25 πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε στη ζωή

Συνήθως λέμε τι πρέπει να κάνουμε για να βελτιώσουμε τον εαυτό μας και τη ζωή μας. Όμως υπάρχουν και πράγματα που ΔΕΝ πρέπει να κάνουμε. Είναι τα λάθη που μπλοκάρουν την αυτοβελτίωση και την ευτυχία μας.

girl1

1. Μην προσπαθείτε ποτέ να εξηγήσετε σε κάποιον γιατί αξίζετε να σας αφιερώσει το χρόνο του. Εάν αισθάνεστε ότι πρέπει, αυτό είναι ένα σίγουρο σημάδι ότι δεν έχει καταλάβει την αξία σας .

2. Μην συγχέετε το να αξίζετε κάτι με το να θέλετε κάτι. Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα κακό στο να θέλεις κάτι, να νιώθεις ότι το χρειάζεσαι, να το κυνηγάς και να προσπαθείς για αυτό. Ο κίνδυνος έρχεται με την αίσθηση ότι το αξίζεις ή ότι σου χρωστάνε. Δεν αξίζετε τίποτα άλλο παρά αυτό που έχετε κερδίσει και κανένας και τίποτα δεν σας χρωστάει τίποτα.

3. Μην αφήνετε το παρελθόν σας να ορίζει πώς βλέπετε τον εαυτό σας. Αυτοί οι άνθρωποι που δεν αλλάζουν ποτέ είναι εκείνοι που δεν μαθαίνουν ποτέ και που ποτέ δεν πιστεύουν στον εαυτό τους αρκετά για να γίνουν καλύτεροι, να γίνουν κάτι περισσότερο. Μην είσαι ένας από αυτούς τους ανθρώπους.

4. Μην περπατάτε στη ζωή με κλειστή καρδιά και μυαλό. Να είστε ανοιχτοί σε νέες ιδέες, εμπειρίες, μέρη και ανθρώπους. Όταν κλείνουμε τον εαυτό μας περιορίζουμε ποιοι μπορούμε να γίνουμε.

5 . Μην περιμένετε την ευτυχία να είναι ένας σταθερός τρόπος ζωής. Εκτιμήστε την ευτυχία σε όλες τις μορφές της όσο καιρό διαρκεί, αλλά καταλάβετε ότι είναι μια φευγαλέα κατάσταση και ότι θα περάσετε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σας κάπου «ενδιάμεσα» και αυτό είναι σωστό.

6. Μην ξεχνάτε ότι τα περισσότερα πράγματα στη ζωή έρχονται μέσω της ισορροπίας. Δούλεψε μαζί με παιχνίδι, αγάπη με τη λογική και τον πόνο με την ευτυχία. Χρειάζεσαι το ένα για να εκτιμάς το άλλο.

7. Μην βασίζεστε στις προσδοκίες σας. Κατανοήστε ότι το να περιμένετε πράγματα των άλλων είναι μια ολισθηρή μη ρεαλιστική κλίση. Είναι εντάξει να αισθάνεστε ότι χρειάζεστε περισσότερα, αλλά καταλάβετε ότι είστε εσείς, προσωπικά, όχι απαραίτητα από οποιοδήποτε λάθος του άλλου μέρους.

8. Μη φοβάστε να κάνετε λάθη. Μην φοβάστε μήπως κάνετε λάθος που δεν μιλάτε ποτέ ή δεν προσπαθείτε ποτέ. Πείτε όλα τα λάθος πράγματα, κάντε όλα τα χειρότερα λάθη και μάθετε από κάθε ένα από αυτά. Όλα τα πολύτιμα ήρθαν ως προϊόν των προηγούμενων λαθών.

9. Μη φοβάστε μην πληγωθείτε ώστε να μην αφήσετε κανέναν να μπει μέσα σας. Χρειάζεται μόνο ο πόνος μιας προδοσίας για να μας κλείσει, αλλά μεγαλώνουμε μέσα από τις αλληλεπιδράσεις μας με τους άλλους. Πονάει και είναι τρομακτικό, αλλά τελικά οι τοίχοι μας πρέπει να γκρεμιστούν.

10. Μη φοβάστε να αλλάξετε γνώμη, να επανεκτιμήσετε τις αξίες σας και να μιλήσετε για αυτές. Δεν χρειάζεται να είσαι το ίδιο άτομο με χθες. Είναι η ζωή σας και μπορείτε να αποφασίσετε πώς θα τη ζήσετε καλύτερα, ακόμα κι αν αυτό γίνεται μέσω δοκιμής και λάθους.

11. Μην αντιμετωπίζετε τον πόνο σας σαν ανταγωνισμό. Μην χρησιμοποιείτε τα βάσανά σας ως ραβδί μέτρησης για να κρίνετε την αξία των δοκιμασιών των άλλων. Κανένας πόνος δεν είναι ίδιος, όλοι διαχειριζόμαστε τα πράγματα διαφορετικά. Μην αφήσετε τις εμπειρίες σας να μειώσουν τις εμπειρίες ενός άλλου.

12 . Μην κατηγορείτε τους άλλους για τα προβλήματά σας. Αναλάβετε την ευθύνη για τον εαυτό σας, για τις σκέψεις, τις πράξεις, τις επιθυμίες και τα λόγια σας. Κανείς δεν μπορεί να σε κάνει να κάνεις τίποτα. Το πώς αισθάνεστε και αντιδράτε εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς και είστε υπεύθυνοι για το αποτέλεσμα.

13. Μην κολλάτε στα προηγούμενα παράπονά σας. Το να μισείς κάποιον δεν τον βλάπτει σχεδόν τόσο όσο εσένα. Αφήστε τον, προχωρήστε και ζήστε μια ζωή που είναι καλύτερη χωρίς αυτό το άτομο σε αυτήν.

14. Μην ακολουθείς την καρδιά σου και ξεχνάς το κεφάλι σου. Μερικές φορές τα πράγματα που «θέλει» η καρδιά σας δεν είναι αυτά που σας λέει η βασική λογική που χρειάζεστε. Και πάλι, η ζωή είναι ισορροπία. Μην αφήσετε την καρδιά σας να τρέξει μακριά με μπροστά το κεφάλι σας και να σας αφήσει να φαίνεστε και να αισθάνεστε σαν ανόητος. (Θυμηθείτε, ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα πεθαίνουν και οι δύο στο τέλος.)

15. Μην παίρνετε τον εαυτό σας πολύ στα σοβαρά. Να έχετε χιούμορ. Να έχετε μια σκοτεινή αίσθηση του χιούμορ, μια ξηρή αίσθηση του χιούμορ, ό, τι κι αν είναι, απλά κολλήστε το σαν να εξαρτάται από τη ζωή σας. Η αίσθηση του χιούμορ θα σας βγάλει από τις πιο σκοτεινές μέρες σας.

16. Μην παίρνετε τα πάντα στη ζωή σας προσωπικά. Τα πράγματα που λένε οι άνθρωποι έχουν να κάνουν με αυτά που έζησαν και πολύ λίγα με εσάς. Βιώνουν τη ζωή όπως εσείς. Μέσα από τους δικούς τους φακούς. Αντί λοιπόν να γίνετε αμέσως αμυντικοί, προσπαθήστε να δείτε τη ζωή μέσα από τα μάτια τους και να απορρίψετε τις σκληρότητες που μπορεί να εκτοξεύσουν.

17. Μην επιτρέπετε σε κανέναν άλλο να ορίσει τι σημαίνει επιτυχία για εσάς. Δεν ενδιαφέρεται καθένας να ξεκινήσει τη δική του εταιρεία ή να εργαστεί σε κάποια ισχυρή εταιρεία. Η επιτυχία είναι αυτό που την πετυχαίνεις και δεν πρέπει ποτέ να αφήνεις κανέναν άλλο να το μειώσει.

18. Μην ξεχνάτε ότι η ζωή είναι τόσο φευγαλέα όσο η ευτυχία. Ο χρόνος είναι μια ψευδαίσθηση και κάθε μη ρεαλιστικό δευτερόλεπτο του έχει σημασία. Ίσως να μην μπορούμε να αποφύγουμε τις τύψεις ή τα λάθη μας, αλλά μπορούμε να επιλέξουμε να εκτιμούμε κάθε λεπτό του. Ποτέ μην ζεις σαν να έχεις μια αιωνιότητα.

19. Μην ζητάτε συγνώμη που είστε ευτυχισμένοι. Πολύ συχνά οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τη δυστυχία τους ως βάση για τις σχέσεις και τις αλληλεπιδράσεις τους. Βράζουμε στη δυστυχία μας και χλευάζουμε αυτούς που έχουν ανέβει πάνω από τη δική τους, μην αφήσετε κανέναν να σας κάνει να ντρέπεστε για την ευτυχία.

20. Μην ορίζετε τον εαυτό σας με τα πράγματα που διαβάζετε διαδικτυακά ή έντυπα, μην περνάτε τη ζωή σας συνεχώς συγκρίνοντας τον εαυτό σας με όλους τους άλλους. Επεξεργαστείτε, σκεφτείτε και γίνετε ό, τι διάολο θέλετε να είστε. Τι ξέρει κανείς καλύτερα από εμάς τελικά;

21. Σταματήστε να ζητάτε την προσοχή των άλλων.  Σας αρέσει να διηγείστε στους φίλους σας τα στραβά και ανάποδα της ζωής σας; Γκρινιάζετε και παραπονιέστε; Είστε άρρωστοι ή αδιάθετοι όλη την ώρα; Πάντα βρίσκετε ένα ελάττωμα, ένα μειονέκτημα ή ένα μείον σε πρόσωπα πράγματα και καταστάσεις; Αν απαντήσατε «ναι» σε κάποιο από τα παραπάνω, αναρωτηθείτε αν επιζητάτε την προσοχή των άλλων. Αν διαρκώς ζητάτε από τους άλλους να σας προσέξουν, τότε μάλλον εσείς δε δίνετε την απαιτούμενη προσοχή στον εαυτό σας…

22. Σταματήστε να νοιάζεστε για το τι θα πουν οι άλλοι. Σταματήστε να βάζετε στην πρώτη θέση το τι θα πουν οι άλλοι. Πάρτε τις αποφάσεις σας και χαράξτε το δρόμο σας. Καθένας έχει τη γνώμη του και συχνά η γνώμη των άλλων είναι υποκειμενική και χρωματισμένη με ζήλεια, κακεντρέχεια, διαφορετικές εμπειρίες ή κοσμοθεωρία. Πάρτε τη ζωή σας στα χέρια σας και μάθετε να ‘κόβετε’ ευγενικά αλλά αποφασιστικά αυτούς που σας λένε τη γνώμη τους ή σας επικρίνουν.

23. Σταματήστε να κρατάτε κακία. Η εύκολη λύση είναι να κρατάτε κακία σε όσους σας έβλαψαν ή σας στεναχώρησαν. Stop! Είναι πράγματι η λύση; Και βέβαια όχι! Αν κρατάτε κακία στους άλλους, αυτό σημαίνει ότι τους δίνετε μεγαλύτερη σημασία από αυτή που τους αναλογεί. ‘Ξεκολλήστε’ λοιπόν από την αρνητική κατάσταση και τους αρνητικούς ανθρώπους και πάτε παρακάτω, σε κάτι καλύτερο, που σας αξίζει!

24. Σταματήστε να αμφιβάλλετε. Συχνά οι άνθρωποι αμφιβάλλουν αν αυτό που διάλεξαν είναι το σωστό, αν πρέπει να κάνουν αυτό που αγαπάνε ή καλύτερα να το αφήσουν για κάτι που θα φέρει περισσότερα χρήματα, αμφιβάλλουν αν ο άνθρωπός τους είναι ο σωστός, αν αυτό που έχουν στη ζωή τους είναι καλό ή θα πρέπει να βάλουν πλώρη για κάτι καλύτερο… Η αμφιβολία είναι ο εχθρός της αυτοβελτίωσης: οι άνθρωποι που αμφιβάλλουν σπάνια περνάνε σε δράση, απλώς βράζουν στο ζουμί τους.

25. Σταματήστε να θεωρείτε τον εαυτό σας αδύναμο. Ένα τεράστιο μπλοκάρισμα στην αυτοβελτίωση και την εσωτερική ευτυχία είναι η αίσθηση αδυναμίας που έχει κάποιος. «Δεν έχω λεφτά,», «δεν μπορώ να αδυνατίσω», «μου είναι αδύνατον να κόψω το τσιγάρο», «δε μπορώ να φύγω από τον κακό γάμο μου», «ποτέ δε θα βρω έναν άνθρωπο να με κάνει ευτυχισμένη/ο» και τόσες άλλες δηλώσεις αδυναμίας σαμποτάρουν τη ζωή των ανθρώπων. Κι όμως, παρά τις όποιες δυσκολίες, έχετε τη δύναμη να κάνετε αλλαγές στον τρόπο που σκέφτεστε και, ανακαλύπτοντάς τις εσωτερικές σας δυνάμεις να αλλάξετε τη ζωή σας!