούς μας γονείς, δεν βλέπουμε «εμάς», αλλά ψάχνουμε τι κάνουν οι άλλοι. Ένας γάμος πρέπει να επικεντρωθεί στο «εμείς» και όχι στο «αυτούς», γιατί κάθε δρόμος παίρνει διαφορετικές στροφές και παρουσιάζει διαφορετικές προκλήσεις και ανταμοιβές.

Κοινωνική διάβρωση
Ένας γάμος δεν μπορεί να είναι υγιής εάν οι άνθρωποι σε αυτόν δεν είναι ολοκληρωμένοι, ώριμοι ψυχολογικά. Το κοινωνικό μας συμβόλαιο (μέσω του γάμου) φθείρεται: αυτούς που έχουμε σαν πρότυπα δεν λογοδοτούν όταν μπλέκονται κάπου, οι πλούσιοι είναι ουσιαστικά εικονικά απροστάτευτοι στο νόμο και τα ριάλιτι μας λένε ότι δεν αξίζει να ντρεπόμαστε για τίποτα. Πώς λοιπόν υποτίθεται ότι ένα άτομο είναι ολοκληρωμένο και με τον σωστό χαρακτήρα για να κρίνει σωστά τι πρέπει να γίνεται σε ένα γάμο;