20 σπουδαία ψυχολογικά στοιχεία για την αγάπη

Μαθαίνουμε συνεχώς για βιολογικές διαδικασίες που προκαλούν συγκεκριμένες συναισθηματικές αντιδράσεις. Μαθαίνουμε για πολιτιστικές επιρροές σχετικά με το πώς συμπεριφέρονται και σκέφτονται οι άνθρωποι για τον έρωτα. Μαθαίνουμε για τις ψυχολογικές διεργασίες που μας κάνουν να ερωτευόμαστε κάποιον. Και μόλις η αγάπη και ο έρωτας εξηγηθούν από την επιστήμη σκεφτόμαστε ότι αυτό που μετράει πάνω από όλα είναι το ίδιο το συναίσθημα, για το οποίο πάντα θα μαθαίνουμε νέα στοιχεία.

love1

1. Ο όρος «αγάπη» προέρχεται από το σανσκριτικό «lubhyati», που σημαίνει «επιθυμία».

2. Όταν ένας άντρας βρίσκει μια γυναίκα ελκυστική, μπορεί να τραβήξει πίσω την κοιλιά του, να λυγίσει τους μυς του και να κάνει στάσεις που να τον κάνουν να φαίνεται ψηλότερος και πιο δυνατός.

3. Μερικές εξαιρετικές έρευνες διαπίστωσαν ότι τα ζευγάρια που είναι ερωτευμένα και δεμένα σε μια ρομαντική σχέση συγχρονίζουν τους καρδιακούς τους παλμούς αφού κοιτάζουν το βλέμμα του άλλου για τρία λεπτά.

4. Η απλή πράξη της έκφρασης ευγνωμοσύνης προς τους ανθρώπους που αγαπάτε, θα προκαλέσει μία άμεση αύξηση της ευτυχίας.

5. Αγκαλιές που διαρκούν πάνω από 20 δευτερόλεπτα, απελευθερώνουν μια χημική ουσία στο σώμα σας, που ονομάζεται «Οξυτοκίνη» που σας κάνει να εμπιστεύεστε κάποιον περισσότερο.

6. Το να ερωτεύεσαι έχει νευρολογικές επιδράσεις παρόμοιες με αυτές της κοκαΐνης.

7. Αν κρατάτε στα χέρια σας τα χέρια κάποιου που αγαπάτε, αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του σωματικού πόνου καθώς και των συναισθημάτων άγχους και φόβου.

8. Η αγκαλιά απελευθερώνει τα φυσικά παυσίπονα. Η ωκυτοκίνη, η λεγόμενη ορμόνη της αγάπης ή της αγκαλιάς, παράγεται κατά τη διάρκεια μιας αγκαλιάς.

9. Δεν μπορείς να θυμώνεις με κάποιον που αγαπάς πραγματικά. Ο θυμός που διαρκεί περισσότερο από τρεις ημέρες δείχνει ότι δεν είσαι ερωτευμένος.

10. Οι επιστήμονες προτείνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα ερωτευτούν περίπου 7 φορές πριν από το γάμο.

11. Οι άντρες που φιλούν τις γυναίκες τους το πρωί πιστεύεται ότι ζουν έως και 5 χρόνια περισσότερο.

12. Οι γυναίκες ένιωθαν ότι οι άντρες γίνονταν πιο ελκυστικοί αν έβλεπαν άλλες γυναίκες να τους χαμογελούν.

13. Η έκφραση ευγνωμοσύνης προς τους ανθρώπους που αγαπάτε προκαλεί μια άμεση αύξηση στην ευτυχία σας

14. Οι άντρες έλκονται περισσότερο από γυναίκες που έχουν οστική δομή που μοιάζει με τη μητέρα τους. Αυτό είναι γνωστό ως «σεξουαλική αποτύπωση». που είναι ένας όρος που όμως επινοήθηκε από τους ερευνητές.

15. Η έκφραση «κρατήστε τους αγαπημένους σας κοντά» μπορεί να έχει ακόμη μεγαλύτερο νόημα, καθώς ένας από τους μεγαλύτερους προγνωστικούς παράγοντες της αγάπης είναι η εγγύτητα ή η φυσική εγγύτητα. Το να είσαι κοντά σε ένα άλλο άτομο μπορεί να συμβάλει σε αυξημένα συναισθήματα επιθυμίας.

16.  Χρειάζονται μόνο 4 λεπτά για να αποφασίσουμε αν μας αρέσει ή όχι κάποιος. Τόσο περίπου χρειάζεται η γλώσσα του σώματος, ο τόνος και η ταχύτητα της φωνής για να περάσουν το μήνυμα.

17. Ο έρωτας περνά μετά από ένα χρόνο. Η ρομαντική αγάπη που συνδέεται με την ευφορία, την εξάρτηση, τις ιδρωμένες παλάμες, τις πεταλούδες στο στομάχι και τα συναφή διαρκεί περίπου έναν χρόνο. Μετά αρχίζει το λεγόμενο στάδιο της «δεσμευτικής αγάπης» και η μετάβαση συνδέεται με τα αυξημένα επίπεδα της πρωτεΐνης νευροτροφίνης.

18.  Ένα ελκυστικό πρόσωπο είναι προτιμότερο από ένα ελκυστικό σώμα σε άτομα που επιζητούν μακροχρόνιες σχέσεις.

19. Οι πεταλούδες στο στομάχι είναι πραγματικές και προκαλούνται από την αυξημένη αδρεναλίνη των ερωτευμένων, ό,τι ακριβώς συμβαίνει όταν δίνουμε εξετάσεις ή περιμένουμε ένα αποτέλεσμα.

20. Η αγάπη κάνει τους ανθρώπους να κάνουν τρελά πράγματα.